Menu

Hard Test: Medusa 5.1 Pro gamer

Iako nema veze sa prvim i pravim hard testom gore navedenih slušalica, prvo slijedi jedna javna isprika svim čitateljima ovih stranica. Naime čitatelji sa boljim pamćenjem će se sjetiti mog Zalman moda i guranja spužvi u same slušalice. Nakon podužeg perioda testiranja i usporedbe sa nemodificiranim Zalmanicama, zaključak je da, iako slušalice postaju glasnije i sa jačim basevima, u konačnici gubi se kvaliteta i čistoća zvuka. Možda je problem u spužvi koju sam upotrijebio, ali to je ipak tema za neku drugu raspravu. U svakom slučaju isprika za moj preveliki entuzijazam.
Prijeđimo na pravu stvar zbog kojeg i pišemo ovaj članak.

Medusa 5.1 je ime slušalica koje se dugo povlačilo po forumu na ovim stranicama kao uber slušalice, ili kao mokri snovi svakog iole zagriženijeg igrača.
Medusa 5.1 su bila odgovor na sva nezadovoljstva uzrokovana Zalman 5.1 Theatre slušalicama ( koje usput budi rečeno prevladavaju u Ri 051 klanu).
Medusa 5.1 su došle na test kod stručnog konzorcija Ri 051, u priznati i poznati institut za zvučna istraživanja u Popovićima ( za zemljopisno izgubljene, to je odmah ispod Tometića) i presuda je donešena, a da bi ste doznali presudu, trebati ćete kliknuti na more” odmah ispod.

No prije svega toga zahvala Magazin RS d.o.o. na ustupljenim slušalicama i uz preporuku za posjet njihovim stranicama http://www.magazinrs.hr . Čista 5 za asortiman naklonjen igračima video igara.

Stručni žiri sastavljen od dr.mr.prof. sci. vet. ing. Bosiljka i dr.mr.prof. sci. vet. ing. Little Cannona je dobio na test slušalice Medusa 5.1 na testiranje i to najjači Pro Gamer model. Naime kako kolega Bosiljak piše za jedan od naših dnevnih listova, iskoristio je svoju PRESS karticu za posudbu slušalica od ovlaštenog uvoznika Speed Link proizvoda za Hrvatsku. Kako je konzorcij bio podijeljenog mišljenja o kvaliteti i performansama slušalica, poduljim vijećanjem odlučeno je da će svaki član dati svoj obol u pisanom obliku na unaprijed određenim bitnim karakteristikama koje smo koristili kao smjernice pri testiranju. Važno je napomenuti da se slušalice prvenstveno reklamiraju kao slušalice za igranje te smo ih shodno tome tako i testirali. Dakle nisu nas zanimale karakteristike pri gledanju DVD-a ili slušanju glazbe nego isključivo u igri. Kako su ove stranice posvećene Americas Army igri i u biti kako sve činimo da bi smo podigli kvalitetu igranja omiljene nam igre, slušalice su testirane isključivo na gore navedenoj igri. Dakle svi vi koji ste očekivali nešto drugo, slobodno kliknite na X u gornjem desnom kutu ovog prozora.

Slušalice su testirane na Creative X-Fi zvučnoj kartici i sklon sam povjerovati da su nam pružile maksimum, jer X-Fi slovi kao najbolja kartica za igranje. Kao referentne slušalice koristili smo one iste Zalmanice sa početka teksta, koje su vraćene u prvobitno stanje. Nažalost nismo se uspjeli dokopati Sharkoonovih 5.1 slušalica, kako bi mogli usporedno testirati sva tri trenutno najrazvikanija modela 5.1 slušalica.Krenimo redom.

Dojam pri prvom dodiru sa Medusa 5.1 Pro Gamer slušalica ?

Little Cannon:

Kutija je gotovo neugledna i gotovo se po ničem ne razlikuje od mora drugih proizvoda te vrste. Ugodno iznenađenje je šmek torbica u kojoj se slušalice nalaze i na prvi pogled izgleda vrlo praktično za eventualna hodočašćenja po LAN partijima. Problemi su nastaju kada te slušalice poželite vratiti u torbicu i tu se svaka praktičnost gubi. Stvarno bih volio da postoji ZIP u materijalnom svijetu. Ipak, palac gore.

Bosilljko:
Meni se pakiranje izrazito svidilo, ispod vulgaris kartonske kutije krije se ultra šmek torbica, sa fino tapiciranom” i reljefno izdubljenom unutrašnjosti. Usporedbe radi, Zalmanovo pakiranje vizualno puno ljepše izgleda, međutim kada se jednom otvori (izreže) plastična kupola, komotno ju možete baciti. Prednost šmek torbice je tim veća što moje Zalmanice najbolje znaju koliko sam ih naozlijeđivao prilikom seljakanja uokolo. Što se tiče knjižice s uputstvima za uporabu, ona naime postoji samo mi je ispala prilikom otvaranja paketa i pronašao sam je nekoliko sati nakon testa.

Paket opreme ?

LittleCannon:

Slušalice su opremljene i bolje nego što sam očekivao. Zgodan fičr je i mikrofon koji se prema potrebi može odvojiti, a najbolji dio je pojačalo koje je integrirano na kabel sa odvojenim potenciometrima za zadnje, prednje, sub i centralne zvučnike. Pojačalo se napaja preko USB konektora, a za one koji nemaju slobodan USB utor postoji i opcionalno vanjsko napajanje U bundlu dolaze i adapteri za spajanje na DVD player ili vanjsko pojačalo, ali kako sam gore rekao, koga briga za DVD, ovo treba služiti za igranje. Palac gore za bundle.

Bosiljak:

Da se ne ponavljamo, slažem se sa svime što je uvaženi kolega dr.mr.prof. sci. vet. ing. Pepić napisao

Kvaliteta izrade i osjećaj pri nošenju?

Little Cannon:

Lakše su od Zalmanica, i ugodnije na glavi, no ipak ne preporučujem trčanje sa njima na glavi duže od 5 km. Slušalice ne naliježu na uši poput Zalmanica i dobio sam osjećaj da zvuk curi”. Ipak u ovom segmentu su bolje od referentnih” Zalmanica, jer ne osjećate nakon nekog vremena neugodu pri nošenju. Palac gore!

Bosiljak:

Kvaliteta plastike i završne obrade je stvarno, ali stvarno dvije klase ispred Zalmana. U usporedbi s Medusinom, Zalmanova siva plastika izgleda vrlo neugledno. Koliko god Medusu gnjavili i pritiskali nikakvih savijanja plastike ili pucketanja nema. Gomila zglobova (vidi sliku) osigurava ugodan smještaj čak i na glavini mojih (bosanskih) proporcija, no istini za volju niti prosjećan Ferengi (zbog zgloba koji omogućava horizontalno zakretanje uški”) neće imati problema sa ergonomijom. Metalni držač (odvojivog) mikrofona samo je još jedan detalj koji govori o pažnji kojom je Speed-link dizajnirao ove slušalice. S druge strane, spomenuto curenje zvuka je puno primjetnije nego u Zalmanica, tako da možete očekivati glasno negodovanje Opfora na kauču koji pokušava u miru gledati kakvu besmislenu seriju, ili plačipička filmić. Efekt vrijedi i u suprotnom smjeru, na jednaki način na koji puškaranje dopire do Opforovih, do vaših će ušiju doprijeti njezino negodovanje. Izolacija okolnih zvukova je osjetno slabija negoli u Zalmanica.

Kvaliteta zvuka?

Little Cannon:

U jednoj riječi? Bljak!
Razočarenje nemjerljivih razmjera. Priznajem zvuk je čist, pozicioniranje odlično, ali bas tonovi su toliko anoreksični da sve prijašnje dobre dojmove baca u zaborav, srednji su prenaglašeni, a jedina svijetla točka su visoki tonovi. Subwoofer služi isključivo za trešnju slušalica i ne očekujte nikakav iole smislen zvuk iz njega. Kao alternativnu primjenu vidim ga kao alat za eksternu žensku masturbaciju. Uz sav moj trud i pokušaje podešavanja, nisam nikako mogao dobiti punoću zvuka. Za ovakvu (ne)kvalitetu zvuka najvjerovatnije je odgovoran onaj najbolji” dio bundla, odnosno pojačalo. Sklon sam povjerovati da bi slušalice daleko bolje zvučale bez njega, no kako je ovo testni primjerak i treba ga vratiti neozlijeđenog dobavljaču, a i Bosiljkovih 100+ kg djeluje kao dobar razlog za ne uzimanje kliješta, odvijača i lemilice u ruke. Ručni i nožni palčevi dolje.

Bosiljak:

Prije negoli kažem svoj sud o kvaliteti zvuka, treba biti fer i reći da su očekivanja od Meduse bila ogromna. S takvim gledištem na stvari, može se konstatirati da je Medusa potpuno podbacila no krenimo redom. Pozicioniranje zvuka je opet stepenicu ispred Zalmana i ne trebate niti milisekunde mudrovati otkuda je stigao” zvuk koji ste netom čuli. Zvuk je osjetno čišći, profinjeniji reklo bi se, i do ovoga trenutka sam o Medusi razmišljao isključivo u superlativima. Veliki, ali izrazito veliki nedostatak ovih slušalica je mizerno slaba (nepostojeća) reprodukcija niskih tonova. Zvuk lišen bassa jednostavno je anoreksičan i možda najbolje asocira na Eunuhe, goleme rmpalije (barem one zaposlene kao čuvari harema) izrazito cijenjene u društvu ali laganog i tanašnog, gotovo dječjeg glasića. Koliko god da smo napinjali X-Fi i čačkali po mixeru i ekvilajzerima jedini dobiveni efekt je bio pojačana vibracija (sub radi sve u 16). Ne znam što da više kažem o bassu nego da je stepenicu ispod Zalmana, a upravo je bass najspominjanija Zalmanova mana.

Rezime ?

LittleCannon:

Za cijenu od 600 kuna, koliko ove slušalice koštaju, imam pravo očekivati više. Dobar dizajn i bogati bundle ipak ne mogu nadomjestiti lošu kvalitetu zvuka, a to je ono što bi za ovu cijenu trebalo biti vrhunsko. Jednu stvar im moram priznati, a to je da su me naucile cijeniti moje stare Zalmanice. Kada ih već cijelo vrijeme uspoređujem sa Zalmanicama, ne mogu ne reći da za 200 kuna manje, po mom skromnom mišljenju dobijate bolje slušalice. Dakle, bogu hvala da je Bosiljak upotrijebio svoju PRESS karticu za nešto drugo osim dobivanja besplatnih kava ili kao oružja za prijetnju i dobio ove slušalice na test. Uštedio mi je 600 kuna

Bosiljak:

Što reći o Medusi; bilo bi vrlo «ne fer» ispljuvati ih jer su ipak u mnogim segmentima daleko ispred konkurencije. No za 616, odnosno 534 kune za gotovinu imamo pravo očekivati…. ma ne samo očekivati nego i zahtjevati kvalitetniji zvuk. Bez obzira na sve dobre karakteristike koje neupitno krase Medusu, nepostojeći bass je jednostavno pregolema barijera da bi ju samo tako izignorirali. Isplativiju kupnju bi eventualno mogla predstavljati Medusa 5.1 Video Headset varijanta sa passthrough pojačalom koja je cijenovno u rangu Zalmanica (431 kunu), a vjerujem da je razlika između njih i ProGamer modela gotovo isključivo marketinške prirode.. Medusa će ostati kod mene još nekoliko dana, i ukoliko je netko zainteresiran, slobodno me može obići i isprobati ih. Ja se još uvijek nekako potajno nadam da nismo pronašli načina za «otključavanje» bassa jer ove ga, u biti potencijalno fantastične slušalice i te kako zaslužuju.

Ovoga testa ne bi bilo bez susretljivosti ljudi iz tvrtke Magazin RS http://www.magazinrs.hr, i zaslužuju da im se ime spomene barem na kraju recenzije. Inače su me ugodno iznenadili asortimanom koji je puno više od obične konfekcije na koju su nas domaće trgovine navikle. Na njihovim policama ćete između ostalog pronaći i prilično rijetke điđe poput Razor miševa, Raptorxxx napajanja i kompletnog Speed-Link asortimana. S obzirom da za sebe tvrde da rade na buđenju gameing scene u Hrvatskoj, toplo se nadam da ćemo i u budućnosti nastaviti surađivati sa MagazinRS-om.

21 Comments

BaXuZ

22 September , 2006 at 11:22 am

Mozda bi Bosiljak i čuo nešto da je maknuo kosu s ušesa, a pepe je ionako vrhunski zahtjevan progejmer, pa nisam drugo ni očekivo od njegove ocjene. Ono šta se meni čini najbitnije u ovoj priči je pozicioniranje zvuka, daklem ako je razlika tolika da ti fragrate poraste, onda 200 kn i nije puno, vas dva bisera ste najprije rekli kako o koristenju slusalica u svrhu gledanja filmova necete raspravljat, a onda ste se najvise osvrnuli na kvalitetu zvuka koja IMHO u armiji i nije tako vazna na 5.1 sluskama. Konklužn, iskoristite PRESS iskaznicu u linksu i testirajte sharkoon, oni imaju jedno tri modela 5.1

H.T.Get

22 September , 2006 at 11:25 am

Napravite mi uslugu i pokusajte sluje spojiti na neku ne-creative zvucnu. Moje Sharkoon 5.1 razvaljuju basom na zvucnoj s ploce (realtek 7.1 vulgaris), dok na sb live, basa ni u prici, koliko god drkao po setingsima mixera i eaxa i ne znam cega. Drugim rijecima, ili je neto sje..u driverima creativa ili nesto ne valja s jackom na zvucnoj (dijeli sub/centar/digital).

Kad sam prvi put spojio sluje (naravno, na SBLive 5.1), razocaranje je bilo potpuno. Posto mi je bilo blesavo da sluje takvog izgleda, prilicne kvalitete srednjih i visokih tonova, nemaju basa kolko sluje plasticnjace za 14 kn, odlucio ih probati na zvucnoj s ploce. I vidi vraga, basa kolko volis, trese sve u 16, glasno...tj., basa ima taman kolko sam ocekivao.

B051LjKo

22 September , 2006 at 11:33 am

Budem cimnuo Links i probao nešdo dogovoriti. Inače, test još nije gotov i ovaj vikend ću ih još malo peglati (DVD prije svega)

Viš viš, Get, uopće ti nije loša ideja piknuti ih u vulgaris zvučnu.


PS: Isuse kako sam debeo [nemam vrat], idem dole s kilažom 10 kila min....

LittleCannon

22 September , 2006 at 11:36 am

Volio bih ako Rimtu moze kratko komentirati Sharkoon i XFi simbiozu

Profa_Cro

22 September , 2006 at 12:15 pm

Ajde sad jedna pametna i od mene. Kod kuce sam ponosan vlasnik technix pojacala sa izlazima 5 x 100 watt. Sateliti i centar su mi Tanoya i imam dva glavna zvucnika sony na kojemu su visokotonci,srednjetonci i 2xbass zvucnici fi 20(na svakome). Na pojacalu su sva moguca cuda stelanja i prilagodavanja,ali kada ukljucim 5.1 zvuk maksimalno mi rade centar i sateliti a basovi ni da trznu. To me malo zaintrigiralo pa kupio ja i aktivni subwoofer Magnat i onda je sve doslo na svoje. Inace kada mi pojacalo radi u stereo ova dva sony-a se hocu podrapati kak nabijaju. Da poanta price bi bila da posto se meni bass na 5.1 kucnom kinu i ne cuje bez posebnog zvucnika moguce je da se slicno dogada i sa sluskama. Iskreno neznam sto je to ali pricao sam sa mnogo ljudi koji su cisti audiofili i kazu da tako mora biti i dalje nisam trazio razlog. Vjerujem da ce meduza sluske na nekoj obicnoj 5.1 kartici raditi ko lude. Mogu se kladiti u kulen kojega smrc nikad necu viditi.
I da bosiljko malo vise puzi gore po biokovu da potrosis tu sunku i pivo!!!

LittleCannon

22 September , 2006 at 12:31 pm

Vjerujem da niste pročitali test pažljivo pa ću još jednom napomenuti. Sve što sam znao kako pojačati bass sam upotrijebio. U to sve je uključeno i postavke na 5.1, 4.1. 2.1 Headphones i niti u jednoj kombinaciji bass se nije pojavio. Nasuprot tome Zalmanice kako ih ukopčaš, bass te ubija odmah u startu. Gotovo sam siguran da slušalice nisu krivci za takav podbačaj, jer prekvalitetno i premasivno izgledaju, nego krivac je pojačalo integrirano na kablu ( koje se ne može odvojiti od slušalica) koje tamo služi isključivo da podigne glasnoću, bez obzira na kvalitetu.

RimtuTiTuki

22 September , 2006 at 2:41 pm

Ma Rimtu se suzdrzava komentara... nisam probao niti jedne druge slusalice osim ovih svojim, tako da nemam sa cime usporedjivati

Nije vam test bas nesto, zalite se na bas? Pa jel vi u armiji zelite cuti sav raspon zvukova, sa naglaskom na nize frekvencije... ili vam je poanta dobrog zvuka kvalitetno i precizno locirati protivnika...

A kako ste u pocetku naglasili da ne idete na kvalitetu zvuka, vec na kvalitetu zvuka u igrama... sorry, ali ako ste dali peticu za njihovu glavnu namjenu, ato je lociranje opfora, onda bi 5 trebala i bit krajnja ocjena ovih slusalica... Ja stvarno ne vidim di su ove slusalice zakazale?

B051LjKo

22 September , 2006 at 2:57 pm

Ja u armiji želim čuti što je moguće veći raspon zvugova... želim što podmukliju eksploziju nade, i želim istinski uživati u zvuku. Nakon godinu i kusur dana sa Zalmanicama, na blic testu (trajao je svega dva sata) se na Medusu nisam mogao "naviknuti". Znam da zvuči glupo, ali tako je... večeras ću odraditi nekoliko sati na public napucavanju i vjerovatno ću biti pametniji...

Kamo je itko naglasio da "ne idemo na kvalitetu zvuka"?!??!!? i koja je razlika između kvalitete zvuka i kvalitete zvuka u igrama?!?!!?!

H.T.Get

22 September , 2006 at 4:17 pm

Little, pazljivo sam procitao sto si napisao i znam da si pokusao sve...ali...
Da bi sa tim slujama dobio bas, one moraju dobiti signal na tom 3. kablu. Stovise, moraju dobiti signal ispod 250Hz (otprilike) da bi sub mogao reproducirati.
S druge strane, ako nema basa (sto veli bosiljko, podmuklog) kad slusas u stereo modu, to je zato sto ti tada rade prednji zvucnici (ne rade centri, straznji i sub) jerbo samo na njih ide signal (ako su ukopcani svi kablovi, na ostalima bi trebao imati samo shum).

Kolko sam ja skontao, ova SB Live 5.1 Digital sto ja imam, ne daje signal na sub (ispod 250Hz), daje na centar (normalnu frekvu). Daklem...kratko i jasno, SB ima nekih problema, da li u driverima ili sama kartica..ne znam.

Kao sto rekoh, spojio sam sluje na zvucnu s ploce...i kad mazne flashica u AA...gace ti spadnu od trte, adrenalin te spuca tako jako da kad me prvi put sflesao lik, stvarno me sflesao !!! Em je bas do jaja, em zavibrira kao da je 5 puta jaci.

Igram na sblive samo zato sto mi ne zuji i cvrci kao zvucna na ploci, inace...ode sblive kroz prozor.

Ovo mi je 4. creative kartica koju imam, uvijek sam dao brdo para za to jer mi je trebao kvalitetan zvuk u poslu kojim sam se bavio, ali isto tako, mislim da je posljednji proizvod koji sam kupio od doticne firme.

Oduvijek su imali problema s driverima i podrskom, tako da i da nisam probao sluje na drugoj kartici, prije bih sumnjao u zvucnu nego u sluje...pa bila ona i Creative xfiturboextremesoundodpartisucakuna

RimtuTiTuki

22 September , 2006 at 4:26 pm

@Ljko: kupi onda Sennheiser PC 160, dodju ti otprilike kao i medusa, a cut ces svo bogatstvo zvuka koje zelis, ukljucujuci jeben bas

@Get: Meni sub radi na x-fi, ali armija nema 5.1, nego 5.0... ukljuci opciju crossover frequency i drmat ce u igri

LittleCannon

22 September , 2006 at 4:52 pm

Interesantno kako nitko nije primjetio sto ja navodim kao krivca za los zvuk. Bit će to radi pažljivog čitanja.

RimtuTiTuki

22 September , 2006 at 4:57 pm

Ma vec sam dva puta citao, evo idem i treci :)

RimtuTiTuki

22 September , 2006 at 5:11 pm

Ma i moje imaju isto takvo pojacalo...i smece je, sta ocekivati od necega velicine upaljaca...

Ali ne kuzim zasto slusalice niste mogli ustekati u neko pojacalo?

H.T.Get

22 September , 2006 at 5:30 pm

Stvar je u tome sto s originalnim drajverima kad ukljucim crossover, nista se ne dogadja. S modanim driverima sam uspio jednom.

S zvucnom na ploci radi bez problema, ali ta zvucna ima ona cudna zujanja koja nisu jaka, ali meni iritantna.

LittleCannon

22 September , 2006 at 5:57 pm

Bez uvrede ali imas karticu koja je bazirana tehnologiji staroj 8 godina i mislim da nije referentna u diskusiji.

RimtuTiTuki

22 September , 2006 at 6:11 pm

@Profa

Sad sam tek malo bolje procitao sta si napisao, pa to je normalno da je tako

Dakle kako sorraund funkcionira, barem na filmovima

centralni zvucnik: ono sta glumci govore(oni koji su u kadru)+jako malo ambijentalnih zvukova

Prednji zvucnici: govor glumaca koji nisu u kadru+ambijentalni zvukovi

Straznji zvucnici:ambijentalni zvukovi

sub: samo niske frekvencije

Razlog ovomu je vrlo jednostava, niskim frevencijama nemozes odrediti poziciju, s toga se one salju na sub za kojeg je svejedno gdje stoji, srednji i viskoi tonovi se salju na ostale zvucnike...

Znaci tvoji prednji zvucnici u 5.1 modu uopce ne primaju niske frekvencije, vec reproduciraju samo srednje i visoke. Stoga basevi na njima miruju. Ovo mozes na nekim audio sustavima promijenit u settings-ima. Odnosno trebas nastimat da ti salje na prednje zvucnike ono sto bi inace islo na sub.

H.T.Get

22 September , 2006 at 6:33 pm

Ne vredjam se ja, samo sam iznio iskustvo unatrag puno godina koristenja SB-a.
Moze on biti star i 20 godina, ako se zove 5.1...onda ne vidim zasto ne bi bila referentna.

Zasigurno da x-fi ima kvaliteniji izlaz, ali isto tako ima jack za prednje, zadnje, sub/centar...kao i ova moja krdja. Jedino ako ove od prije 8 godina ne podrzavaju sub nego je taj jack tu bezveze, a ova oznaka 5.1 znaci 5mono + 1unista?

BaXuZ

22 September , 2006 at 9:28 pm

he he, ovo s vijestima na naslovnoj uopće nije loša ideja, kolko se tu diskusije razvije, mogli bi imat pravi gejmerski portal, sa recenzijama vrhunskih progejmera, Stavite u podnaslov ri051.com, od igrača za igrače! Evo ako budete dozvolili ja ću recenzirat X2 procesor i njegovu primjenu u armiji. P.S. Cijelo popodne na poslu samo kontam šta će mi Cannon kenjat na ono komentiranje, moram priznat, oduševio me s latinskim.

LittleCannon

22 September , 2006 at 10:15 pm

Prasac stari :)

Dakky

23 September , 2006 at 12:06 am

Mislim zbilja Little .. kazes nisi mogao nabaviti Sharkoonice za test a nisi ni pitao....

A i ne mozes testirati kvalitetu "igranja" a ne testirati kvalitetu zvuka u igrama.

@Bosiljko:
razlika izmedju zvuka u igrama (konkretno AA ) i zvuka iz DVD-a je neusporediva.

ne da mi se sad pisati on sto bi i osmogodisnjak shvatio, ali evo skratit cu, pa cu ti reci da: u hollywoodu snimaju zvuk sa milion mikrofona i kompresiraju ga u DTS ili AC3 format i taj je zvuk UBER. (za sad)

Zvuk iz igre je snimljen u najboljem slucaju sa stereo mikrofonom, ili je softverski napravljen, i kompresiran u nekom prilicno lossy formatu poput MP3...

Sad uzmi pucanj iz puske snimljen sa mikrofonom od 1000$ (Armija) ili sa 20 mikrofona od 10000$ (Hollywood) i na sve to dodaj format u kojem je zvuk snimljen.

Pa onda probaj izvesti zakljucak......

B051LjKo

25 September , 2006 at 11:43 am

Mutare Quod non possis, ut natum est, feras

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register