Menu

COOP; Pucanj u prazno

Verzija 2.7 je vani, nakon gomile odgoda i (pre)dugog čekanja svi smo u poslijednjih nekoliko dana poludjeli i pretjerali s novom verzijom u svakom mogućem aspektu, od kritičarskog do vremenskog. Kako još nije završio period privikavanja na igru, a i dječje bolesti se još riješavaju (LAG-a prije svega) neki generalni sud se o njoj još ne može izreći. S druge strane, najveća novost verzije 2.7 (uz sjebane FPSove) voziva vozila iliti driveable vehicles i Coop način igranja protiv botova su «sazrijeli» za prvu mini recenziju.

HMMWV

Početni entuzijazam i očekivanja od vozila te silne taktičke mogućnosti koje ona otvaraju biva satran i rasčerečen već u prvim minutama igre. Hummer, navodno jedno od najsposobnijih terenskih vozila ikad sagrađenih u verziji 2.7 ima vozne osobine čekića, ime očito nije slučajno odabrano. Realnost završava u trenutku kada za volanom privežete pojas, sve drugo veze s vezom nema. Počnimo od zapinjanja za zidiće visine 30 centimetara do zaglavljivanja u potpuno ravnom zidu, iznimno kretenski; Hummer će se s druge strane bez problema popeti po uzbrdici nagiba 70 i više stupnjeva, podloga je naravno pijesak no to su Goodyearovi stručnjaci naravno riješili savršenim gripom. BTW. Jedini način da odglavite hummer nakon što ste ga zaglavili jeste baciti bombu na kritično mjesto, onda je sve ok i može se dalje. Eh da, Hummer također ima integriran sustav za eliminiranje bilo kakve prašine, koliko god se trudili, iza vozila ne ostaju apsolutno nikakvi tragovi, niti ui zraku, niti na tlu. U redu, to bi i tako bio samo dodatni eye candy koji bi i ovako izmučeni i neoptimizirani UT 2.5 gurnuli u FPS<10 provaliju. Naoružanje Hummera je pak priča za sebe, pohvalno je da su devovi izbjegli odokativno ala 203jka ciljanje s bacačem granata, ona uistinu pada kamo ste je poslali nakon mjerenja udaljenosti laserskim daljinometrom, no što se desilo za žiroskopskom stabilizacijom cijevi??? Moram priznati da pojma nemam dali su pravi Hummeri opremljeni s navedenim sustavom, ali ako ga ima jedan T55, 99,99% sam siguran da ga MORA imati i HUMMER. Čini se da je i to ipak bilo malo prenaporno za implementaciju. Dakle, ako želite nešto ustrijeliti, morate stati, naciljati i opaliti... u maniri njemačkih Panthera ili Tigera pred Staljingradom. Retardirani AI
S druge strane, bez obzira na vrhunske osobine Hummerova ciljničkog sustava, šanse za preživljavanje u njemu na bojištu su iznimno visoke. Poprilično sam siguran da se može 15 minuta voziti po Snakeplainu a da se Hummeru ne desi apsolutno ništa. Preduvjet je da se ne skida noga sa gasa. AI je naime toliko retardiran da sam pomislio, OK, zašto su pustili u distribuciju nešto što se ne zaslužuje zvati Alpha, a kamoli Beta verzija igre, o finalu da i ne govorim. Šansa da vas nešto skine pri punom gasu ravna je nuli.

Snakeplain
Da sumiramo kako karte stoje, 9 vojnika i 2 Hummera protiv tenka T62, BMP1 (još jedan previd vojnih stručnjaka, samo BMP3 ima 115 milimetarski top) i dva (ako se ne varam) borbena vozila BTR80 uz gomilu neprijateljskih vojnika naoružanih svime i svačime. Naravno, svi oni su u funkciji obrane utvrde. Reklo bi se nemoguća misija…. no nije baš tako, dapače, iznenađujuće je lagano. T62 je ništa drugo nego pokretna meta za Javelin, pritom se gospodin tenk niti ne pokušava obraniti već se veselo vozika bez obzira što je njegov spotter odavno usmjerio minobacačku paljbu po neprijatelju. Dakle, od T62jke ništa, paradoksalno je da je teže proći trening s Javelinom negoli ustrijeliti pravi tenk. Što je s ostalim vozilima, ah da, najveća brzina BMP-a i BTR-a je punih 20 kilometara na sat i obožavaju se zaustaviti usred bojnog polja i ne raditi ništa. Pritom uopće nije bitno što iz njih nikada ne izlaze vojnici; koga briga što je to njihova osnovna namjera, oni su tu da ih se uništi bezveznim 40 milimetarskim granaticama od strane poludjelog manijaka koji ih rafalno ispljuje. Vojnici su priča za sebe, gluplji da retardiraniji ne mogu biti. Pijani veseljak veselo šeta oko utvrde (s vanjske strane naravno) bez obzira što oko njega padaju granate, niti da potrči, mirno čeka svoju sudbinu… i tako je potplaćen i bori se za krive ideale, a protiv moćnog američkog ratnog stroja je i tako u startu izgubio. Zidine su načrčkane s vojnicima koji imaju RPG lansere, ali eto, oni ih nemaju nikakvu potrebu koristiti, eventualno će ih ispaliti unutra (među svoje ljude) da bi kresnuli kojeg sirotog zalutalog vojnika, Hummer izgleda nije dovoljno vrijedna meta. Pritom naravno ako i okinete po Hammeru s RPGom isti se samo malo zadimi…. zajeban je to oklop… Okolna brda su puna snipera, koji naravno ne snajpaju ništa (tu i tamo im se desi da nešto pogode) i joj da, skoro sam zaboravio… gomila wannabe Bruce Lee (pljunuti fighteri iz Azijske B produkcije kung fu filmova) performera u plavim trenerkama koji stoje i kuliraju usred kaosa kao da ih to niti najmanje ne sekira. Mislim tko su oni i što tamo rade, jesu li zarobljenici, mirovna misija Plavih kaci… pardon Trenerki, ili najbrojnika obitelj jednojajčanih blizanaca na godišnjem odmoru. Glupost botova je najbolje dokazao Troky koji je na Interdictionu veselo trčkarao oko chrouchanog vojnika prezbunjenog da išta učini. Naravno, retardi koliko god glupi bili pogađaju savršeno (kad potrošite delay time potreban za reakciju) i u većini slučajeva kada uistinu i zapucaju po vama dobivate headshoot ili neko slično, vrlo bolno iskustvo. Pripomenuti ću da imaju oči sokolove i šetati po šumi na Interdictionu je ravno samoubojstvu, jednostavno ih ne vidite (a gomila ih je) i crvenilo, a kasnije i bolna smrt nastupa vrlo vrlo brzo.Stryker kakav nikada nismo vidjeli, a najavljen je ovom sličicom prije 2 godine

Znam znam, reći ćete opet Bosiljak sere i pretjeruje, stvar i nije toliko loša. E pa meni je loša, jadna i grozna, napucavati botove mi je dosadilo već nakon pola sata. Pravi razlog frustracije leži u 5 (pet) godina staroj igri pod imenom Operation Flashpoint. Ubogi češki tim je složio igru koja je u određenim segmentima godinama ispred skupog projekta američke vojske. Vozila su u Flashpointu nemjerljivo bolje riješena, i gomila ih je: džipovi, kamioni, tenkovi (više vrsta), brodovi, letjelice, BMPovi, Shilke…. ma čuda vojne tehnike…. i rade, ne zapinju, i inteligentni su. Kad se sjetim koji horor je bio raznijeti T72, gotovo nemoguća misija; s istim ovim Javeliom se bez problema moglo promašiti, a ako te tenk skuži, bez obzira udaljen on 200m ili 2 kilometra, leti ti 125 milimetarska granata u čelo. Protivnička pješadija vreba od svuda, pokrivaju se međusobno, čiste oko oklopnjaka, snajperu rulaju, koristi se svaki zaklon. Zapucajte prema vojnom konvoju i eto ti sranja, borbena vozila se raštrkaju bojnim poljem i traže te; nađe te jedan, svi (u vidokrugu) znaju kamo si… Iskaču vojnici iz kamiona, formiraju formacije i češljaju teren. Ma horror film po napadača i gomilu puta im jednostavno morate pobijeći jer nikakve šanse protiv njih u bitki nemate. Da se razumijemo, Flashpoint je iz današnjeg kuta gledanja zastario, što je i razumljivo, ali usporedite ga sa 2.7 (segment vozila, vidi sliku), Engine koji je vrtjela GeForce 2 MX kartica nije imao nikakvih problema sa dimom, a bogami niti tragovima vozila. Jedno je sigurno, bilo kakva veza između vozila (množina) i AI iz Flashpointa, te vozila (jednog) i A (jer inteligencije nema) je upravo smiješna. Tekst trenutno izgleda kao opća pljuvačnica verzije 2.7, ali nije baš potpuno tako. AA je po meni daleko najbolje i najrealnije izvela pokrete i mogućnosti u pješačkoj borbi, no izgleda da u ostalim segmentima jako, ali jako jako i izrazito škripi (gotovo kao Hummer).


Nikad prežaljeni Flashpoint, usporedite ga s 5 godina mlađom Armijom

Za kraj da se osvrnem na još jednu sitnicu na koju su svi zaboravili, Kamo je nestao Talon, mali robot je najavljen najprije za 2.5, pa za 2.6…. no nema ga niti u 2.7;… i bolje, po svemu sudeći bio bi još jedna ljuštura, drogirana i promiskuitetna verzija malog R2D2 robora iz Ratova zvijezda…

5 Comments

H.T.Get

19 September , 2006 at 5:04 pm

Bosiljak...ti kao da si gledao sto sam radio popodne..
Laaaagano sam izvukao 3 cd-a, Operation Flashpoint (GOTY Edition), sve 3 price...Instalirao i oci mi se zasuzile..
Prvo sto sam napravio, pokrenuo Single mission, gdje preko 100-tinjak, sta ljudi, sta tenkova, beempeova i ostalih djidja, trci po brdima u zalazak sunca, sjene su dugacke po 10ak metara jerbo je sunce nisko, flarovi i ostali efekti...planine, more...sve se to iscrtava odjednom, na 75 FPSa!!!!!!!!
Eto, ne znam sta bih jos dodao na ono da je igra stara 5 godina, da sam je vrtio na Duronu 700 sa 128mb rama i GF200 ili kako se vec zvala....bez trzanja.
Ako nekoga interesira kakav skrinsot, lako ga proslijedim (tek za usporedbu)

Groo

19 September , 2006 at 5:31 pm

Smrc......kad ce vise taj dugo najavljivani OF:2

BaXuZ

19 September , 2006 at 8:44 pm

Ja sam za razliku od vas izvukao dvd sa Batllefieldom 2, koji mi se jedva vrtio na staroj kanti (athlon 2600, 9800 pro) i dva stupnja slabijoj internetskoj vezi i općenito sam služio kao kanta za napucavanje u to doba. E pošto je sad situacija znatno bolja ( a 64 X2 3800, 7600 GT) a i BF2 je konačno dobio 1.4 patch koji je eliminirao dosta problema u igri, prosto sam odusevljen kako s lakocom koljem ljude tamo iz bilo kojeg oruzja, da ne govorim o kretanju vozila ukljucujuci letjelice i sva ostala FPS sranja koje se tamo nalaze. Totalno nevjerovatno kolko je armija zaostala igra, daleko od toga da cu je prestat igrat zbog BF-a, ali mislim da cu i dalje visit na blizzardu, a steamroller aka parni valjak prepustam ljudima sa karticama od 4000 kn, i procesorima od 5000 necega. Najpametniji su oni koji vise na Bridge-u sa slabim kompjuterima vrijednosti 1500 kuna.

B051LjKo

19 September , 2006 at 8:57 pm

Oh ne, opet bax sa Battlefieldom....

BaXuZ

19 September , 2006 at 10:12 pm

oh ne, opet bosiljak sa anti BF stavom, oh ne opet bosiljak sa operation flashpoint, daj molim te posjednemo se nas trojica u hamvi na BF2 pa da vidis 402 street race u virtualnom svijetu, onaj hamvi u AA je jednostavno na nivou negdje 1998 godine,

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register