Menu

Logitech G35

Ako želimo ostaviti dojam objektivnosti pri testiranju bilo kakvog komada opreme, jedan uvjet mora biti obavezno ispunjen. Nikako, ponavljam, nikako ne smijete pisati recenziju na osnovu prvog dojma. Učinite li to, napraviti ćete kardinalnu grešku koju ćete poslije skupo plaćati, da li vlastitim renomeom ukoliko uživate ikakav ili čak otkazom ukoliko ste pisanje recenzija izabrali kao životni poziv, a urednik slučajno zna o čemu pišete.
S obzirom da sam ja na ovim stranicama samoprozvani urednik, pisac i lektor (ne nisam mislio na medica iz armije), ne bih imao nekih ozbiljnijih posljedica pisanjem na “prvu loptu”, osim srama pred samim sobom nakon prolaska testa vremena. Što je “test vremena”? Otvorite vlastiti foto-album iz srednje škole i pogledajte si frizuru/odjeću i biti će vam sve jasno o čemu pričam.
Ako se pitate čemu ovakav uvod, reći ću vam da je ovo četvrta varijanta istog teksta, teksta kojemu je prva varijanta započinjala riječima “Kako napisati recenziju o nekom komadu hardvera, kada vas taj isti hardver ostavi bez teksta”. Malo pretenciozno, jel’ da? Pa i ja tako sada mislim, no što sve točno mislim o ovim, prvenstveno iznenađujućim slušalicama, možete pročitati u nastavku teksta.

Odmah na početku razjasnimo da kada govorimo o G35 slušalicama, prefiks “ugodno” kod pojma “iznenađujuće” je obavezan. Dakle slušalice nisu nigdje bile ispod očekivanja, već naprotiv svugdje su bile na očekivanom nivou ili višem od očekivanoga.
S obzirom da se ova moja recenzija “šlepa” na recenziju jednog uglednog dnevnog lista, sav novi hardver kojeg dobijem na testiranje dolazi već raspakiran. U ovom slučaju slušalice sam dobio u VZZ pakiranju i ne mogu baš pretjerano lamentirati o originalnom pakiranju i dodatnoj opremi. Ono što vam mogu reći, gledajući u ove iste slike koje gledate i vi, da idejnim tvorcima i konstruktorima ovih slušalica nije palo na pamet da će se ove slušalice seljakati po LAN partyijma, odnosno uz slušalice ne dobivate nikakvu “šmek” torbicu koja bi takve migracije učinila sigurnim po zdravlje slušalica. S obzirom na cijenu slušalica, takav jedan dodatak je bio očekivan, jer ako se prisjetimo Prolink Medusa 5.1 slušalica, koje su bile slabije kvalitetom ali i cijenom pa su ipak dolazile s torbicom, reljefno izdubljenom u obliku slušalica . Dakle jedan minus na dodatnoj opremi Logitechu za slušalice kojima cilja na gornji razred igraćih periferija, kako kvalitetom, tako i cijenom. Sve što dobijete uz slušalice a da se može smatrati dodatnom opremom su 3 izmjenjiva tjemena jastučića različitih debljina, upitne uporabne vrijednosti. Ostatak pakiranja čini CD sa upravljačkim softverom i knjižica sa sažetim uputama za upotrebu.

Jednom izvađene slušalice iz ambalaže pri prvom dodiru će vam reći da se na kvaliteti izrade nije štedjelo, za razliku od dodatne opreme. Slušalice djeluju čvrsto, kompaktno, bez škriputavih zvukova pri stavljanju na glavu, a kombinacija metala, umjetne kože i plastike sa finalnim gumiranim slojem samo još više pridonosi općem osjećaju visoke kvalitete. Zamjerka pri odabiru materijala ide jedino na kabel koji, iako opleten tekstilom prilično krut i može pričinjavati probleme ukoliko vam kabel slušalica mora ići preko stola jer će jednostavno levitirati i svakim vašim znatnijim pomakom glave micati ćete ga cijelom dužinom, što neminovno znači da nakon nekog vremena žustre igre očekujte interakciju kabela sa tipkovnicom ili mišem, zavisno s koje strane ste kabel provukli, a samim time i dodatnu nervozu koju će sigurno izazvati jogunasto ponašanje kabela. Silikonska izolacija bi bila puno bolji izbor, kako zbog gipkosti, tako i zbog lakše manipulacije tim trometarskim kabelom.

Slušalice se spajaju na USB utor, što odmah sugerira da nije potrebna postojeća zvučna kartica, odnosno slušalice imaju svoju, već integriranu zvučnu karticu. Također, malo neuobičajeno, ali svakako odlično rješenje su kontrole smještene na kućište lijevog zvučnika, odnosno potenciometar glasnoće, tipka za “mute” mikrofona i 3 programabilne G tipke. Svakako bolje rješenje od dosada uobičajenog smještaja tih kontrola u vidu dodatne kutijice na kabelu slušalica. Mikrofon je također smješten na lijevoj slušalici, kao i prekidač za prebacivanje između virtualnog 7.1 Dolby i stereo načina rada. Ako se sada mrštite na ovu riječ “virtualno” i pitate se pa zar to nisu 7.1 slušalice, sumnja vam je opravdana. Naime Logitech G35 slušalice su stereo slušalice koje softverskim algoritmima dobivaju 7.1 prostornost zvuka. Iako vam mozak ovog momenta zaziva pridjeve fekalnog prizvuka, ne odustajte sa čitanjem.

Instalacijom pripadajućeg softvera i zatim ukopčanjem slušalica u računalo pred nas iskače kontrolna ploča prilično skromnih mogućnosti. Moje oči navikle na obilje kontrola koje nudi X-Fi softver jednostavno su bile razočarane viđenim, no kako se pokazalo kasnije pri testiranu razočarenje je bilo neutemeljeno. Mikser nudi svega 4 virtualna potenciometra, ondnosno kontrolu glasnoće, dubokih tonova, visokih tonova i osjetljivost mikrofona. Odmah ispod je indikator aktivnosti 7.1 dolby načina rada dok se s lijeve strane nalaze kontrole programabilnih G tipki i izbornik mikrofonskih softverskih efekata u realnom vremenu. Ova moja složenica bi značila da možete vlastiti glas, recimo na TeamSpeaku, u maniri filmskih zlikovaca modificirati da zvučite poput vanzemaljca, sotone, vještice ili nekoga netom uškopljenog. Zgodno za poigrati se na par minuta, međutim sasvim neupotrebljivo pri ozbiljnom igranju. Isto tako zamjerka ide na loše izvedeno programiranje G tipki, odnosno imate svega nekoliko predefiniranih aplikacija koje možete kontrolirati preko G tipki, a među njima recimo nema široko zastupljenog TeamSpeaka. O kreiranju vlastitih makroa na G tipkama viđenim na G15 tipkovnici ovdje nema niti riječi.

Jednom stavljene slušalice na glavu otkrivaju jedno od mnogih gore spomenutih ugodnih iznenađenja. Zvučna izolacija slušalica je toliko dobra da bi se slobodno mogle koristiti na streljani, odnosno stavljanjem slušalica na glavu moja IBM M model tipkovnica je postala bešumna. Eto koliko je dobra izolacija. Bojazan da bi kontrole, mikrofon i kabel na lijevoj slušalici mogli poremetiti balans između lijeve i desne strane je bila isto tako neutemeljena. Naime slušalice toliko čvrsto naliježu na glavu da niti pri naglim trzajima glave ne pomiču se niti milimetra, a zamjerka o neudobnosti nakon dužeg nošenja upravo zbog čvrstog stiska, koje se dadu isčitati u drugim recenzijama, autor ovih redaka nije osjetio. Ukoliko niste slonić Dumbo, uho ulazi kompletno u slušalicu i slušalice naliježu na lubanju igrača gdje doista ne stvaraju nikakav osjećaj neugode niti boli, čak niti nakon 3 sata neprekidnog igranja. Pored očito kvalitetnih zvučnika, ono što dolazi kao posljedica takvog stiska, je iznimno kvalitetan zvuk sa naglaskom na duboke tonove. Za opisati zvuk kakav slušalice pružaju najlakše ga je usporediti sa zvukom kakav čujete u Cinestar kinima. Međutim kada prebacite gore navedeni prekidač u 7.1 dolby način rada, odjednom se stvori prostor oko vas, odnosno najjednostavnije rečeno prvi dojam je kao da je netko dodao još 5-6 zvučnika, a zatim ih odmakao barem pola metra od vaše glave. Zvuk u igri doista zvuči genijalno, a iako slušalice nazivno ne podržavaju prostorne efekte (EAX), promjena volumena virtualnog prostora u zvuku je više nego očita. Kada to još kombiniramo sa izvrsnim pozicioniranjem zvuka, potpuno jasno je da su ove slušalice sasvim opravdano član Logitechove G obitelji. Naravno da svako drugo naklapanje o kvaliteti zvuka je podložno subjektivnom doživljaju i da ga nema smisla navoditi. Dovoljno je reći da nakon stavljanja G35 slušalica na glavu sam otkrio još 50% zvukova u AA3. No treba ipak ostati objektivan i požaliti se na neugodan brum kojeg pojačalo na integriranoj zvučnoj kartici proizvodi. Istina brum se čuje samo kada je glasnoća na maksimumu i kada slušalice rade u “leru”, ali svejedno dovoljno da malo pokvari inače odličan dojam koje slušalice ostavljaju.

Od “trlj trlj” i “gnjec gnjec” fičra obavezno treba izdvojiti crveno LED svjetlo na vrhu mikrofonskog booma, koje kada je upaljeno označava da je mikrofon iskopčan. Nije bog zna što, ali čovjeka takvi detaljčići vesele. Također jedan od veselih detaljčića je i automatsko iskopčavanje mikrofona kada se nalazi u gornjem položaju.

I za kraj navesti ću cijenu od približno 850 kuna,ovisno kod kojeg trgovca ih se odlučite kupovati. Iako na prvi moment zvuči zastrašujuće puno, uzmite u obzir da ovdje nije riječ samo o slušalicama nego i zvučnoj kartici. Prevedeno, većina nas je za zvuk koji sada imamo izdvojila više nego što G35 košta (npr X-fi ~500kn + Zalman 5.1 ~450kn = 950kn) a usuditi ću se reći da navedena kombinacija nije niti do koljena G35 slušalicama. Naravno uvijek ostaje opcija vlasnicima X-fi kartica kupnja kvalitetnijih slušalica (red veličine 1000kn) gdje bi takvom kombinacijom kvaliteta zvuka zasigurno bila bolja nego kod G35 , međutim tu već govorimo o svotama debelo 40% preko vrijednosti G35, a savim sigurno je da kvaliteta zvuka neće biti 40% bolja. Također treba spomenuti da niti konkurencija ne spava i već sada se mogu pronaći slušalice sličnih karakteristika. Jedne od njih su i Razerove Megalodon 7.1 Surround Sound Gaming Headset, za koje se nadam da ću ih imati mogućnost isprobati i usporediti sa G35icama

Nekakav rezime bi bio da ukoliko želite izvrstan zvuk u igrama, a još uvijek nemate neku od Creativovih kartica, svakako razmislite o G35, jer koliko god čudno zvučalo one ispadaju jeftinije rješenje nego kupovina zasebne kartice+kvalitetne slušalice. Ako već imate neku od Creative kartica onda ste u nezavidnoj situaciji koju ćete jedino moći rješiti ukoliko uspijete, poput mene domoći se jednog para slušalica i isprobati ih te na temelju toga odrediti što želite. Ja recimo znam da ću se potruditi jedne G35ice vrlo skoro trajno naseliti na svoj stol.

21 Comments

Dakky

21 September , 2009 at 10:02 am

Odlicna recenzija... ali i dalje vise vjerujem "pravoj" zvucnoj nego nekom integriranom sranju...

A i daj mi reci kako je "red velicine 1000kn" 40% vise od "priblizno 850kn" za G35 ?

1000 kn je 18% vise od 850kn, a za 1000 kn se moze nabaviti Sennheiser ili slusalice nekog drugog renomiranog proizvodjaca, koje su samo slusalice, ali zato prave.

Uvjeren sam da bis sa takvim slusalicama ili onima jos malo skupljima (1200kn) otkrio JOS 30% zvukova u armiji :)

LittleCannon

21 September , 2009 at 10:20 am

Mislio sam na ukupnu svotu koju ces na kraju izdvojiti za zvuk.

Ostatak komentara je ide u kategoriju subjektivnog doživljaja, iako nije nevažno, ipak potpuno je nezgodan za konstruktivnu raspravu. Kada se prijeđe određeni prag u kvalitet, stvari se svode na izjave"MENI ovo bolje zvuči". Dakle na nešto s čim se ti npr. ne bi mogao ni u snu složiti, ili obrnuto.

Comprende?

KrLe

21 September , 2009 at 12:00 pm

Bravo Pepicu, odlična recenzija!

B051LjKo

21 September , 2009 at 3:42 pm

Bravo Sokole!

B051LjKo

21 September , 2009 at 3:43 pm

BTW. za Dakkya i ostale skeptične babe...

Ja sam u startu bio izrazito skeptičan na USB varijantu, i vrlo, vrlo ugodno se iznenadih... Deru Audigy 2 + Zalman za sva koplja i jednu strelicu od pikada....

Ajkula

21 September , 2009 at 4:29 pm

Ako nekom uvalim svoje "meduzice" uzet cu si ove. Djeluju 1 liga.

Svaka ti dala Pepe !!!

Odjebaus

22 September , 2009 at 10:58 am

I ja bi se rado riješio meduza jer koliko okolina čuje moje pucnjeve toliko ja čujem sve iz okoline, totalno razočaranje. Nabavim si nove uskoro, ali USB varijanta ne dolazi u obzir jer teško da će me netko uvjeriti da bilo koje integrirano rješenje ima snagu za odraditi ono što procesor na X-Fi može, plus hoću prave 5.1 analogne slušalice, ne virtualnih 19 kanala.
Inače, odlična recenzija.

Troky

22 September , 2009 at 12:05 pm

ovo djeluje zanimljivo... ali $300 je too much
http://www.psykoaudio.com/

B051LjKo

22 September , 2009 at 1:18 pm

@Ica

I ja sam bio izrazito, ali izrazito skeptičan... kao olfa USB govno, nema šanse da to na nešto liči.... Realno, briše pod s Audigy + Zalman kombinacijom... a izgleda i s X-Fi + Zalman kombinacijom, a od raniej znamo da Zalman zvuči bolje nu Meduza... Zaključak, probaj pa sudi...

Eh da... Izolacija zvukova fakat radi jako, jako dobo...

PS. 3cki, 300 baksa... pa dobit mlohav bas... e nemere to tako...

Dakky

22 September , 2009 at 1:52 pm

@ bosiljak & LC

Zalman je zadnje smece od slusalica, u tome je problem cijele recenzije i usporedbe sa ovim G35 slusalicama.

Uzmite kvalitetne (200-300kn) stereo slusalice bilo od Sennheisera ili od nekog drugog renomiranog proizvodjaca, pa onda donosite sudove.

Jednom sam se igrao na Zalmanu na nekom LAN partyu i bio sam odusevljen zvukom u odnosu na Sharkoon Cosmic 5.1, ali tad nisam znao da "postoje" stereo slusalice iste cijene, ali da imaju 20 puta bolji zvuk od objih

B051LjKo

22 September , 2009 at 3:45 pm

@dakky

Ti niti nemaš Zalmanice, a donosiš sud da su zadnje smeće... U odnosu na šarkunice i meduzu su uber mokar san... dakle mogu biti smeće... no zadnje definitivno nisu...

Što se stereo slušalica tiče, postupak nabavke je u tijeku, a u međuvremenu si ti mogao nabaviti G35, Zalmanice i kvalitetne stereo slušalice pa složiti kontra recenziju... Uhvati se toga čim finiš s uploudanjem fotki u galeriju...

LittleCannon

22 September , 2009 at 4:11 pm

@Dakky

Isto se tako moze reci da je problem tvojih komentara sto nisi probao G35 i tako mozemo u krug.

Ono sto se mozda nije moglo iscitati iz moje recenzije dovoljno dobro, je upravo cinjenica da su me slusalice , uprkos predrasudama i stavu, ok stavljam ovo govno na glavu samo da Bosiljko prestane zvocati kako moram ovo USB smece isprobati, uspjele preokrenuti za 180.

Uostalom, mislim da sam po tom pitanju sve rekao zadnjim pasusom i da moje preporuke drze vodu.

d3uha

23 September , 2009 at 9:22 am

oce te sluske i kako raditi pod linuxom?

LittleCannon

23 September , 2009 at 9:47 am

Elementarno rade i pod linuxom, ali bez Dolby 7.1, bez voice morphinga, bez podrske za G tipke......dakle bez svega onoga sto dolazi sa Logitech softverom.

Dakky

23 September , 2009 at 10:05 am

Ne serem iz prazne guzice vec tvrdim da je kombinacija Sennheiser HD201 (250kn) + x-Fi XtremeGamer bolja od kombinacije Zalman + ista kartica. Imam navedenu kombinaciju i prezadovoljan sam. I ponavljam ti, igrao sam se na Zalmanu i taj zvuk ne pamtim kao nesto super, odlicno, fenomenalno...

B051LjKo

23 September , 2009 at 12:23 pm

Ecola, u čekanju kvalitetnijih, doniraj pepiću svoje sennheiserice pa ćemo svi skupa biti pametniji...

Dakky

23 September , 2009 at 10:12 pm

Nek dodje po njih i nek ih vrati u razumnom™ roku, i nema problema. Imam za prvu ruku male in-ear Sennheiser-ice od 200 kn :)

RimtuTiTuki

24 September , 2009 at 10:02 am

Ajd, ako cete radit test, posudim vam i ja moje http://www.steelseries.com/int/products/audio/siberia-full-usb/information

Isto sa usb karticom, ali nije obavezna

LittleCannon

24 September , 2009 at 3:13 pm

izvrsno

samo reci kada mozes

Nicholad

13 October , 2011 at 1:30 am

incorporating towards the The general type of the table using the identical colour of plastic things circumstance Graham Replica, vintage dresses silicone belt with electropositive luster turntable each other with one more supplies replica breitling, a daring and singular stacked floors of visual outcomes. Swatch Casio see OCEANUS OCW S1250 TC ICELINK six oclock district colour table. Household Uncategorized Information Checklist Swatch gross sales of practically sixty billion Swiss francs las Submitted below:Uncategorized July , 04 prom dresses juniors , orange evening dresses 2011 newspaper from Switzerland: Swiss view group Swatch Group has printed communiques, in 2007 the Group product sales approached a log five wedding dress 2011 .941 billion Swiss francs, up 17.6% more than the prior 12 months. Swatch Group, stated inside the communique View BOX, the Group final yr plus size wedding dress plus size wedding dresses , product sales of all varieties of

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register