Menu

Rekla, kazala!


Više neće raditi patcheve za AA3! Više neće zapošljavati nove programere! US. Army potpuno odustaje America’s Army 3 projekta! Servera ima sve manje, odnosno počeli su sa gašenjem AA3! Bivši programeri tvrde da njihovi otkazi znače kraj za AA! …..

Ovakve izjave je moguće pronaći na gotovo svakom forumu na kojem se makar samo napisala kratica AA3. Uvijek se nađe netko tko krene širiti dezinformacije iz samo njemu znanih razloga, a zatim takva dezinformacija metodom “gluhog telefona” mutira u dezinformaciju dezinformacije, da bi na kraju , kako je to Joseph Goebbels rekao ( to je onaj koji je prvi shvatio svu snagu propagande), a ja ću ga parafrazirati, ako dovoljno puta ponovite izmišljotinu, ta ista izmišljotina postaje istina. Tome svakako ide u prilog trend koji je u zadnje vrijeme postao popularan ne samo među internautima željnih vijesti nego čak među profesionalnim novinarima, kojima je za potvrdu vjerodostojnosti neke informacije dovoljno priložiti nekoliko različitih linkova na kojma se može pročitati isti tekst (naglasak na ‘isti’). U doba copy/pastea razmišljati na takav način znači da je jedina samostalna odluka koju ste prepustili vašem mozgu je, više puta navedena na ovim stranicama, odluka o ispunjavanju fizioloških potreba, a čak niti to nije u potpunoj kontroli.

Što onda misliti o AA3 i njenoj budućnosti? Možda najbolji savjet je ne zamarati se s time jer nikakva vaša promišljanja neće imati uticaja na konačni ishod. Igrajte dok vam se igra sviđa ili dok je bude bilo moguće igrati, a nakon toga već ćete naći nešto drugo vrijedno vaše pažnje. No, što ako vam je AA postala više od igre pa si ne možete pomoći i jednostavno vas pitanja o budućnosti AA muče? Onda posegnite za logikom i doći ćete, vjerujem do sličnih zaključaka poput mojih, koje možete pročitati u nastavku ove kolumne apsolutno predugog uvoda.


Kao prvo idemo baratati s par činjenica i par brojki.
2 000 000$ je utrošeno kako bi Americas Army 1.0 ugledala svjetlo dana. Kritičari rasipnosti američke vojske su često ovo navodili kao primjer uludo potrošenog novca poreznih obveznika. No s obzirom na vrijeme kada se AA1.0 pojavila (2002. godina i američki ulazak u rat) o kritikama troškova vojske se nije previše marilo. Manje poznata činjenica da je američka vojska reklamu od 30 sekundi u vrijeme Super Bowl utakmice platila oko 1,5 mil$. Složiti ćete se da je 30 sekundi znatno kraće od 18 mjeseci (koliko je bila aktualna 1.X verzija) i da je ulog u izradu igre na kraju bio višestruko isplativiji, odnosno, kako to ameri vole reći, bio je veći “bang for a buck”

Dakle odmah na početku je vidljivo da u igri Americas Army postoji financijska konstrukcija, a to je nešto što amerikanci vole prvo vidjeti i na osnovu toga odlučiti o budućnosti nekog projekta. Znači sa tog aspekta AA je sigurna.


Drugi aspekt na koje se lokalni pesimisti pozivaju je otkaz svim programerima (osim preostalih 2-3, čitali ste o njima na ovim stranicama). Iako na prvu ruku, to može zvučati zastrašujuće pogubno za neki projekt, kod AA imamo povijest iz koje možemo učiti i pomoću koje se možemo upustiti u predviđanja. AA povijest nam u ovom slučaju govori da ovo nije prvi put da cijeli razvojni tim dobije otkaz. Starkelje i metuzalemi poput mene sigurno će se prisjetiti Alexa Mayberyija aka [Dev]Abraxasa i njegove ekipe koja je jednako tako dobila otkaz nakon izdavanja 2.0 iteracije (he, he na iteraciju, ne na otkaz). Kako sam već na našem forumu objasnio, većina nije niti znala za taj prvi masovni otkaz prvenstveno zbog fluidnijeg prijelaza na 2.0 (ako ćemo biti realni bio je i nešto manji skok), ali i zbog manjeg jadikovanja otpuštenih programera po forumima.


Kada samo već kod otkaza. Otkazi i nisu baš otkazi nego istek ugovora. Ugovora koji nije produžen. O razlozima ne produžavanja ugovora možemo samo nagađati, a kako je pogađanje razloga za otkaz trenutno hrvatski nacionalni sport, nije nam teško nabrzaka razviti neku teoriju. Jedna od mojih teorija kaže da su programeri namjerno odugovlačili izradu AA3 ne bi li na taj način isforsirali US. Army na produženje ugovora. Treba imati priličnu dozu nekog opijata u sebi da bi uopće mogao pomisliti, a kamoli pokušati provesti u djelo jednu takvu kamikaza taktiku. Iako je želja bila biti božji vjetar, ispali su turisti kojima je pisac turističkog vodiča Dante Alighieri.

A kada smo već kod pakla, onda slobodno mogu reći da u AA3 mjerilima, jedini ljudi koji proživljavaju pakao su igrači. Lista bugova nije toliko dugačka koliko je tih par bugova iritantno. Ipak doživjeli smo 4 zakrpe u nadi da će bugovi biti ispravljeni. Neki bugovi su ispravljeni a neki, oni najiritantniji nisu. Sada čekamo 5. zakrpu koja sigurno dolazi, ali možda ispravlja bug sa oružjem. Njen dolazak nije toliko značajan u smislu ispravka bugova, koliko je značajan u pobijanju teorije da je vojska napustila razvoj AA3. Nitko na ovom svijetu neće kuhati ručak za mrtvaca, jer bi to bilo jednostavno bacanje hrane. Samim time posve je jasno da trud oko novih zakrpa i ispravaka bugova znači samo da armija nije mrtvac i da menza još uvijek radi.

Koliko dugo će menza raditi nije sigurno, kao što ništa nije sigurno kod vojske. Prioriteti se mijenjaju iz dana u dan, no opet nekakva hladna vulkanska logika (nema veze sa magmom) nam kaže da se ne bi trebali zabrinjavati barem slijedećih godinu dana. Naime ako ste već upucali lovu u projekt ove vrste, onda ćete se barem potruditi da novac nije uludo potrošen i probati ćete povratiti barem nešto sredstava. Pod time mislim na prodaju honora za servere koja, ako uzmemo 2.x seriju kao primjer, može doslovno pokrivati održavanje AA3 neko vrijeme (bugfixeve, tu i tamo koja nova mapa……). Nadam se da neće uzeti 2.x seriju kao primjer u brzini izdavanja novih patcheva/zakrpi (hmmm malo napišem zakrpa, malo patch, nikako se odlučiti) jer devovima je trebalo od 1.0 do 2.0 18 mjeseci, a od 2.0 do 3.0 punih 5 i pol godina, što mi nekako samo daje za pravo da moja teorija o programerskoj ucjeni američke vojske i nije toliko nevjerovatna koliko god ta teorija bila na brzinu sklepana.

Sklepana je i lista servera, jer bolji izraz ne mogu pronaći. Naime ukoliko niste primjetili uopće nema službenih AA3 servera, odnosno svi ponuđeni serveri su u vlasništvu komercijalnih pružatelja igraćih servera (ufff al’ sam sad ja sklepao pojam). Dakle svi serveri ubiru novce, kako za vlasnike fizičkih računala, tako i za Pragmatic, odnosno vlasnike honor licence. Problem je jedino prisutan kada izađe nova zakrpa i kada je gotovo nemoguće pronaći server sa apliciranom zakrpom. Tada je obično broj servera višestruko manji i to je razlog zbog čega je ovih dana ukupni broj servera manji, odnosno nije u, do sada gotovo uobičajenom svakodnevnom porastu. Dakle niti tu nema panike niti u tome treba tražiti naznake umiranja armije.

I za kraj jedan citat koji sam vidio kao potpis na nekom od foruma, a koji prilično dobro opisuje Americas Army, ali i zajednicu igrača AA.

wrote
When you kill 6 people in Unreal Tournament it’s “Monster Kill”, In Quake3 it’s “Excellent”, in America’s army it’s “Kicked by Admin”

Možda je i to jedan od razloga zašto volimo ovu igru.

‘ajd uzdravlje do idućeg puta!

11 Comments

Troky

8 July , 2009 at 11:00 pm

Interesantan završetak teksta... Moram priznati da sve manje uživam u igranju AA. AA3 je fora (u rangu BF i CoD-a), ali uopće me ne veseli više. Propaganda koja je prisutna (i na našim stranicama) u zadnje vrijeme postala je baš zamorna. Najradije bih se zavalio u svoj ćošak na srušenoj i pljuckao po zlikovcima... a nema nikoga da mi pravi društvo :(

RimtuTiTuki

9 July , 2009 at 8:27 am

Ja bi onaj quote malo promijenio

wrote ...
When you kill 6 people in Unreal Tournament it's "Monster Kill", In Quake3 it's "Excellent", in America's army it's "Kicked by Decima Legione"

Odjebaus

9 July , 2009 at 9:19 am

Što ti usrani digići iz XL klana igraju i AA3? Toliko su jadni da im i nema druge nego kickat sve koji odigraju malo bolje, ali ih je zato veliki gušt TK-at :smt005

KrLe

9 July , 2009 at 9:22 am

Trox imaš instalaciju 2.8 doma? Svratim do tebe kad krenem s posla! :-)

RimtuTiTuki

9 July , 2009 at 8:00 pm

Ma ne igraju trojku, ali sam toliko banana dobio od njih na dvojci, da su usli u anale...

Vidis, i mene dosao malo gust ponovo 2jku zaigrat...

Odjebaus

10 July , 2009 at 11:12 am

Ma nemoj mi reć ... vidi vraga :smt004
Ja ih igram paralelno, dvojku puno više, sve u nadi da će se pojaviti užitak u igranju AA3, ali nikako da dođe ...

B051LjKo

10 July , 2009 at 1:01 pm

Dakle, situacija k'a i sa sexom?

BaXuZ

11 July , 2009 at 5:24 am

AA3 je u rangu BF-a i CoD-a definitivno. A meni ste kenjali kad sam instalirao BF. Uglavnom, u AA3, nema ni i od igrivosti. Kad pucas u nekog, pucas bez ikakvog ciljanja i nadas se da ces ga pogodit. Tolko su zatupili sa Medikovanjem suboraca i shatro timskom igrom da je nestao onaj Ramboidni dio igre, di si uz malo srece mogao koknuti vise od nekoliko protivnika i imat osjecaj nadmoci i zadovoljstva Mape su mi malo dosadne, nijedna me nije drzala vise od dva sata. Ranch u pocetku zanimljiv, dok ne shvatis da ako ostanes sam mozes se jebat. Alley je prejednostavan, Impact mi je mozda i najbolji bio, ali opet prejednostavan, Pipa tolko cudna da sam brzo odustao, a Bridge meni nikad nije smirglo. Mislim da im je pametnije da prekopiraju CSAR, jednu od najigranijih mapa jos uvijek.Uglavnom, 2.8.5 je i dalje instaliran i definitivno ostaje tamo di je. Sumnjam da ce mi AA3 ikad prirast srcu i da cu ga uopce igrat

LittleCannon

11 July , 2009 at 7:59 am

Heh, a da probas jednu vecer doci pa pucati s nama? Tko zna, mozda promijenis misljenje nakon par partija pune prave timske igre.

BaXuZ

11 July , 2009 at 8:29 am

A znaci u tome je trik, da je Armija postala igra samo za tim, a pojedinci ostaju osakaceni nedostatkom tima. Nesto kao: Rambo ne postoji u stvarnom ratovanju. Hm, a ja mislio da je ovo igra. E jesam blesav.
Sto se tice grupnog pucanja, nijesam doma pa nemerem, a ako do toga i dodje, bit ce to uglavnom 2.8.5. Di jos uvijek mogu cut s koje strane mi enemy prilazi.
AA3 mi je preveliko razocarenje da bi mu posvetio ono malo vremena koje je rezervirano za pucanje. Ali zato Modern Warfare 2 obecava.

RimtuTiTuki

11 July , 2009 at 11:48 am

U svakom slucaju dvojka je zabavnija kad si sam na TeamSpeaku...

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register