Menu

Modificiranje Americas Army servera

.

Vec duze vremena vode se rasprave da li je legalno imati modani server. Nazalost, rasprava bi bila izvanredno kratka kada bi govorili o jednom ili dva moda. Mozda da krenem ispocetka i objasnim sto je mod.

Pod modom se smatra bilo kakava neovlastena preinaka bilo kojeg dijela autorskog uratka. Sva prava i ogranicenja koja proizlaze iz upotrebe bilo kakvog softverskog uratka se mogu pronaci u EULA-i (End User Licence Agreement- odnosno ono sto nikad ne citate ) koja se danas isporucuje u svakoj instalaciji softvera. U Americas Army EULA-i stoji slijedece (ha priznajte, niste niti znali da armija to ima):

wrote
By using the Software, you agree that all rights, title, and interest in the Software, including the copyrights and trade secrets, are the property of the Developer. You agree not to modify, decompile, disassemble, or otherwise reverse engineer the Software.

Dakle sa pravnog aspekta apsolutno NIKAKVE preinake nisu dopustene.

No kako svaka prica ima dvije strane, tako ima i ova.

Druga strana bi bila ona igraceva, koja po mom osobnom misljenju je ona jaca i vrijednija strana. Svi znamo da je Americas Army izuzetno stara igra gledana u informatickom smislu. 4 godine cak ni neki kucni ljubimci ne dozive, a armija je tu i vecina nas je igra sa gotovo istim zarom kao i prvog dana. Mladji igraci se ne sjecaju, ali na pocetcima armije zakrpe su izlazile gotovo svakog mjeseca i nije bilo govora o nekom zasicenju. Ali kako stvari u zivotu nisu idealne, ubrzo je doslo do kadrovskog previranja u developerskom timu i htjeli ne htjeli moralo je doci do usporavanja tempa, a samim time prorjedjivanja zakrpa. Primjera radi: AA je od vezije 1.0 do 1.5 napredovala u 6 mjeseci, dok od verzije 2.0 do 2.5 je bilo potrebno 2 godine!!! Ipak, ovaj clanak nije zamisljen kao pljuvanje po devovima nego prica o modifikacijama.

Zasto sam spomenuo vrijeme izdavanja zakrpa? Zato jer je bas tu lako naci opravdanje u pojavi vecine modova. Vecina tvoraca modifikacija je bila vodjena idejom da udahnu dasak svjezine u igru koju obozavaju. I zahvaljujuci njima imamo razno razne skripte koje nam omogucavaju da vidimo npr. stetu koju smo nanijeli, ili onemogucavaju exploite. Jedan od najomrazenijih \”dobrih\” modova je i SF mod. Iako se autor ovih redaka apsolutno ne slaze sa njima i necete ga nikad vidjeti, recimo da igra SF Border, mora priznati da zbog njihove iznimne popularnosti ti modovi su ocito bili potrebni vecini AA zajednice, koja se pocela malo hladiti od AA. Sad shvacate zasto sam SF mod nazvao “dobar” mod.

Ako je SF mod “dobar”, sto je onda los? Vjerovatno niste niti svjesni da vecina cheatova nisu iskljucivo externi programi, nego ih se vecina bazira na modifikaciji postojecih fileo-va koji se nalaze u Armiji. Dakle sa pravnog aspekta nema razlike izmedju pokazivaca stete i recimo EvilHack-a. I evo nas ispred glavnog problema cijele price. Sto uciniti? Mozda pokusati pristupiti problemu naklonjen igrackoj zajednici i pokusati legalizirati neke od tih modova, a neke proglasiti cheatovima, ili jednostavno ici linijom manjeg otpora i jednostavno ukinuti sve i kaznjavati Administratore servera koji koriste modove. Poucen zivotnim iskustvom predvidjam ovo drugo rjesenje kao najvjerovatnije. U prilog toj mojoj tvrdnji ide i post na jednom forumu kojeg sam pronasao a koji kaze slijedece

wrote
Server Admin,

Your server has been reported to violate the EULA by running several server mods at 123.456.78.9:1716 and through visual confirmation, we have seen that it does. We have deactivated your Honor until such time that you can prove that these mods have been removed.

Thanks,

Pragmatic Solution

Mozda u istinitost posta treba sumnjati i biti skeptican, ali priznajte da takav scenarij nije nezamisliv.

Nekakv rezime cijelog ovog mog baljezgarenja bi se mogao svesti na to da je igracoj zajednici dosadno, a svi znamo da “dokon pop i jarice krsti” pa eto desavaju se i ovakve stvari. Mnogi od vas ce se sigurno zapitati kako mogu usporedjivati cheatove sa modovima? Jednostavno, ako krenemo od definicije da je cheat sve sto nosi nepravednu prednost korisniku istog u odnosu na druge igrace, onda recimo, SF mod je jos gori nosi nepravednu prednost cijelom timu u odnosu na drugi, jer, prisjetimo se da najigranije mape su one najizbalansiranije i promjenom samo oruzja ta balansiranost nestaje i eto problema. Prema nekakvim najavama u verziji 2.7 svaka mogucnost modifikacije ce biti uklonjena, ali opet i to je samo glasina. U svakom slucaju treba pricekati pa vidjeti.

Za sam kraj treba naglasiti da iz cijele ove price su iskljucene anticheat zajednice i njihove ban liste koje koje su nastale u suradnji sa Evenbalance-om ( tvorcem punk bustera) i koji ne krse Punk Buster EULa-u ( da, da i to postoji i sto je jos gore nalazi na vasem disku)

No Comments

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register