Menu

10 dana kasnije

Vec treći put započinjem pisati isti tekst u nadi da ću ga ovaj put uspjeti završiti. Čim ulovim malo vremena, prva stvar koju napravim je dupli klik na AA3 ikonu, a samim tim činom, vrijeme koje mi preostaje za druge slobodne aktivnosti, u što spada pisanje na ovim stranicama, počinje se mjeriti se u sekundama, odnosno, jednostavnije rečeno, nema ga više.
Nekom pronicljivijem oku i umu, ovaj moj uvod bi dao do znanja da sam potpuno zadovoljan/impresioniran/oduševljen/ushićen/uzbuđen i svi ostali superlativi na -an i -en.
Međutim nakon prvih 10 dana strasti su se ipak malo stišale, veo ushićenja je nestao ispred očiju i konačno realan sud o igri se pomalo formira u mojoj glavi, ili drugim riječima, idemo vidjeti što sam primjetio do sada da ne valja, ne radi kako treba ili jednostavno što nam je donijela AA3 a da je vrijedno spomena.

Prije nego se ozbiljnije bacimo u analizu ove iteracije omiljene nam igre, nešto moramo rasčistiti. Usporedbe da je 3.0 lošija od 2.x verzije su:

a) smiješne jer govorimo o gotovo posve različitim igrama
b) glupave jer se pokazuje apsolutno nepoznavanje povijesti 2.x verzije
c) nepromišljene jer argument da je 2.x ispoliranija igra i da je bolje ostati na njoj zato jer ima manje bugova može izjaviti samo netko tko mozak upotrebljava samo za osnovne fiziološke potrebe, ali svejedno tu i tamo ne stigne na vrijeme do školjke.

Kada AA3 prođe kroz 6 godina poliranja, kao što je prošla 2.x, onda cu dozvoliti ovakve usporedbe. Do tada svi vi koji ste se prepoznali u ove tri stavke , idite negdje zuriti u sunce ili proučavajte populaciju bakterija na siru kojeg ste zaboravili u hladnjaku 6 mjeseci.

.

Ipak tvrditi da je AA3 savršena i da sve funkcionira besprijekorno očito bi bio prilično subjektivan doživljaj i isto tako kandidat za promatranje sunčevih pjega. Što je onda pravo stanje stvari? Kao i uvijek nekakva sredina, koja u AA3 slučaju ipak naginje malo prema stajalištu da je igra izletjela vani u nedovršenom stanju, no onda s obzirom, na cijenu same igre, prag tolerancije i činjenja kompromisa su na potpuno drugom nivou od recimo BF2 , ArmA ili neke druge tematski slične, ali komercijalne igre.

Kada smo se već dotakli cijene, zgodno je naglasiti da je AA3 izašla u periodu kada možete posve legalno igrati igru bez da platite lipe za softver. Naime, kako je AA oduvijek bila besplatna, a Linux verzija se odavno ne izdaje (niti ima izgleda da će ikada opet, šmrc), ostaje samo OS kojeg treba platiti. No kako sam rekao, nalazimo se u periodu Microsoftovog javnog testiranja nadolazećih Windowsa 7, koji će biti potpuno funkcionalni do 1.3. 2010, da bi nakon toga do 1.6.2010. radili smanjenom funkcionalnošću (resetirati će se svaka dva sata ako vas zanima što je MS mislio pod smanjenom funkcionalnošću). Instalaciju Win7 radi igranja armije svakako preporučam, jer i sam autor ovih redaka se uvjerio na vlastitom primjeru da WinXP-u je pomalo istekao rok i da AA3 jednostavno bolje radi na Win7. Dakle preporuka još jednom skinite sa MS-ovih stranica nove Win7 i probajte. Doslovno, ne košta vas ništa!

Da na AA3 svakako ima još posla i nije nekakva mudrost, i usudio bih se reći, mjesta poboljšanjima ima u gotovo svakom segmentu igre, osim možda u zvuku, koji je po mojoj procjeni apsolutno najbolji i najkompletniji dio igre. Svakako najizraženiji problem u AA3 su autorizacijski serveri koji nisu od izdavanja igre još niti jednom proradili kako treba. Proizvođači igre, dakle US Army, brane se argumentom da jednostavno nisu očekivali toliku navalu igrača. Hmmm, da je argument po prvi put izrečen možda bi i povjerovali u to, no s obzirom kako je gotovo identična rečenica izjavljena svega par dana nakon izlaka 1.0 verzije, slobodno se može reći da ljudi ne uče iz vlastitih grešaka. No dobro, nakon prva dva tri dana patnje, proizvođači su riješili problem autorizacije privremenim otvaranjem svih treninga bez potrebe za polaganjem istih, pa je igra kako tako došla u igrivo stanje.

Server browser je još jedno mjesto gdje popravak neće niti malo škoditi. Ako je nešto nedovršeno u igri, onda je to server browser. Nemogućnost refresha samo jednog servera iz liste kako bi se vidjelo da li se oslobodilo koje mjesto na preferiranom serveru je skoro pa bolna. Također Favorite server lista ne radi kako spada, a ni listi filtera ne bi škodila lagana reorganizacija. Kada pribrojimo svemu tome i preogroman font u server browseru, dolazi se do zaključka da smo možda najveći kompromis učinili prije nego što smo uopće zaigrali igru.

Kad smo vec kod veličine fonta, područje sa sistemskim porukama i chatom bi također trebalo poći na dijetu i skinuti veličinu fonta, i to bez pretjerivanja, za sigurnih 75%. Osim što bi dobili na čitkosti i preglednosti, dobili bi nazad i 1/10 ekrana za igranje, jer upravo toliko “chat area”
zauzima na 24″ monitoru. Ipak da sve vezano sa tekstom i fontovima nije baš posve loše pobrinula se konzola (default tipka F12) koja je odrađena sa smislom. Osim što je kod nje font koliko toliko prihvatljiv (i tu je font mogao biti manji) zgodan fičr je nešto što se za vrijeme DOS-a zvalo “doskey” (to vam je ono kada možete pregledavati sve što ste napisali u konzolu pritiskom na kursorske tipke za gore i dolje). Osim što je “doskey” samo po sebi ugodno iznenađenje, još veće izneađenje je bila spoznaja da izlaskom iz igre ili čak restiranjem kompjutera ne gubi se “doskey” povijest, a oduševljenje koje nastupilo, a nije spojivo sa takvim trivijalnim segmentom igre, je bilo kada sam shvatio da povijesti svega što je napisano u konzoli, a to znači chatu,serverskim porukama svime ostalime što se bilježi u konzoli, možete pristupiti shift+page up/page down kombinacijom tipki (pingvini, ring a bell?).

Što se tiče samog igranja, poliranje se svakako očekuje na rješavanju bugova sa oružjem kao npr. spawnanje sa krivim naoružanjem od izabranog, krivom municijom ili čak kombinaciom toga dvoje pa se spawnate sa krivom puškom bez municije (ha, beat that!). No opet sve su to stvari koje smo navikli vidjeti kod AA još od njenih početaka tako da okorjele igrače neće previše smetati, no guštere (termin koji je prikladan kada se govori o novacima u ovoj igri) bi moglo prilično brzo odbiti.

Većinu drugih novosti u AA3 su već opisane u prijašnjim tekstovima na ovim stranicama, tako da ne znam koliko ima smisla ponavljati se. Ako vas baš interesira apsolutno sve što je novo u AA3 slobodno pogledajte u “game manual”. I taj link ćete pronaći na ovim stranicama.

Bilo kako bilo, AA3 tu je sa nama i uprkos svim porođajnim mukama i nedostatcima, AA3 je i više nego dostojna zamjena, sada već legendarnoj AA2.x.

******


Jedan segment “armijanja” na koji svakako ne treba zaboraviti, a ne nalazi se u igri je svakako AAO Tracker. Odgovorno tvrdim da AA svoju dugovječnost može dobrim dijelom zahvaliti aaotracker.com stranicama i ako ne budemo imali, barem u osnovnim crtama, nešto slično kod AA3, mislim da nećemo 2015. na ovim stranicama čitati o AA.

Ipak prije istrčavanja pred rudo ograditi ću se i podsjetiti vas da je sam aaotracker.com nastao cca. 6 mjeseci nakon izlaska AA 1.0.
America’s Army je živa igra sklona promjenama i nitko ne može predvidjeti što će biti za 6 mjeseci. Jedna stvar je sigurna, promjena će sigurno biti. Da li će one biti pozitivne ili ne, ostaje nam tek za vidjeti.

15 Comments

Troky

27 June , 2009 at 12:12 pm

Samo da napomenem da je "doskey" utility napravljen za DOS i nije ugrađen u aa3. Pretpostavljam da je autor članka mislio na činjenicu da je u aa3 implementiran command history što bi odgovaralo funkcionalnosti "doskey"-a u doba DOS-a

LittleCannon

27 June , 2009 at 12:33 pm

Iako cijenim konstruktivnu kritiku, kolega, ona je u ovom slučaju bila posve suvišna. Naime ukoliko obratite pažnju, na svako spominjanje narečenog pojma, primjetiti ćete da je omeđen navodnicima i da pri takvoj konstrukciji rečenice pojam "doskey" se svakako ne navodi kao gotovi proizvod uvršten u novu iteraciju igre, već kao pojam poznatiji širom čitateljstvu koji aludira na vrstu funkcionalnosti.

Posve je razvidno da je ovdje riječ o povijesti naredbenog retka.

Dakky

27 June , 2009 at 12:40 pm

Moram se nadovezati i reci da mi jako smeta sto se u konzoli (F12) ne pokazuje tekst koji su drugi igraci napisali.

Vec samo tekst koji igra siba van (statistike i achievementi) i tekst koji je sam igrac napisao (rekao na chatu)...

LittleCannon

27 June , 2009 at 12:42 pm

Dakky jesi siguran u to?

Ja bih se zakleo da sam jucer gledao Ajkijevo prepucavanje sa nekim tipom bas u konzoli.

Baaaaaah idem odmah provjeriti

RimtuTiTuki

27 June , 2009 at 12:58 pm

RimtuTiTuki

27 June , 2009 at 1:00 pm

btw. pepe, sta muljas da si prosao snipe trening kao expert :P

LittleCannon

27 June , 2009 at 1:04 pm

Kako nisam?

LittleCannon

27 June , 2009 at 1:15 pm

maaaaaah, ako sam ga jednom prosao kao expert proci cu ga i drugi put

Dakky

27 June , 2009 at 5:12 pm

I pepe jesi provjerio moju trvrdnju ?

Ajkula

27 June , 2009 at 5:14 pm

Zasto sitnicarite ???

Igrajte ,zabavljajte se , headshotajte Krleta...:)

LittleCannon

27 June , 2009 at 6:25 pm

Jesam Dakky i u krivu si!

B051LjKo

27 June , 2009 at 10:22 pm

Meni je ful drago što više nema trekera samo iz razloga što to ful nervira Gnjidu...

Dakky

28 June , 2009 at 12:23 am

@ Bosiljak - slazem se

@ LC meni danas i dalje nema chata na F12, samo ono sto sam ja rekao... a ono sto su drugi rekli nema... da nije neka opcija iskljucena?!

LittleCannon

28 June , 2009 at 9:23 am

mislim da nema nikakve opcije. Ma sigurno nisi dobro pogledao.

Nicholad

13 October , 2011 at 2:01 am

they are going to start big scale developing tasks within the Produce des Montres Rolex in Bienne purple mother of the bride dresses . The organization exhibits their powerful self-assurance inside the long term within the existing influence from the tricky financial setting which impact the rolex submariner mens watches production sector. The development venture also exhibits the Rolex's choice to adhere to Bienne metropolis and state for your groundwork dedication. The undertaking will unify Rolex's whole creation below a plant. The current two manufacturing bases in Rolex four six possess a complete of 170 cheap wedding dress ,000 cubic meters of area. prom dresses 2011 plus size They'll function using the leading of a brand new developing linked towards the industrial complicated, wedding ball gowns 2012 reproduction rolex submariner mens watches, the brand new creating has 7 floors, 4 around the ground and 3 underground, short bridesmaid dresses a whole of 230,000 mermaid wedding dress

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register