Menu

Hard Test: Najbolja tipkovnica na svijetu ikada!

Ako mislite da je naslov u najmanju ruku pretjeran, mozda ste i u pravu, jer kakvoca tipkovnice je vrlo subjektivan dojam. Danas je moguce pronaci tipkovnice, razumne kvalitete, svih vrsta i namjena, za cijenu prosjecne marende. No sigurno nisam poceo pisati ovaj, uvjetno receno hard test zbog tipkovnica od 50 kuna. Nisam poceo pisati ovaj test niti zbog tipkovnica od 500+ kuna.

Naime, kada je pitanje koncipirano na nacin kao sto je naslov napisan, u cijeli test se uvlaci i jos jedan faktor – vrijeme. Da bi jednu tipkovnicu mogli deklarirati kao najbolju tipkovnicu ikada! prilicno jasno je da to ne moze biti proslogodisnji model Logitecha G15, niti bilo koji model izdan ove godine niti iz blize proslosti. Iako navedena tipkovnica G15, prvenstveno radi cijene stavljena u vrh nekog imaginarnog tipkovnickog svijeta, ipak nije ni do koljena, ili bolje receno prvog reda tipki, baki svih tipkovnica.

Dakle djeco vrijeme je da upoznate tipkovnicu koja nakon svog 24 rodjendana jos uvijek plijeni paznju svih geekova (ja ukljucen) i sto je najbolje u velikoj, velikoj vecini slucajeva jos uvijek besprijekorno radi. Neopisiv je osjecaj imati dio informaticke povijesti na svom radnom stolu i svakodnevno raditi na njemu. To je svakako ono nesto sto spada u onu grupu izuzetno rijetkih stvari koje se dadu nabrojati na prste jedne ruke
Upoznajte IBM Model M

Prilicno su rijetke komponente iz praskozorja PC evolucije koje su upotrebljive i danas na modernim racunalima. Vjerujem da 13″ monokromatski zeleni monitor nije nesto s cim bi ste mogli kvalitetno odigrati par rundi Americas Army-ja, a niti 20Mb hard disk ne zvuci pretjerano iskoristivo. No kako je nekakvo nepisano pravilo da gotovo sve stare stvari ( pravilo nije vezano iskljucivo uz racunala), ne mogu mogucnostima parirati modernima, a moderne zasigurno ne mogu parirati starima kvalitetom izrade. Ovo pravilo posebno dobiva na tezini kada govorimo o tipkovnicama.

U IBM Model M slucaju radi se doslovno o tezini jer tipkovnica tezi nemalih 2,5 Kg, sto bi znacilo da ukoliko vas policajac zaustavi na ulici sa M tipkovnicom u rukama, vrlo lako vas moze pitati da mu predocite dozvolu za posjedovanje i nosenje oruzja. S druge strane tipkovnicu kada se postavi na stol zahvaljujuci gumenim nozicama i sili gravitacije vise ne mrda s tog mjesta, da neznam kako energicno tipkate. Sve u svemu vec na prvi dodir tipkovnica odaje robusnost i izdrzljivost na duge staze, no s jednom razlikom, kada bi opisivali moderni hardver autor takvog jednog clanka bi na osnovu vlastite procjene iznio jednu takvu ocjenu, dok za ovu tipkovnicu je to dokazano, stoga nema mjesta sumnjama, osobnim procjenama niti eventualnim rapravama, jer oko toga se ovdje nema sto raspravljati.

Tipkovnica je kvalitetna . <----tocka Tipkovnica, iz danasnje perspektive razmazenog korisnika navikla na pozadinska osvjetljenja, LCD-e, i minimalno 450 extra multimedijalnih tipki, djeluje prilicno jednostavno i …….obicno. U biti djeluje kao tipkovnica ciju sliku ocekujete u enciklopediji pod pojmom “PC tipkovnica”. No ono sto vam slika u enciklopediji nece otkriti kako je tipkanje na jednoj takvoj tipkovnici zabavno i iznenadjujuce precizno. Naime tipkovnica nema klasicni mehanizam ispod tipki u vidu gumene membrane iznad dva lista folije sa iscrtanim kontaktima, nego koristi takozvani “buckling spring” mehanizam, koji osigurava dugotrajnost tipkovnice i preciznu taktilnu signalizaciju kada je tipka stvarno pritisnuta. Iz prilozene skice se vidi kako sila kojom se ostvaruje kontakt izmedju dvije tipkovnicke folije je potpuno neovisna o sili kojom vi pritisnete tipku, odnosno pritisak na foliju ce uvijek biti jednak snazi opruge koja se nalazi u samom mehanizmu i definitivno ne ovisi o vasem trenutnom raspolozenju, niti o broju preostalih zivota u eventualnoj igri. Ova mehanika tipki osigurava i jednistveni zvuk koji tipkovnica proizvodi dok tipkate po njoj i upravo radi toga zvuka kod nas se uvrijezio naziv “klik tipkovnica” u doba kada ovakve tipkovnice bila cesta pojava u razno raznim ERC-ovima (pojasnjenje za ovu nasu tek propupalu generaciju, ERC= Elektronski Racunski Centar) . Jedinstveni zvuk podrazumijeva da je tipkovnica glasna i svakako nije namijenjena za rad u, recimo, spavacoj sobi prije spavanja.

Upravo taj zvuk je drugi dio jednadzbe, pored opruga ugradjenih u svaku tipku, koja za rezultat ima povecanu preciznost tipkanja. Naime, vecina nas gleda u tipkovnicu za vrijeme tipkanja, te tu i tamo pogledamo na monitor da li smo promasili koje slovo. Sa ovom tipkovnicom to je sasvim nepotrebno, jer tipkovnica dok ne napravi “klik” nije napisala slovo, odnosno tipkovnica doslovno koristi audio-taktilnu kombinaciju, pomocu koje greske pri tipkanju se znacajno smanjuju.

Dakle, tipkovnica, kada se govori o tipkanju, a ne o light show efektima, apsolutno u svim segmentima nadmasuje moderne tipkovnice. Kao prilog neosporne kvalitete moze se uzeti i cinjenica da je IBM prestao proizvoditi ove tipkovnice i prodavati ih uz svoja racunala zato sto su bile preskupe za proizvodnju, u odnosu na tada novu tehnologiju sa gumenom membranom. Tipkovnica se sa IBM-ovim logom proizvodila od 1984 do 1991 kada je IBM prepustio proizvodnju tipkovnica Lexmarku, no M modeli iz Lexmarka su znacajno izgubili na kvaliteti te ne dijele reputaciju M modela proizvedenih pod logom “Velikog plavog” Za eventualno zainteresirane za povijest ove vrhunske tipkovnice zanimljiva ce biti stranica na Wikipediji gdje mozete doznati gotove sve pojedinosti iz povijesti Model M tipkovnice. Interesantno je da tipkovnica nije izumiruca vrsta. Iako se vise neproizvodi sa IBM logom, jos uvijek ih je moguce naruciti. Firma Unicomp je otkupila patent od IBM-a i proizvodi ove tipkovnice u gotovo neizmjenjenom obliku. Naravno ponudu su prosirili, pa tako je moguce sada kupiti tipkpvnicu sa modernim layoutom, sa Windows logo tipkom ili cak sloziti tipkovnicu prema vlastitim zeljama. Zajednicko im je svima, da koriste prevjereni mehanizam “Buckling Spring”. Vise tvrtci Unicomp mozete pronaci ovdje.

Autor ovih redaka, kada je po prvi put pritisnuo tipku na PC-u, pritisnuo ju je na Model M tipkovnici, i priznajem 20 godina kasnije osjecaj tipkanja je kao da se ponovo rukujete sa starim prijateljem kojeg niste vidjeli upravo gore navedena 2 desetljeca. Zahvaljujuci kolegi Trokyiju, koji se na moju molbu dao u potragu skladistima jedne drzavne institucije i njegovog radnog mjesta, i uspio pronaci ovu tipkovnicu po kojoj sada tipkam i gustam u svakom stiskanju tipke.

Sudbina ove tipkovnice je bila gotovo zapecacena, odnosno zasigurno bi skoncala na smetlistu (iako tamo zakonski ne bi niti smjela doci jer se elektronski otpad mora posebno zbrinuti ). Mada se na ovoj slici ne vidi bas najbolje tipkovnica je bila toliko prljava da sam pozelio ruke oprati alkoholom nakon sto sam je primio u ruke. No stisnuo sam zube i junacki prionuo restauraciji ili ispravnije receno temeljitom ciscenju.


Jos jedna zanimljivost ove tipkovnice sto je svaka tipka sastavljena od same tipke i kapice sa otisnutim karakterom, sto prilicno olaksava ako zelite recimo izmjeniti raspored tipki bez bojazni da cete ostetiti mehanizam.

Jednom kada se skinu kapice sa tipki, odjednom postaje jasno odakle su dobili inspiraciju proizvodjaci “Das Keyboard” tipkovnice. Cak im je i reklamni slogan “Das Keyboard: The mechanical keyboard that clicks”. U slucaju moje tipkovnice, nakon skidanja gornje plastike, pronadjeni su ostaci mnogih marendi koje su zasigurno jos bile placene jugoslavenskim dinarima, dok je plijesan imala carobnu boju koja se prlijevala u svim nijansama zelene.

Posebnu pozornost sam obratio da ne ostetim tipkovnicin “Izvod iz maticne knjige rodjenih”, pa sam prije uranjanja u vrelu kupku uspjesno skinuo naljepnicu. Iz prilozenog se vidi da konkretno ova tipkovnica je proizvedena 1989. Takodjer priznajte da bode oci natpis “Manufactured in United Kingdom” na jednom elektronickom uredjaju. Izuzetna rijetkost za vidjeti, jel’da?

Pogled na famozni “Buckled Spring” sa donje strane

A zatim i sa gornje strane

I na kraju, lijepa cista ko’ nova i spremna za upotrebu

I na kraju ono najvaznije. Kakva je tipkovnica sa igrackog aspekta?

Odgovor je jednostavan. Ako je nesto kvalitetno u svom poslu, onda je kvalitetno u svim segmentima svog posla. Iako prilikom dizajniranja ove tipkovnice inzinjeri nisu imali u vidu igranje, ta rabota se, na zadovoljstvo ovog autora vrlo kvalitetno obavlja. Model M je dosao na stol ovog autora nakon G15 tipkovnice koja je sinonim za igracu tipkovnicu, no kada se probate igrati sa Modelom M shvatite da postoji jos jedan parametar u kvalitetnom igranja. Preciznost tipkovnice je nenadmasna i kada dodamo jos onaj gore spomenuti audio-taktilni kombo koji ova tipkovnica posjeduje gotovo da se samo namece pitanje “Zasto sam ikada imao drugu tipkovnicu?”

3 Comments

Dakky

16 November , 2008 at 1:16 pm

Jos da nije mali Enter, bila bi jos za klasu bolja :)

LittleCannon

16 November , 2008 at 9:08 pm

Jesam li rekao da je ovo najbolja ikada tipkovnica?

http://www.clickykeyboards.com/index.cfm/fa/items.main/parentcat/11067/subcatid/0/id/101770

Dakle Dakky potrudi se malo bolje :)

B051LjKo

21 November , 2008 at 11:41 am

Pepić šmek ti je tastatura... ali ni blizu Krletove Čikonice koja uz Torticu čini uber gedžet koje je mast za svakog deklariranog balkanosexualca...

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register