Menu

Pitanje?

+ =?

Odgovor je?
Kliknite na more” pa ćete doznati.

Ako želite odgovor odmah na pitanje, odgovor je: ”Radi, ali ne radi”. E sad idemo to malo elaborirati.

Naime svi se sjećamo da je armija bila multiplatformska (doduše sa nekim preskočenim verzijama) do v.2.5. Nakon toga podrška za Linux i Mac je jednostavno izostala. Kao i sve ostalo što je povezano sa amerikancima, tako je i ovdje glavni razlog za izostanak podrške bio… novac. Manje poznata stvar je bila da je samo jedan čovjek radio konverziju za Linux i Mac, odnosno g. Ryan Gordon. Da stvar bude bolja, radio je apsolutno besplatno, no kako od nečega treba živjeti, a U.S. Army nije bio voljan dodati još jednog čovjeka na platni spisak, g. Ryan je jednostavno odustao. I tu bi Linux priči bio kraj. Ili možda ne?

U vrijeme 2.3 verzije, napravio sam jedan brzinski test usporedivši na istom stroju Linux i Windows verziju. Na moje iznenađenje Linux verzija je radila gotovo do 25% bolje. Ipak nedostatak EAX podrške, a samim time gubljenje jednog važnog segmenta uspješnog igranja, Linux verzija je ostala isključivo na pokušaju testiranja.

Kako sam nedavno, ponovo za probu instalirao Linux na svoj stroj ( i kako mi se čini ovaj puta neće ostati samo na probi), ponovo mi se javila ideja pokrenem armiju na Linuxu. No kako danas više nema Linux verzije (osim serverske) nije mi preostalo ništa do probati preko nekakvoga Windows emulatora. Brzinska instalacija emulatora i zatim pokretanje već instalirane Armije sa Windows particije. Par trenutaka kasnije dočekao me poznati splash screen.
[lightbox=http://free-ri.t-com.hr/pepe/pics/splash.jpg|Kocka||][/lightbox]

Stvar radi! Ali….., da nažalost morao je biti ali. Prvi veliki problem koji je odmah izbacio online igranje je nedavno ažurirani Punk Buster i njegov explicitni zahtjev da servisi PnkBstrA i PnkBstrB budu upaljeni. Inače PB se uredno ažurirao prijavio me, dodijelio mi GUID i zatim me kikao. Drugi, manji problem je kontroli miša, odnosno mogućnost zakretanja od samo 180 stupnjeva. No to je bug emulatora koji je već prijavljen i koji će biti ispravljen u narednoj verziji (ista stvar se događa i na UT2k4).

I sada ono najzanimljivije,koje su performanse, odnosno kako to radi? U dvije riječi? Potpuno igrivo! Broj sličica nije bog zna kakav, ali je većinom u žutoj granici, odnosno zelenoj, a ne zaboravimo da igra radi preko emulatora! Kako to izgleda pogledajte odmah ispod.
[lightbox=http://free-ri.t-com.hr/pepe/pics/slika1.jpg|Kocka||][/lightbox]

Iako test nije bio potpuno uspješan (PB glavni krivac), pitanje je kako je moguće da jedan OS koji pokreće aplikaciju kroz emulator i ima komparativne rezultate sa OS-om za kojeg je ta ista aplikacija pisana?

I na samome kraju jedan mali kuriozitet. Svi znamo da Linux podržava nekoliko virtualnih desktopa. U kombinaciji sa Berylom (dodatak za Linux GUI) desktop se pretvara u gomilu 3D efekata. Jedan od efekata je i smještanje virtualnih desktopa na plohe kocke koja se u realnom vremenu renderira. Pogledajte koliko je frame rate opao dok je animacija u izvođenju (slika nije statična, dakle igra se i dalje kreće ) .

[lightbox=http://free-ri.t-com.hr/pepe/pics/slika2.jpg|Kocka||][/lightbox]

5 Comments

Groo

4 August , 2007 at 1:10 pm

Super.
Više nije moja pijana faca glavna vijest na forumu :)

ludi_kikec

6 August , 2007 at 7:33 am

Sve super ali zakaj ne radi traker??? :smt013

Troky

6 August , 2007 at 9:42 am

Evo zašto nema native Linux verzije AA:
LINK

LittleCannon

6 August , 2007 at 9:47 am

bravo Troky, ovo je bilo iz prve ruke.

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register