Menu

Fata je Fata, al dvaput je dvaput: Logitech G35 po drugi put

VS

Zahvaljujući susretljivosti, ljubaznosti i prvenstveno senilnom dobavljaču, Logitech G35 slušalice su kod mene neplanirano provele mjesec dana. Iako ova izjava i nije neki materijal za hvaliti se i busati u prsa, ona pažljivijem čitatelju daje naslutiti smjer današnjeg teksta. Naime mjesec dana je period dovoljno dug da faktor “AHHHHHH” prilično splasne, a one sitne zamjerke iz prvog teksta narastu (hmmm, ne znam suprotnu riječ od splasne, naplasnu? uplasnu?). Ovo nipošto ne znači da je moj sud o G35 fundamentalno promijenjen, niti da ćete u idućim rečenicama pronaći kombinaciju riječi “prozor, bacanje, fekalne izlučevine u svim varijacijama,gubitak vremena…”. U ovom tekstu potruditi ću se donijeti svoj konačni sud u maniri vozača Autotroleja i njegovog odgovora kada ga pitate da navede dobre i loše strane MAN autobusa kojeg vozi 15 godina. Ipak očekujte par iznenađenja u tekstu, jer ovo neće biti rezignirano nabrajanje “volim, ne volim”, nego će biti nečeg poučnog. (splasnu, splasnu, splasnu….ha ha ha , kakva glupa riječ…)

Odmah na početku krenimo sa iznenađenjem i dobrodošli u razred. Sjednite svi na svoja mjesta jer krećemo sa malom školicom. Iz većine vaših komentara, velikodušno ostavljenih kod prvog teksta o G35, dalo se isčitati da Creative Labs proizvodi prilično visoko kotiraju i da su gotovo pa nezamjenjivi u ozbiljnom igranju, poglavito x-fi serija zvučnih kartica. Iako se ne može reći da takav status nije zaslužen, sve je ipak podložno protoku vremena i prolaznosti pa tako i neprikosnovena dominacija Creativa u igračkoj zajednici je lagano na zalazu. Paradoksalno, Creative je jednim djelom zaslužan za takav trend.

EAX je zadnjih 10 godina buzzword za kvalitetno pozicioniran zvuk u igrama.

Ova rečenica je najbolji primjer kako uvriježena mišljenja mogu biti 100% u krivu. Naime EAX ili Environmental audio extensions nema apsolutno nikakve veze sa pozicioniranjem zvuka u igrama. Taj dio je prije odrađivao Microsoftov Direct3D Sound, a danas OpenAL. EAX nije ništa drugo do dodavanje efekata na postojeće zvukove u realnom vremenu kojeg odrađuje DSP procesor zvučne kartice. Dakle pukne puška i zvuk umjesto da izađe na zvučnike prođe prvo kroz DSP procesor koji ga deformira prema prostoru u kojem se igrač trenutno nalazi. S obzirom da je Direct Sound izbačen iz Viste i Windows 7 , EAX se više nema na što vezati i tu nastaju problemi. Da bi zaobišao nedostatak CL je napravio interfejs Open Alchemy pomoću kojeg se vezao na OpenAL i na taj način omogućio EAX-u daljnji rad pod Vistom i Windows7 . Nažalost apsolutno nepotrebno, jer svi igraći naslovi u zadnjih 4-5 godina već nativno podržavaju OpenAL, a Open AL sam po sebi omogućuje hardversku akceleraciju zvukova na svim novijim audio čipovima. Time se gubi potreba za posebnim audio kontrolerima sa ugrađenom hardverskom akceleracijom, odnosno nije nužno posjedovati EAX sposobnu karticu kako bi čuli prostorne efekte. Kako piše na samim CL stranicama “In the new Windows Vista operating system, OpenAL can be used to enable hardware audio acceleration and real-time effects…” odnosno “no need for EAX enabled sound cards”. Ako se pitate gdje je tu paradoks, trenutno najveći razvijatelj OpenAL je sam Creative Labs i Appple koji se odnedavno uključio u projekt, a da stvar bude još zanimljivija OpenAL je open source projekt originalno napisan za Linux. S ovim završavamo sat, možete ići i napišite domaću zadaću….

Eto nakon jednog imaginarnog školskog sata, vjerujem da je sada svima jasno da X-Fi više nije toliko nedodirljiv, pogotovo na novijim sistemima i na novijim igrama, odnosno neće vam nedostajati niti jedan zvučni efekt u armiji sa Logitechom G35 u odnosu na igranje X-Fijačom.

No da ne bi sve ostalo na teoriji, pobrinuo se naš klanski profesionalni copy-paste novinar i uspio za potrebe testa i usporedbe nabaviti kvalitetne studijske slušalice. Konkretno riječ je o AKG K240 Monitor slušalicama, slijedećih karakteristika:

  • Sensitivity 88 dB SPL/mW
  • Frequency range 15 to 20,000 Hz
  • Rated impedance 600 ohms
  • THD <0 alternative to microsoft project.3%
  • Max. input power 200 mW
  • Connector gold plated stereo mini jack
  • Adapter stereo gold plated mini to 1/4″ screw-on adapter jack
  • Net weight (without cable) 240 g (8.5 oz)

Slušalice su iznimno udobne za nošenje, sa samoprilagodljivom naglavnom vrpcom i …..obične. Iako se radi o kvalitetnom proizvodu njihov izgled neće pobuditi nikakvu reakciju pa samim time nema se što previše lamentirati oko toga. Ono što je mana kod konkretno ovog modela slušalica jest impedancija od 600 ohma koja je odgovorna za prilično tihi zvuk ako se ukopcaju direktno na zvučnu karticu.

Pokretanjem armije i laganim testiranjem odmah je jasno da tek sada X-Fi kartica pokazuje sebe u pravom svjetlu. Slušalice izvrsno odrađuju visoke i srednje tonove, no kod dubokih je dolazilo do lagane distorzije. Svi detalji koji su bili potpuno nečujni sa Zalmanicama ovdje su itekako čujni, odnosno svi zvučni detalji koji su kod G35 bili novost, sada su prisutni i ovdje. Zvuk je mekši i kada bih imao tendenciju biti minuciozan rekao bih da je zvuk malo realniji. Ipak, ako uzmemo u obzir da ovdje govorimo zvuku unutar igara, G35 je u prednosti u nekoliko bitnih stavki. S obzirom da G35 imaju prilično jak stisak na vašu glavu, automatski je zvučna izolacija puno bolja. Jačim stiskom se postižu jači duboki tonovi, pa samim time je G35 i tu u prednosti. Iako su famozni zvučni efekti kod G35 malčice prenaglašeni i nije ih moguće kontrolirati, tranzicija između različitih volumena u igri je mekša, dok kod X-Fi ta ista tranzicija na istom mjestu u igri je doslovno kao nožem odrezana. Ipak, sami efekti na zvuku kod X-Fi kartice su realniji, odnosno možda najispravnije je reći da nisu toliko Holywoodski kao kod G35.

S druge strane, mjesec dana upotrebe izbacilo je na površinu sitna nezadovoljstva sa G35. Prvenstveno brum koji proizvodi G35 pojačalo postaje s vremenom sve iritantnije i kada naučite izolirati taj zvuk u vlastitoj glavi, on postaje sve glasniji i glasniji. Druga stvar koja je izuzetno iritantna je kabel. Onaj tko je odgovoran za odabir kabela na G35 slušalicama trebao bi biti obješen o taj isti kabel. Kabel je iznimno žilav i posjeduje svojstva sajle za šlepanje automobila, dakle apsolutno nemoguć za ukrotiti ga, osim čavlima i čekićem.

Zaključci ovog testa ne razlikuju se pretjerano od već donešenih u prvom testu i usudio bih se reći da sam ovaj put bio u pravu iz prve. Na kraju, sve se opet svede na osobne preferencije, što bi u mom slučaju značilo da su duboki tonovi kod G35 prevagnuli u njihovu korist.

10 Comments

Dakky

12 October , 2009 at 12:21 am

Ajmo dalje - da bi test bio potpuno objektivan, treba ti kvalitetna zvucna kartica - X-Fi brand to nije. X-Fi ima vise modela, dakle, X-Fi extreme audio nije isto sto i eXtreme gamer ili eXtreme music. Opcenito, X-Fi ne stoji u audio industriji kao pojam kvalitete, E-Mu je vec nesto drugo, no to je vec visi rang "kvalitete" i ne spada u ovu nasu malu prepirku. (npr. EMU1820M

Zamolio bih te da testiras i u drugim aspektima - slusanje muzike i gledanje filmova na oba modela slusalica. Zanimaju me visoki, srednji i duboki tonovi u tom slucaju.

Iako je ova tvoja recenzija hvale vrijedna, i dalje je ne mogu uzeti zdravo za gotovo, sve dok ne ukljucis u sud i ostale nacine koristenja, jer nitko ne koristi jedne slusalice za igranje, a druge za gledanje filmova. Em je neisplativo, em nema smisla.

Dakky

12 October , 2009 at 12:27 am

I da, ajde molim te ako ti nije problem daj ocjenu u brojevima, npr. od 1-10, za svaki pojedini aspekt.

Npr. ja bi svoje Sennheiser HD201 od 200kn ocjenio ovako:

Slusanje muzike (192kbit MP3): 6
Gledanje filmova (DVD): 7
Ugodnost nosenja na glavi: 7
Kabel: 4
Zvucna izolacija: 5
Overall: 5,8/10

Sve to skupa mozda bi mozda imalo ocjenu 1 da sam probao ove studijske slusalice, ali ovako odokativno, to je moj sud o njima

Troky

12 October , 2009 at 10:25 am

Ima Dakky pravo...

upravo sam testirao kombinaciju 20kn-sluške+onboard zvučna i zalmanice+xfi u aspektu gledanja "Debbie Does Dallas" i moram priznati da iako sve dobro zvuči s jeftinijom varijantom tek s xfijem dolaze do izražaja dublji tonovi prilikom penetracije i čak se u jednom trenutku može čuti specifičan zvuk trenja muškog spolnog organa o zub glavne glumice koji je zaražen karijesom.

Overall: 16,76/18

RimtuTiTuki

12 October , 2009 at 10:45 am

E Troky, a kakve su bile što se tiče udobnosti?

Troky

12 October , 2009 at 11:41 am

zabroavio sam.. idem opet pogledat film.

B051LjKo

12 October , 2009 at 5:43 pm

i, kakvi su rezultati ponovnog testa?

Troky

12 October , 2009 at 5:57 pm

za gledanje filmova snimljenih prije 1980. ocjena 5/5... kod novijih treba korisiti lubrikan'

LittleCannon

12 October , 2009 at 6:43 pm

jel mozhe mashinski zejtin?

B051LjKo

13 October , 2009 at 8:55 am

Jebote, sad sam tek skontao još jednu prednos' ; sa slushkama vulgaris dok gledaš nyave odjeven si (narafski) samo u iste... nu' s G35 automatizmom nosiš i zvučnu hartu... Elem, em diskretija, em čednos', em snazhniyi dozhiwlyay...

Nicholad

13 October , 2011 at 1:16 am

plus size mother of the bride dresses is completely current once you put on a Rolex vintage dresses . What attracts several to some Rolex may be the brand's bond with historical occasions plus the males and girls who created them milestones within the tale of gentleman. Almost every person recognises a Rolex for what it really is. Once they see 1 on someone's wrist they mentally be aware this individual as somebody who's over the crowd so to talk blue bridesmaid dresses . short prom dresses under 100 Rolex has created many awesome watches and amongst them allow us to now concentrate on Rolex Cosmograph Daytona. The title Daytona celebrates Rolex's intimate association with racing. Rolex was the sponsor for your 24 several hours of Daytona race held in Florida. mother of bride outfits The design was released in 1961 which employed Valjoux 72 guide wind chronograph motion. purple mother of the bride dresses Rolex continues to be an innovative business and was the extremely 1st to introduce towards the

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register