Menu

Realnost, realnost i realnost

Očito je da novih vijesti vezanih uz armiju već nema duže vrijeme. Nakon izlaska posljednje iteracije (ne mogu propustiti priliku, a da ne upotrijebim ovu riječ) nastupila je sezona kiselih krastavaca, pa ću ja, kao wannabe novinar, nastaviti u toj maniri pravljenja vijesti iz ničega.

Dakle pripremite se na nekoliko osvrta na sadašnjost i budućnost kao i na par prijedloga koji se često spominju posljednje vrijeme na službenom forumu omiljene nam igre.

Armija kao i bilo koja druga igra ima svoje prednosti, mane i naravno svoje igrače. I dok ove tri karakteristike dijeli sa gotovo svim kompjuterskim igrama ovog svijeta, jedna karakteristika na koju se često zaboravlja jest njena starost koja čini Armiju ipak posebnom, jer je i nakon 5 godina postojanja još uvijek aktualna i još uvijek je igra zavidan broj igrača. Istina je da se igra često nadograđuje, da se mijenjaju game engini, da se dodaju novi načini upravljanja alter egom, ali isto tako neke stvari se i ukidaju. Primjera radi mislim da se rijetki sjećaju animacija padanja u ležeći položaj ili dizanja. Iako se ovaj primjer može činiti banalan, njegovo ukidanje je dobar pokazatelj smjera u kojem se armija kretala i u kojem se kreće. Naime, Armija je krenula kao simulator pješadije i kao pokazatelj kako se u američkoj vojsci odvijaju neke stvari, odnosno trebala je portretirati stvaran život američkog vojnika u nekoj od situacija na bojišnici. U to je naravno spadalo i vjerodostojno kretanje vojnika, kao i iznimna sporost kretanja likova u odnosu na igre koje su 2002 bile popularne mrežne pucačine (CS, UT, Quake …..). I dok je neke ovakav način igranja odbijao, velikoj većini je to bio segment koji je nedostajao kod drugih igara. Najavom izlaska, odnosno izrade nove iteracije (heh, bas volim ubaciti ovu riječ gdje god stignem) AA3.0 pojavili su se neki prijedlozi u svrhu poboljšanja igre. Prijedlozi se kreću od gotovo suludih ideja van svih koncepta Armije, pa do nekih koji su toliko genijalni da se pitate zašto nisu bili uvršteni od samih početaka. Interesantno je da po samom prijedlogu možete i prilično točno odrediti starost predlagatelja ili njegov stupanj razvoja odnosno njegov maksimalni intelektualni doseg.

Krenimo od dijelova igre koje smo putem izgubili, a već i veliku većinu zaboravili. Dakle, kao prvo tu je već gore navedeni primjer animacija koji izbačen zbog, kako developeri kažu čestih pucanja i usporavanja izvođenja igre na nekim kompjuterima. Zatim 4 bombe koje smo imali na svakoj mapi, punjenje oružja u skoku, velike naprtnjače pomoću kojih smo mogli na kilometre razaznati suborca od neprijatelja, dvije 203ce na gotovo svakoj mapi sa po 7 granata, kompas, i na kraju ono najvažnije isključivo oficijalne Honor servere na kojima nije bilo idiotskih pravila kao niti nadobudnih admina koji kikaju ako ga dva puta za redom zatuče isti igrač. Vjerojatno je lista i duža međutim ja se trenutno ne mogu više sjetiti.

Što smo dobili usput? Ova lista je poduža tako da ću izdvojiti samo neke stvari. Nove mape, SF oružja, bolničare, SAI, govorne komande, Humvee, strikere, rakete………

Iako se mnogi neće složiti samnom, velika većina izmjena je učinjena radi balansa napade i obrane, no ima nekih stvari koje su po meni imale veći prioritet a do dana današnjeg nisu izmijenjene. Uglavnom, u ovom podužem uvodu ste shvatili da je Armija prilično podložna promjenama i da će se taj trend nastaviti.

Glavni motivator za ovaj današnji tekst je iznenadna navala zahtjeva da se konačno eliminira tzv. bunny hopping, odnosno jedan od najgorih narušitelja realnog osjećaja prilikom igranja igre. I dok će vjerojatno velika većina vas se složiti da bi se trebalo na neki način ograničiti taj segment igre, vjerujem da se nećete složiti sa idejom kako to napraviti. Naime, trenutno je u razmatranju da se potpuno izbaci opcija skoka iz igre. I dok se polemike vode na koji način zamijeniti skok sa opcijom penjanja, svi se slažu u krajnjem cilju, a to je veća realnost. Mnogi će ustvrditi da je skakutanje prilično uobičajeni manevar koji ljudsko tijelo može izvršiti i da je izbacivanje skoka posve nepotrebno i prilično glupo riješenje koje će odvesti igru u potpuno drugom smjeru od od toliko priželjkivane realnosti. Dopustite mi da vam iznesem par činjenica zašto izbacivanje skoka i nije toliko nerealno. Kao prvo često puta vam se dogodilo da vi ili netko vama uvali headshot iz skoka, što je prva nerealnost. Kao drugo prosječan vojnik na sebi nosi otprilike oko 20tak kilograma opreme koje ga izuzetno učinkovito sprječavaju da glumi zeca u doba parenja, i kao treće skok uopće nije učinkovit u igri jer kako svi znate, prepreke više od 0.5 m nije moguće preskočiti što je pomalo i komična situacija jer igra koju financira Američka vlada sugerira da američki vojnik nije u stanju svladati takvu prepreku .
Dakle kao što se da zaključiti iz gore navedenoga, izbacivanje skoka iz igre i nije tako loša ideja, ali kao što poslovica kaže da postoje dvije strane medalje, tako i ovdje postoje razlozi zašto izbacivanje skoka nije dobra ideja, odnosno ako ništa drugo onda da još nije vrijeme za takav, usudio bih se reći radikalan korak.

Naime u moru odgovora na forumu gdje se načelno svi slažu da je izbacivanje skoka jedino rješenje koje bi se trebalo primjeniti već od slijedeće verzije kako bi se iskorijenili omraženi bunnyhoperi pojavio se i jedan glas razuma koji je objasnio posve drugu stranu, i to onu lošu izbacivanja skoka. Da bude stvar gora po sve flejmere i veterane stvarne američke vojske koji nerijetko vole svima soliti pamet i izražavati se vojničkom terminologijom kao i vojnim kraticama, valjda da konačno negdje budu smatrani supercool tipovima, a ne običnim prašinarima, glas razuma je došao od čovjeka koji je veteran još od doba kada se gledao preko cijevi sa vojnicima sovjetskog saveza. Dakle njegov kredibilitet nije bio upitan, a samim time se i njegova riječ na drugi način čitala. Naime on je gomili američke tinejdžerske populacije, koja smatra da je Rambo realna osoba objasnio što znači kad je netko ranjen i kako se takav ranjenik ponaša, pa sve do toga kako se ponaša vojnik koji je pod neprijateljskom vatrom, odnosno što niti jedan vojnik u stvarnom svijetu ne bi učinio u razmjeni vatre, a što se u igri gotovo na redovnoj osnovi čini. Njegov odgovor je predobar da bih ga propustio pa ću ga copy/pejstati:

wrote
as a 3 time Gulf War vet and two time Bosnia vet, I can honestly say I have never seen anyone in real life do the following in a combat situation:

1) Jump around to avoid getting shot
2) Crouch Rapidly
4) Jump over a car hood by placing a hand on the hood
5) Jump through the air while shooting their weapon
6) Jump in the air and reload their weapon
7) Walk out in the open, really slow with their iron sights up confidently shooting people.
8 ) Croch up and down while reloading
9) Spin 180 degrees and achieve a perfect headshot
10) Be able to hear someone more than 100 feet away and know just where they are, what weapon they have, and what direction they are going (aka X-Fi SVM enabled style hearing)
11) Be able to adjust the colors, brightness, and contrast of their enviroment in order to night-time into daylight (aka video driver tweaks http://ripteam.org/ic_night/ )
12) Walk on a hand rail (weapons cache, hosp, pipe, etc) or a 2×4 board (MOUT, CSAR, etc) especially while shooting a combat assault rifle.
13) Strafing side to side while firing
14) Run at full speed until they see enemy

In a real combat situation, the movements are as follows:

1) FIND COVER!!!!
2) If in the open, run and dive to cover (firing weapons did not happen while diving)
OR
Duck and run to cover (Firing of weapons did not happen while ducking and running to cover)
2) Assess the enemies location
3) Stay covered
4) Expose yourself under supression fire to get into a flanking position. Fire randomly towards the target area if needed.
5) Move achieving the best cover you can find
6) Continue to stay covered

Think of it this way:

In real life, “one round” of Urban Assault would take 3-4 hours minimum. Everyone would travel as a squad and each room of each building would be cleared and inspected according to the procedures learned in combat training.

In real life, there is no frag rate. There is no forceclass. There are no more rounds to try it again. You succeed or you die. In succeeding, some of you WILL die.

This is a game. There is no way it can be a true simulator unless people want to play it realistically. I have yet to see one person (aside from very new players) since this game was released who played it as if they were in an actual combat situation. Bunny hopping is by far the least intrusive aspect of the game known as America’s Army. There are so many other parts of the game that can be exploited that arguing about jumping is completely avoiding the obvious.

How many people here realize the detrimental bug that removing quick swap has introduced? It was a bug long ago that was making gameplay horrible for those who couldn’t get the bug to work. I will not state the bug here for those wondering.

America’s Army is a close quarters, first person shooter (CQB FPS). Until at which time a diving animation can be made that allows players to dive for cover as well as a duck and run animation, then removing jumping will be extremely counter-productive.

If a CQB FPS game does not have any sort of combat ecasive maneuring, then it’s not worth playing. You guys keep crying realism and you don;t even realize the impact it would have if removed. You base your “realism” on movies and other video games.

if stepping on a small pebble makes me either stop shooting, or impedes my walking abilities, then i want jumping in the game.

MOVIES AND VIDEO GAMES ARE IN NO CASE A BASIS FOR REALISM!!!!

Case in point –

Soldiers in cover firing on enemy positions: http://youtube.com/watch?v=6YpOz9lHJaI

The following evolution takes 5 minutes for ONE small building. In America’s Army, it would take less than 30 seconds: http://youtube.com/watch?v=AlFvqCnHRwA

Dakle kao što je vidljivo iz ovog prenijetog dijela rasprave sa foruma, AA je prilično daleko od realnosti, odnosno sam dizajn igre koji omogućava odstupanje od igranja igre na način na koji su developeri zamislili je pogrešan. Dakle skok je potreban dok god se ne riješe neki elementarni propusti unutar igre.

————————

Vezano uz generalnu raspravu o realnosti igre mislim da je i potrebno spomenuti i Bosiljkov post na službenom forumu gdje pokušao sugerirati svu besmislenost izbacivanja AK47 iz AA3.0 i uvođenja izmišljenoga naoružanja. Naravno da je prijedlog bio brzinski odbačen, a kao glavni razlog najčešće se navodio nedovoljna izbalansiranost naoružanja odnosno da su M16, M4 i njihovi derivati superiorniji u odnosu na rusko naoružanje. Sama stvar ne bi bila toliko tragikomična da velika većina ne kuka za boljom realnošću u igri i da jedan od priznatijih stvarnih veterana američke vojske nije priznao kako u stvarnom životu od 10 vojnika koji bi mogli zapucati na američke trupe njih 9 bi imalo neku verziju AK naoružanja, a zatim odmah ispod dodao kako se izmišljena oružja uvode ipak radi veće realnosti u igri. Čitavu forum prepisku možete pročitati OVDJE i uživati u napisanim kretenarijama.

11 Comments

B051LjKo

9 October , 2007 at 5:48 pm

Bravo Pepić.... Izvrstan članak... nego najžalosnije je da ekipa od šume ne vidi stablo. Uklanjanje skoka iz igre je još veći kretenizam od bunny hoppera. Sve što trebaju kod svakog skoka je maknuti pljucu na sekundu (kao što ti se desi kad ljosneš s dva i po metra)... i problem rješen...

LittleCannon

9 October , 2007 at 6:31 pm

znas da sam upravo o tome razmisljao i nije mi bilo jasno kako se nisu toga sjetili

B051LjKo

10 October , 2007 at 8:42 am

Ma debili... meni se neda ponovo raspravljati s kretenima... slobodno postaj ideju na službenom forumu ako imaš volje...

Dakky

10 October , 2007 at 1:12 pm

kad smo vec kod skrivanja puske, zasigurno ne bi bila losa ideja ni da ti ponekad ispadne puska (doslovno) pri doskoku

d3uha

10 October , 2007 at 1:17 pm

ili da se spotaknes na vezicu cizme koja ti se odvezala dok trcis :))

KrLe

10 October , 2007 at 7:14 pm

Ili da ti se ospe lijeva prepona pa malo lipsaš nelijevo, i nemres trcat

Troky

10 October , 2007 at 8:03 pm

Ili da ti se jednostavno aktivira kenjometar kad ti se prikenja i da moraš u roku od 30s naći prikladno mjesto za obavit nuždu.
TP kako dodatna oprema s opcionalnom upotrebom. Prelažem da default bind za TP bude '8'.

d3uha

10 October , 2007 at 9:26 pm

da i moraš položiti treninge da sto brze skines gace inace se ukenjas i smrdis

Troky

10 October , 2007 at 9:50 pm

BTW.. da li ste primjetili sličnonst ove nove self-heal-feature-drek sličice s TP-om?

Odjebaus

15 October , 2007 at 6:43 pm

Kakva realnost pobogu ... samo glupim amerima koji rat vide iz naslonjača u holivudskoj produkciji je potrebno objašnjavati da AA nema veze sa realnošću.

RimtuTiTuki

16 October , 2007 at 9:50 am

Mislim da su cak i neko vrijeme mislili na realnost, npr napravili su wc na Farmi, ali je ocito borokracija dovela do toga da je prekomplicirano uvesti TP u armiju... Steta, bas steta...

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register