Menu

Da li je AA simulacija?

Kao novopečeni roditelj otkrio sam da je slobodno vrijeme vrlo skupa stvar. Posebice kada se potomstvo razboli , slobodno vrijeme jos više poskupi i gotovo se dozira na isti način kao što dozirate lijekove vašoj nejači u obitelji. Upravo u jednom takvom kratktrajnom predahu iskoristio sam vrijeme za pregledati postove na oficijalnim AA stranicama, koje, uzgred budi rečeno nisam duuuugo posjetio. Izmedju nekoliko tona teksta, koji bi zasigurno toliko težio da se prenese na papir, tlapnji, mlaćenja prazne slame, natjeravanja maka na konac….i ostalih eufemizama koji se dadu upotrijebiti za gomilu teksta bez ikakvog smisla ili potrebe da budu izrečene u pisanom obliku, pronašao sam i jedan thread u kojem se zanimljivo pitanje postavilo, a koje me je na koncu i inspiriralo da napišem ovu, uvjetno rečeno kolumnu.
O samom pitanju nešto malo kasnije, a pitanje koje ću ja vama postaviti je: Da li je AA simulacija ?.

Svakako da se o tome da raspravljati sa nekoliko aspekata. Možda jedan od najvažnijih argumenata za potvrdan odgovor na moje pitanje je brzina umiranja u samoj igri. Dakle jedan metak, eventualno dva (tri samo ako imate predispozicije sa dobiti na lotu taj isti dan) vas pretvara iz aktivnog igrača u čovjeka koji se nervozno osvrće oko stola u potrazi za cigaretama i pritom nesvjesno prebrojavajući opuške u pepeljari, otima vam se poluglasna psovka. Postajete pasivni gledatelj nelogičnih poteza preostalih živućih članova vašeg tima, koji najčešće imaju Honor iskazan u teenagerskim brojkama. Tu su još neke stvari koje aludiraju na realnost, kao što su stvarna oružja, stvarna ili približna brzina kretanja, gubljenje sposobnosti preciznog ciljanja ukoliko ste pod neprijateljskom vatrom……. i mnoge druge stvari koje će nas uvjeriti da je sve to upravo tako i u stvarnosti, odnosno da navala adrenalina je jednaka između vojnika na bojištu i mene udobno zavaljenog u kožnu stolicu tipa Director 1. Naravno da je ova posljednja tvrdnja iskarikirana do maksimuma, ali poslužila je za sticanje dojma koji na vas pokusavaju ostaviti marketinški stručnjaci omiljene nam igre. Marketing ne mora nužno biti istinit (zakonski nesmije biti niti laž), ali najčešće je, najblaže rečeno, sa malo iskrivljenom istinom. I dok vas ostvljam da prebrojavate u glavi što ovu igru čini simulacijom, a što ne, reći ću vam zašto ova igra nije i nikako neće biti simulacija. Zbog njenih igrača!
Možda vam se čini da sam malo otišao predaleko, no za potpuno razumijevanje čitajte dalje.

Igra sama po sebi teško može biti realnija. Što zbog tehnoloških limita, što zbog činjenice da realnost i sjedenje u gore navedenom Director 1 naslonjaču teško mogu imati dovoljno dodirnih točaka sa simuliranjem stvarnog ratovanja. Naravno mjesta uvijek ima za dodavanje pokojeg detalja koji bi bio, usuditi ću se reći više estetske prirode nego što bi poboljšao igrivost, ali u konačnici to ostaje uvijek i samo igra koju, nakon što nekoliko puta virtualno poginete, jednostavno pogasite i radite nešto drugo. Dakle nekakav mini zaključak bi bio da realnost ne treba tražiti u boljoj grafici ili većem izboru oružja.
I evo nas konačno na pitanju iz threada kojeg sam spomenuo u uvodu. Dakle na http://forum.americasarmy.com/viewtopic.php?t=246601 ćete pronaći zanimljivu raspravu koja je niknula iz naslova threada a koji je ujedno bio i pitanje: Kako bi stvarna vojska odigrala mapu Bridge? I dok odgovor na samo pitanje možda i nije toliko bitan za ovaj tekst, jedna zanimljiva misao se provukla u svim silnim odgovorima koji se protežu na 9 stranica. Naime, kompetentnim za odgovor su se pronašla tri ili četiri veterana američke vojske koji su dali odgovore vezane uz taktiku na Bridgeu. I dok se svi jednoglasno slažu da se odbrana jednostavno svodi na izbor mjesta sa kojeg bi pobili napadački tim, za napad je bilo izrečeno nekoliko taktika. Nažalost najučinkovitija taktika za napad koja bi u stvarnom svijetu dala kakvu takvu šansu napadačima je apsolutno neuptrebljiva u igri. Naime, radi se o taktici bounding overwatch ili ti ga, tim A puca iz svog raspoloživog oružja dok se tim B premješta i obrnuto. Taktika zvuči dobro i logično zar ne? Problem je u tome što stvarnom životu da neprijateljska vatra spama i metci lete čak 30 ili 40 metara od vas, nema tog junaka koji bi se malo pridigao i pogledao otkuda metci dolaze, što naravno u igri nije slučaj, jer sam i sam nebrojeno puta glumio Savu Kovačevića (tm.) i ostale narodne heroje istrčavajući na protivničku vatru i pritom nerijetko znao zatući i po dva do tri neprijatelja. I tu leži cijelokupni problem realnosti. Kao prilog toj mojoj tvrdnji ide i jedan od odgovora iz threada gdje su ti isti veterani išli odigrati meč za stvarno odnosno ponašali su se kao i pravom životu. Dovoljno je reći da nakon isteka 10. minute najistureniji napadač je bio na napadačkoj strani mosta kod posljednjeg auta i skupljao hrabrost da li da proviri ili ne. E da, i niti jedan metak nije bio ispaljen niti sa jedne strane. Dakle mislim da ovaj primjer sve objašnjava.

Nekakav rezime bi bio da će igra na realnosti najviše dobiti ukoliko se pronađe način pomoću kojeg će se stimulirati igrače da se trude svim silama ne poginuti. I dok je izbor načina tema za, savim sigurno veoma opširnu raspravu, neki od manjih koraka u pravom smjeru bi svakako bilo ispravljanje bugova, exploitova, cheatova………i svih ostalih stvari koje se mogu staviti pod zajednički nazivnik otkrivanja tople vode.

Ipak svjetlo na kraju tunela se zove AA 3.0 i ne preostaje nam ništa drugo do živjeti u nadi će to stvarno biti svjetlo na kraju tunela.

10 Comments

Dakky

8 March , 2007 at 12:55 am

Da se stavi time limit na Bridgeu na 90 minuta, odnoso da runda zavrsava nakon sto svi umru ili nakon sto istekne 90 minuta, vidio bis realnosti...

Napredovalo bi se izuzetno sporo, osiguravalo svaki centimetar prostora i pregledavalo na sve strane....

I kad bi netko umro, vjerojatno bi se disconnectao sa servera, no tu bi onda ubacili za svaki disconnect -50% expirienca ili slicno....

I onda bi igraci koji drze do sebe pazili sta rade, ne bi jurisali nego bi se pazili ko oci u glavi.....

Ajkula

8 March , 2007 at 11:04 pm

Nisam veteran Americke Vojske ali...mislim da u pravom zivotu Assault ne bi nikad prosao most.
Jedino da naruce napalm koji bi sprzio sve zivo u defensu.
Bez toga bi bili samo obicni glineni golubovi.

LittleCannon

9 March , 2007 at 12:51 am

Mene su u vojsci ucili da za uspjesan napad potrebna minimalna brojcana prednost je 3:1 u korist napada. Ispod toga odlucuje samo faktor srece

Troky

9 March , 2007 at 4:00 pm

Mene su u vojsci naucili kako da u kompjuktor unesem podatke o cijepljenju predskolske djece... jebena je ta vojska...

Ganci

9 March , 2007 at 4:35 pm

Mislim da u pravom zivotu bi Ameri dozivjeli Bridge ko sto su dozivljavali njihovi u filmu Hamburger Hill (ko nije gledo jadne li mu babe)

Groo

10 March , 2007 at 12:02 pm

A mene su u vojsci ucili kako da efektno postavljam mine iznenadjenja.
I da ih uspjesno deaktiviram. :)

njonjo

13 March , 2007 at 10:38 am

simulacija my ass

moby

14 March , 2007 at 7:54 am

OK, meni je vojska dala vozacku i onda mi rekla da sam pre lud za vozit, pa mi dali da otvaram i zatvaram rampu kako slicni meni nebi dosli do voznog parka :\

Jebena je ta vojska™...

ludi_kikec

14 March , 2007 at 11:21 am

mene više boli kaj tu igru dveno igra još svega 3-4000 igrača na cjelom fakin svjetu. AA polako odumire i treba joj spas. Lastane pomozi!

Munja

21 March , 2007 at 9:46 pm

Simulacija - preteška riječ, jer ipak je to igra. Teško je simulirati životne situacije, nije to letenje avionom gdje ima dovoljno tehničkih elemenata, pa fiziku isprogramiraš i to je to - može biti prilično realno jel?

Postoje računalne simulacije kojima se vrlo ozbiljno bave stranjske firme npr. na američkom vojnom poligonu McKenna. Evo i da citiram samog sebe: "McKenna je trening centar za urbane operacije u Ft. Benningu kao dio "Ft. Benning’s Soldier Battlelab" i služi za testiranje raznih novotarija za borbe na urbanom terene isto tako je i predmet digitalizacije vec dugi niz godina i nasao se u virtualnom svijetu mnogog softvera do sada, poglavito specijaliziranog. McKenna se tako nalazi u mnogim verzijam vojnog softvera koji lici na AA game i sluzi za ispitivanja na racunalima koje se bave virtualizacijskim proracunima/simulacijama (slicno ko za forenziku) i tako se stedi lova, isto tako takav softver imaju i tvrtke za proizvodnju oruzija koji se koristi za razvoj novih sistema tako da i oni imaju McKennu i prije nego sto odu tamo."

Tolko o tome.

Kako bi stvarna vojska odigrala mapu Bridge? - Nema se kaj tu puno lamentirat o tome, to je već odigrano u povjesti popriličan broj puta, tako da odgovore imamo. Ali sama situacija na Bridgeu je sasvim nešto drugo, koliko znamo mostovima (strateške točke) se posvećuje posebna pažnja i ne šalje se, kao u igri, nekakva čudna skupina koja dotrči baš u trenutku kada i s druge strane dotrčava isto takva jadna skupina koja će eto pokušati prijeći dotični mostek. A jebiga ovo je igra pa se mora nekako izbalansirati šanse i obrane ali i napada. Ako baš hoćemo tako postaviti taktičku situaciju onda imamo i primjere za to.

Stvar je u igračima.

Koliko su odlučni i koliko znaju što treba raditi. Dakle, napad mora proći jer im je to jedini izlaz i oni su očajni(ili neće prijeći i umrijeti ili pokušati prijeći pod svaku cijenu pa možda i preživjeti). Što oni mogu učiniti? Jedino ovo: iskoristiti slabu vidljivost i osvojiti dio mosta (imaju čak i zaklone), zadimiti prema naprijed i na juriš pokušati osvojiti ostatak, doći blizu obrani i eliminirati ih.

Što je zadaća obrane? Obraniti most. Kako organizirati obranu na brzu ruku (zapravo onih nekoliko sekundi niti se ne zove "organizacija obrane na brzu ruku")? Teško. Ova situacija graniči sa iznenađenjem za obranu (što je veeeliki hendikep za obranu - povjesno dokazano). U ovakvoj situaciji obrana se raspoređuje gotovo instiktivno, zauzima se položaj i čeka na najmanji znak neprijateljske aktivnosti, onda se sasipa ogromna količina streljiva bez nekog posebnog ciljanja. Kakav im je moral? I oni se mogu naći pod jakom vatrom, a uvjek se mogu povući i pokušati ponovo obraniti most (zapravo prelaz) pričekajući pojačanja i onemogućiti razvijanje mostobrana. Znači sigurno nisu očajni jer imaju izbora tako da se njihova odlučnost može poljuljati. Obrambeni "igrači" će svakako htijeti preživjeti, a nisu pod neminovnim pritiskom kao napadači.

Naravno, ako je zapovjednik sposoban a ljudstvo iskusno, obranu na brzu ruku će im biti lakše organizirati pa će ovakav kanalizirani prostor relativno lako braniti.

Ali opet ostaje pitanje vidljivosti koja je ovdje krucijalni tehnički detalj. Napad ima čak dvije snajperske puške. Ako je vidljivost dobra pokrivanje vatrom je izuzetno efikasno, a ako je magla dotične su neupotrebljive.

Zaključak: napad mora biti odlučan i probati iskoristiti prilike koje se same sebi nameću, znači nemoraju biti niti osobito sposobni niti iskusni samo "ludi" (takve sam vidio sto puta). Obrana mora imati više elmenenata sposobnosti/vještine/znanja, iskustva, izuzetne psihološke stabilnosti i vremenskih prilika (magla iz štiti od snajpera ali i ograničava njihovu vidljivost - LOS, snajperisti su ipak tada u lošijem položaju jer se kroz optiku puno lošije vidi, zapravo - ne vidi se ništa). Ako obrambenim "igračima" nedosataju nabrojani elementi teško (do nikako) će se oduprijeti napadačima.

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register