Menu

Posljednji podsjetnici


Što je novo? Hoću li izgubiti sav svoj teško stečeni honor? Da li moram kreirati novi account? Da li će moj kompjuter moći sve to pokrenuti?…….

Puno pitanja, jel’ da? Malčice sam dobre volje (evo treći Leffe ispred mene) pa sam odlučio sa svima podjeliti jedno zrnce moje pregoleme mudrosti (OK, ovo već pivo govori iz mene).

Ako želite doznati odgovore na gore navedena pitanja i još koješta drugo, klik na more” je pravi način.

Krenimo redom.

Kao prvo, iako su nam govorili da na klasičan download (rekli bi istovar na hrvatskom, a kako tu riječ vežem sa radnjom broj 2 na WC-u, neću je upotrijebiti) najvjerovatnije možemo odmah zaboraviti, izgleda da će ipak biti verzija koja će se moći instalirati i sa DVD-a. Početni neuspjeh sa AADC-om nije obeshrabrio developere u njihovoj nakani da promjene način distribucije i sada će s nama bit provjereni i ozbiljni STEAM. U prilog njegovoj ozbiljnosti ide sve duža lista igara koja se distribuira preko tog servisa. Ipak, izgleda da se nije lako riješiti starih navika pa će s nama i dalje biti optički medij.

OK, skinuli ste igru ili ste dobili DVD, no da bi ju uspješno pokrenuli potrebno vam je posjedovati slijedeće (ovo je službena specifikacija):

Microsoft Windows XP (sa Service Packom 2) ili Microsoft Windows Vista

3.0+ GHz Single Core CPU (Minimum)
2.4+ GHz Dual/Quad Core CPU (Preporučeno)

1GB RAM (Minimum)
2GB RAM (Preporučeno)

Direct X 9.0c grafičku karticu, sa Shader 3.0 podrškom i 256MB RAM (NVIDIA 6600 ili više /ATI X1300 ili više) (Minimum)
Direct X 9.0c grafičku karticu, sa Shader 3.0 podrškom i 512MB RAM (NVIDIA 7950 ili više/ATI X1950 ili više) (Preporučeno)

Zvučna kartica sa podrškom za Direct X 9.0c (Minimum)
Zvučna kartica sa podrškom za Creative EAX 4.0(Audigy 2, neka od X-Fi ) (Preporučeno)

5GB slobodnog mjesta na HDD-u

Širokopojasni internet (ADSL za vas neznalice)
DVD-ROM 4X (zbog ovog sam izvukao zaključak da će biti i DVD verzija igre)

Pokrenuli ste igru, što se promijenilo?

Prvo što upada u oči su promijenjeni izbornici. Iako to nije stvar oko koje se ima puno pisati, moram priznati da je AA na izbornicima izgubila onaj vojnički štih. Sve je to sada šareno, puno sličica, odnosno sušta suprotnost izbornicima iz 1.X serije koji su svojim spartanskim sučeljem govorili da se radi o vojsci i da je funkcionalnost jedino što se broji. Ipak, u svoj toj novoj bojanci primjetiti ćete da je dodana podrška za široke ekrane, odnosno jednostavnim klikom na tipku (mislim na onu virtualnu ne ovu moju, jer i moja tipkovnica klikće u slučaju da ste zaboravili) izaberete 16:10, 16:9 ili 4:3 format slike. Dakle možete slobodno reći zbogom jajastim ciljnicima snajpera, pretilim siluetama vojnika i općenitog dojma kao da igrate na planetu sa trostrukom gravitacijom od ove naše na majčici Zemlji.

(desni klik na sliku i odaberite “view image” za sliku u punoj velicini)

Također već se iz izbornika dade vidjeti da je Honor u onom obliku kojem ga pamtimo otišao u vječna lovišta. Umjesto Honora, tu su nam stvarni činovi iz američke vojske koji će biti zbroj različitih aktivnosti, odnosno neće biti dovoljno samo nabiti broj sati u igri, a bodovi će doći sami po sebi. Usput budi rečeno, odgovor na pitanje iz uvoda. Honor će se resetirati, odnosno svi moramo kreirati nove korisničke račune. Zadnjih par vijesti govori da će veterani iz 1.x i 2.x serije imati nekakvu medaljicu ili vrpcu koja će biti vidljiva svim igračima, a koja će označavati eto da su oni stari igrači. Iskustvo će također imati utjecaj na brzinu “hekanja” objektiva i još neke sitne povlastice. Isto tako, vec sada možete rezervirati vaše ime na http://login.americasarmy.com odnosno povezati vaš stari account sa novim. Ipak ovaj kompletan reset će imati i negativnu stranu, jer će sve postojeće ban liste biti resetirane, što znači da će svi igrači skloni varanju dobiti još jednu šansu. Osjećaj po tom pitanju je isti kao da vam netko kaže da se u vaše susjedstvo doselio kažnjavani pedofil.

I sada krenimo na samu igru. Što se sve promijenilo? Odmah ću se ograditi da se vjerovatno neću sjetiti svih promjena, jer je lista stvarno ogromna, no dati ću sve od sebe da ono najvažnije ne izostavim.

Kada splasne “ahhhhhhhhh” faktor uzrokovan grafikom i kada počnete igru promatrati objektivnije prvo što će vam uzrokovati još jedan “ahhhhhhhhh” faktor je zvuk. On je definitivno uz grafiku najviše napredovao u odnosu na 2.x seriju. Zvučna pozadina, zvukovi oružja, hoda, trčanja….. su nevjerovatno realni. Dakle, još jednom savjet. Ako niste do sada kupili X-Fi, krenite razmišljati o kupovini iste, jer to je sa ovako uređenom zvučnom slikom jednostavno “must have” dio opreme.

Izmjena vrijedna naše pažnje i spomena je svakako balistika, koja od ove iteracije (ha , mislili ste da ću zaboraviti na tu riječ) realna. Pod realnom mislim da će postojati utjecaj gravitacije i svakako će biti potrebno uzeti obzir korekciju ciljanja na velikim otvorenim mapama. Uključivanjem realne balistike u igru, konačno će biti ispravljenai jedna glupost koja se provlačila od samog početka armije. Dakle, ishodišna točka svakog metka više neće biti naše čelo nego vrh cijevi puške. To će konačno eliminirati svu exploitersku bagru koja je taj nedostatak koristila više nego obilato.

Najveća promjena u samom načinu igranja je uklanjanje skoka. Skok je zamijenjen pentranjem i moram priznati da kao ideja je krasno zamišljen, ali kao izvedba…… pa recimo, nemojte se iznenaditi da u prvom krpanju igre, pentranje bude na listi popravaka. Sada konačno možete prekinuti reload u bilo kojem momentu, potrčati iza nekog zaklona i dovršiti ga. Kao što sam već ranije u prijašnjim tekstovima govorio, a nije na odmet ponoviti, ciljanje je dobilo još jedan nivo. Naime sada osim pucanja “sa kuka”, dignutog ciljnika, sada je moguće zaustaviti disanje za dodatnu preciznost. Jedna od zanimljivosti je i dodavanje tzv. “melee” napada, odnosno po naški rečeno “kundak u vugla” što je bila jedna od opcija koja je kategorički negirana da će se ikada pojaviti u AA. Trčanje je redefinirano, konačno je dodan umor, nema više optrčavanja mape tipa SF Recon 5 puta bez da se zaustavite ili da nema nikakvog utjecaja na vaše ciljanje. Uloga saniteta je isto izmjenjena. Više neće biti dovoljno “ishekati”nekoga kome driplja krv, odnosno spremite se na prilično realno liječenje. Sada ćete prije svake runde moći birati vlastiti “load out” odnosno birati količinu naoružanja koju čete ponijeti sa sobom u akciju. Ta odluka će imati direktnog utjecaja na brzinu vašeg kretanja, odnosno više natovaren sporije trčite i obrnuto. Biti će dodana podrška za TeamSpeak 3 u samoj igri. Baš me zanima kako će to funkcionirati kada se na istom kanalu nađu recimo Nijemac koji nezna izgovoriti slovo V, Talijan koji niti nema u svojoj abecedi slovo H i bilo koji pripadnik ovog našeg Slavenskog podrijetla koji vole sve malo pojednostaviti pa recimo rečenica ” Go over there” zvuči upravo “go ovrder”.

Vratimo se još malo na alternativu Honoru. Kao što je već rečeno, Honor nestaje i mijenjaju ga činovi. No do činova će se dolaziti malo drugačije nego što se dolazilo do Honora. Naime jedan čin će biti zbroj akumuliranih “achievements”-a. Kako su developeri najavili ta, prevedimo i tu riječ, postignuća će u startu biti Coins (novčići? Sitniš? Kovanice? Munide?), zatim Ribbons (vrpce) i Medals (valjda ovo ne moram prevoditi?)

Coins, ili ajmo ih zvati kovanice, će se moći više puta dobivati i dodjeljivati će se na osnovu određenog broja kompletiranih objektiva, ili određenog broja izliječenih suboraca…….

Vrpce će biti nešto između kovanica (ha ha) i medalja i biti će najbliže Honoru kakvog ga pamtimo. Dakle ovrpcit ćete se sa brojem sati igranja, ako ste veteran AA 2.x serije, ako ste bili u pobjedničkom timu na svim mapama itd.

Medalje će se dobivati kao i u stvarnom svijetu, odnosno npr. za izvrsno odrađeni trening, ili za nekakvo herojstvo na mapi……

Lista postignuća neće stati na ova 3 nego će s vremenom biti još proširena. Osobno bih volio vidjeti nolajfere onemogućene u postizanju generalskog čina u roku 2 tjedna.

.
(poznata marka i model?)

Što se tiče mapa, ako se držimo bete i prikazanog u njoj, početnih mapa će bit svega 5, no to nije nešto na što bih se kladio pa uzmite ovu izjavu sa dozom rezerve. Koje su to mape, mogli ste čitati i pogledati prelete preko njih, na ovim stranicama. Ono što je zanimljivo kod mapa je nodostatak snježnih mapa, a kako je najavljeno neće ih biti još neko vrijeme. Zanimljiva je svakako i mogućnost odabira doba dana na svakoj mapi u serverskim postavkama.

I za kraj ponoviti ću u slučaju da ste zaboravili, najveće razočarenje u AA3, odnosno najveći izbljuv zbog kojeg sam jedno vrijeme čak razmišljao o bojkotu AA3. Ideja o bojkotu me držala gotovo pune 3 sekunde.
Naime od AA3 recite zbogom AK47 i njegovim podvarijantama. Od ove iteracije (he he) protivnici će biti izmišljeni, kao i njihova država, kao i zemljopisna lokacija, kao i njihov jezik i kao i njihovo naoružanje. Nova puška se zove Obran i karakteristikama je slična američkim M16/M4 varijacijama naoružanja. Toliko o realnosti ove igre. Iako smo i ja i kolega B051ljko zajedno sa gomilom drugih igrača iz cijelog svijeta nebrojeno puta vodili raspravu na oficijalnom forumu, pa čak i od samih američkih vojnika dobivali izjave da u slučaju da 10 ljudi napadene američkog vojnika njih 9 bi imali neku od verzija AK naoružanja, nije pomoglo da developeri promjene ovu odluku. Odluku koja je, po mom skromnom mišljenu jedina u cijelosti loša i posve nepotrebna.

Eto mislim da sam sada malčice pojasnio/podsjetio/objasnio što se sve dogodilo u AA3. Nadam sam barem malo vas uveo u nešto u što ćete u potpunosti ući za 11 dana. A sada idem toćati prste u hladnoj vodi, a ni još jedan Leffe ne zvuči loše…….”Ženooooooooooo…. dodaj mi još jeeednoooo”

1 Comment

Nicholad

13 October , 2011 at 1:15 am

red flower girl dresses after they discovered that this particularly only really worth practically 200 yuan a piece from the on Tuesday, Teng uncle obtained a contact get in touch with Franck Muller, the human demanding to become the Rolex headquarters in Beijing, view replica watches short wedding dresses for the beach , but you receive their 999 yuan in non-public earnings tax cheap wedding dresses prom dresses cheap , remittance at us. aboard Saturday rolex replica mermaid wedding dress , obtained discover of couriers black bridesmaid dresses , Teng uncle rushed towards the component obtained a rosewood coloured carton involving a Shi, Teng uncle gave the prepaid card daughter Hublot, only to detect specifically Sunday, Teng uncle towards the chart towards the counter since Rolex White Talujinge ministry identification duplicate view, identification with the outcome: Teng uncle nonetheless did no quit, corner the chart to repair view mart equitable a route to fix the grasp chart

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register