Menu

Fata je Fata, al’ dvaput’ je dvaput’ : Speed Link Medusa ProGamer 5.1,360° Comfort OEM

Da, da…. rekli bi neki pročitavši samo naslov da sam došao progutati vlastito……., ‘ajde necu biti nepristojan. Ipak, iako se na prvi pogled čini da je riječ upravo o nekom mome svojevrsnom demantiju, to ipak nije tako.

Oni stariji posjetitelji ovih stranica se sjećaju našeg prvog hard testa na kojem su gostovale upravo slušalice iz naslova Speed Link Medusa ProGamer. No, za razliku od prošlog testa ove slušalice su došle u OEM verziji, što bi prevedeno, značilo da ništa od fensi-šmensi torbice, nego su došle zapakirane u vrećici za zamrzivače. Doslovno!

Zašto opet pišem o njima, pitate se? Pa zato jer sam kupio jedne! OK, prestanite sa podsmjesima i molim bez uvredljivih riječi.

A sada ozbiljno. Naime, naš dragi suborac MiniGun aka Haljimi me zamolio da mu probam pronaći Medusa slušalice. Nakon kraćeg kopanja po cjenicima dobavljača, pronašao sam upravo slušalice iz naslova. S obzirom da je cijena na kraju bila 298 kn, a i pogled na moje kastrirane Zalmanice, koje su ostale bez spužvica i još pokojeg dijela, dali su mi motivaciju i želju da i ja “riskiram” tih, već navedenih 300 kn.

I što se promjenilo od kada sam zadnji put imao te slušalice na glavi?

Krenimo redom. Prvi puta slušalice sam testirao svega par sati i kako nisu dale zadovoljavajuće rezultate, doslovno sam ih po kratkom postupku škartirao. U usporedbi sa Zalmanicama slušalice su zvučale anoreksično i neuvjerljivo. I dok je reprodukcija visokih i srednjih tonova bila OK, dubokih tonova nije bilo niti za lijek. Sada te slušalice imam već gotovo 2 tjedna i mislim da mogu dati potpun i konačan sud o njima.

Kao prvo na stranici http://www.medusa-canada.com/support.php se može pronaći par naputaka kako dobiti nešto bolji zvuk u kombinaciji sa X-Fi zvučnim karticama. Lagao bih kada bi rekao da poboljšanja nema, no opet i tako poboljšani zvuk nije svojom punoćom niti blizu Zalmanicama. Ipak, moram priznati da je nakon izvršenih podešavanja “Fun” faktor prilično skočio. Naime nakon još par finih “tweakova” moguće je dobiti efekt da prilikom svakog ispucanog metka vama slušalice lagano poskoče na ušima, a sve zbog vibratora ugrađenog u same slušalice. To je i jedan od razloga zašto ove slušalice zahtijevaju dodatno napajanje koje možete izvući iz USB-a , ili ako nemate USB viška, priloženim malim strujnim adapterom kojeg uključite u struju. Samom vibracijom na ušima igra doista dobiva dodatnu dimenziju, no niti to nije dovoljno da spriječi razočaranje koje slijedi nakon što obratite pažnju na ostale zvukove. Prenaglašeni srednji tonovi jednostavno kvare bilo kakav dojam kojeg bi mogli povezati sa pojmom kvaliteta. Ipak, kao i na prošlom testu osjećaj je i dalje prisutan da bi slušalice bolje zvučale bez svog pojačala. Prošlog puta tu svoju tvrdnju nisam mogao provjeriti jer su slušalice bile ustupljene od strane dobavljača, a ovog puta jednostavno zato što nemam više toliko vremena, i možda još veći razlog koji se odaziva na “neda mi se”.

Ostatak karakteristika slušalica se ipak može spojiti sa pojmom kvaliteta, pa tako neke od karakteristika bi bile i apsolutno nikakvo škripanje plastike, odličan ugrađeni mikrofon, izuzetno ugodne za nošenje na duge staze u odnosu na gore opjevane Zalmanice (nisam vagao ali mislim da su lakše od zalmanica za gotovo 1/3 težine), zakretanje slušalica po okomitoj osi, kabel koji nije niti predug niti prekratak što je ravno čudu da netko pogodi pravu mjeru……….

Dakle što bi bio rezime, ovog uvjetno rečeno ponovljenog testa?

S obzirom na vremenski odmak i s obzirom kada koristite samo ove slušalice bez da ih konstantno uspoređujete sa nekim drugima ( u mom slučaju Zalmanicama), što vrijeme više prolazi slušalice vam se sve više sviđaju. Dakle nakon nekog vremena sve manje primjećujete prenaglašene srednje tonove, a vibracija postaje zgodan fičr bez kojeg se, pa gotovo više i ne može igrati igra.

Ipak najveći fičr zbog kojega, u ovom ponovljenom testu slušalice dobivaju prolaznu ocjenu je svakako cijena od 298kn, što je složiti ćete se puno manje od 616kn koliko su koštale na prošlome testu i usudio bih se reci i realna cijena.

Bilo kako bilo slušalice su tu i ostati će dok god ne dožive sudbinu Zalmanica, dakle ne raspadnu se.

35 Comments

Ajkula

22 February , 2009 at 4:05 pm

Gadovi !!

Ja sam za svoje dao 650 kuna. Al zato je fensi torbica tu.
Haljimi,os kupit torbicu za 30 kuna ? :P

Ajkula

22 February , 2009 at 4:05 pm

Ispravak netocnog navoda : 300 kuna

B051LjKo

23 February , 2009 at 10:18 am

Što reći nego... baš me interesira koliko će potrajati dok ih "slučajno" ne razbiješ ili dok se "same od sebe" ne pokvare ;-) TuP PuTz! ;-)

LittleCannon

23 February , 2009 at 11:47 am

a?

B051LjKo

23 February , 2009 at 1:51 pm

Aludiram na onog klinca koji ful nije zadovoljan s novim tenama što majka mu ih kupila je... pa daje sve od sebe da ih izdere čim prije ;-)

MiniGun

23 February , 2009 at 1:52 pm

@ Ajk
...sta ce mi fensi-šmensi torbica od 300kn kad imam uber smeck (prijenosnu...da...) vrećicu za zamrzivače :-D :smt118 :smt025

LittleCannon

23 February , 2009 at 3:15 pm

VZZ™ udara u dupe

Dakky

23 February , 2009 at 5:06 pm

Ja zivim za recenziju nekih 2.0 (stereo) Sennheiser-ovih slusalica od istih 300 kn.... stovise, spreman sam ustupiti svoje na dan-dva za potrebe testiranja, jer sam siguran da i za igranje i za glazbu, Sennheiser "udara u dupe" sve navedene (i Zalmana) i iako moje kostaju manje od 200 kn, ne bi ih mjenjao ni za jedne "5.1" slusalice, bez obzira imaju li ugradjen vibra-motor ili nemaju.... :)

Toliko od mene, a da sam htio bit prsot, rekao bi jos svasta o "5.1 slusalicama od 300 kn"

B051LjKo

23 February , 2009 at 5:10 pm

Da si htio biti pršut?

LittleCannon

23 February , 2009 at 5:40 pm

ne kuzim u cemu je problem? Jel imas tipkovnicu? Jel imas prste? Pa napisi onda recenziju sam!

Ajkula

23 February , 2009 at 6:26 pm

Mozda ima artritis !!

B051LjKo

23 February , 2009 at 8:12 pm

der majt bi a referens problem in daki non artritis kejs...

Dakky

23 February , 2009 at 8:43 pm

mogu ja sam napisat recenziju, al em mi ne radi x-fi, em i inace vicem tokom matcha "ma kako vi to cujete", em sam subjektivan..... os jos razloga...

ali koliko god gluh, subjektivan i slusao na losoj zvucnoj, zvuk mi se cini duplo bolji nego na Zalmanicama (koje sam doduse cuo pred olala)

B051LjKo

24 February , 2009 at 7:56 am

Zanimljivo, svi pljuju po poerim Zalmanicama, a meni su zakon!

Troky

24 February , 2009 at 8:06 am

LOL Dakky... ovo zvuči kao:

"ali koliko god impotentan, pijan i karao ružnu trebu, seks mi se čini duplo bolji s Mare nego s Kate (koju sam zveknuo pred olala)"

... ergo, nisi kompetentan :)

LittleCannon

24 February , 2009 at 8:24 am

@Bosiljko

Kako moze biti Dakky=svi??????????

B051LjKo

24 February , 2009 at 9:56 am

Jer ja kontam da je Dakky relevantan tester, dakle formira javno mijenje... iliti "svi" faktor ;-)!

Ma ne... pol' pjo ekipe pljucka po zalmanicama i glorifitzira sennheiser...

Dakky

24 February , 2009 at 10:09 am

Poanta je da je meni zvuk bolji na AC'97 + Sennheiser HD201 (cca 200kn) nego na Audigy2 + Zalman. Zalmana sam slusao pred godinu-dvije kod nekoga na Lanushi, mozda cak jos u VG..

A da bi to netko mogao potvrditi, mora posjedovati obje kombinacije i biti dobrog sluha za pocetak....

B051LjKo

24 February , 2009 at 11:03 am

Blam... nijesam probao senhajstera, točnije jesam, na kanti od Nejmija, ali to je bilo toliko iztvikano da nije mjerilo neke kvaliette... odnosno čuli su se svi zvukovi, jedino nisam pojma imao da li tip hoda pored mene, ili na drugom kraju mape...

Elem, ja sa Zalmanicama vrlo zadovoljan, htio bih probati ovog novog šmek senhajzera, ali u globalu ne mislim menjati sluške dok se ove ne raspadnu...

Dakky

24 February , 2009 at 3:59 pm

Moje Cosmic 5.1 su se raspale a zamijenio ih je Sennheiser. Preporod nad preporodima, bez obzira sto je zvuk stereo a ne "5.1" ....

B051LjKo

24 February , 2009 at 8:30 pm

Sharkoonice su loša kopija Meduse koja sama po sebi ima loš zvuk... dakle nije relevantna paralela...

RimtuTiTuki

24 February , 2009 at 10:35 pm

Dakky nema vremena za recenziju, jer nam radi novu galeriju...

Nemojte ga sad jos maltretirati i sa ovim

LittleCannon

24 February , 2009 at 11:02 pm

Ne mogu vjerovati da je ovaj clanak izazvao toliko komentara. Zanimljivo je da i je i prvi test imao 21 komentar. Ocito ima nesto u rijeci slusalica sto vas toliko pali, perverznjaci jedni

Dakky

24 February , 2009 at 11:51 pm

Ma ja sam zahuktao cijelu pricu, a sve sto pitam je da netko od vas reviewera napravi review Sennheiserovih sluski, pa makar i onih najjeftinijih.

Ili da Bosiljak napravi usporedni test slusaluca u NL... :)

B051LjKo

25 February , 2009 at 1:54 am

Ja mogu napraviti recenziu, ali unaprijed najavljujem da ću ispljuvati senhajzerice samo da nanerviram dakija... I neću mu ih vratiti barem godinu i po dana! :-)

BTW. gomila komentara je tu poradi goleme neaktivnosti.... niš se ne događa, a svi bi nešto pajsali!

LittleCannon

26 February , 2009 at 5:23 pm

znaci, stati cemo na 26 komentara?

B051LjKo

27 February , 2009 at 10:05 am

Zašto pobogu?

B051LjKo

28 February , 2009 at 3:58 pm

Pepić rekao bih da je narod gladan sadržaja, stoga bi se češće trebao uhvatiti tastature (još i šmek klikće dok radiš)

LittleCannon

1 March , 2009 at 12:45 am

nahrani narod, Isuse nas.

maloMORGEN

2 March , 2009 at 5:45 pm

Bog društvo.Evo da i ja nešto napišem.Nedavno su mi krepale slušalice i naletio sam na ovaj post. Kupio iste i malo me jebe što je vanjska buka prevelika,zapravo nema nikakve izolacije pa sam morao sam improvizirati.Zalmanice imam od prijatelja(USB) i nemogu ih nikako podesiti.Uz sve drivere i p.m. zvuk je ....nikakav, Ne mogu odrediti ni položaj ,ni smjer...uglavnom ništa.I da, prvi dan je ono malo sranje od adaptera explodiralo, srećom slušalice nisu bile spojene....Uglavnom zvuku mi ne fali ništa ,ali, ali vibracije su jako slabe i to ne mogu nikako uštimati(pogledao sam sve linkove koje si postao i ništa) jer u AA mi ne radi dobro dok u nekim igricama i previše vibrira....eto toliko od mene
pozz maloMORGEN

LittleCannon

2 March , 2009 at 8:51 pm

pozz

Da biti eventualno mogao pomoci, trebao bih i znati koju zvucnu karticu imas.

maloMORGEN

3 March , 2009 at 3:57 pm

Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio

maloMORGEN

3 March , 2009 at 4:01 pm

Evo i još nešto. Svako drugo-treće restartanje compa zahtjeva i resetiranje postavka slušalica jer mi se isključi zadnji desni zvučnik.Nije puno ali jebiga...

LittleCannon

3 March , 2009 at 9:42 pm

problem zadnjeg desnog zvucnika ti je problem drivera. Skini nove drivere i nemas tog problema vise

I mene je zezao!

Troky

4 March , 2009 at 6:20 pm

i mene... ali problematičan je bio zadnji lijevi

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register