Menu

Ima li života poslije Armije?

World of Tanks iliti odgovor na bitna muška pitanja poput ”Prima li ga Tigar u PAK?”

Iako je Dakky već složio uvodni opis igre, nakon petnaestak dana puškaranja dobio sam potrebu napisati koje slovo više o ovoj vrlo orginalnoj i nadasve zabavnoj igri. Prevelikog mudrovanja nema, Vi ste u igri oklopno vozilo, čija je misija ili zakepati protivniču bazu, ili pobiti sve zLe protivnike. Trenutno su u igri dostupni njemački i ruski tree, no vrlo skoro se očekuje novi patch koji će donijeti i američki Tree. Također, u skoroj najavi je i francuski (da dobro ste pročitali, francuski), te britanski Tree. Kako će to u biti izgledati nitko za sigurnosti ne može reći, no hrpe različitih tenkića neće nedostajati. Za neznalice, Tree u WoT-u, ali i svugdje drugdje označava razvojno drvce. Tenkovi su podijeljeni po kategorijama ( tenkovi ( daljnja podjela laki, srednji i teški, tenk distrojeri [TD], i artiljerija [SPG] ) i Tierovima, iliti razinama. Tier 1 je start, Tier 10 je finalni ”proizvod”.

Povijesne konotacije.
Gro tenkova u igri je iz drugog svjetskog rata. Početni laki tenkovi vuku korijene još iz prvog svjetskog rata, dok neke mrcine kao što je sovjetski IS7 drugog svjetskog rata nisu ni vidjele. Dio tenkova iz igre je stvarno postojao (legendarni njemački tenkovi kao što su Tiger ili Panther, ili ništa manje legendarni sovjetski T-34), dio tenkova je vrhunac karijere vidio kao prototip, a dio je potpuna izmišljotina. Odnosno krivo sam se izrazio, riječ je o nikad realiziranim idejnim projektima koje je netko nacrtao, ali su zbog ovih ili onih razloga od njih odustali. Okosnica njemačkog i sovjetskog drvca su stvarni tenkovi, no bojim se da takvo što s primjerice francuskim Treejem neće biti izvodivo. Autori igre su se trudili držati realnosti, mada je igra daleko od ”prave” simulacije.

Grafika
Na prvi pogled grafika nije nimalo spektakularna, oku ugodno, no već stotinu puta već viđeno. Reklo bi se da igra definitivno nije eye candi. Odnosno, sigurno Vas neće osvojiti ljepotom. Tek drugi pogled na grafiku otkriva pravi sukus stvari, a taj je da grafika nije nimalo impresivna. I to vrijedi imati na umu pogotovo kada prvi i drugi pogled na grafiku dođu u konflikt, bolje rečeno permanentni koitus u najfinijim Gavrilo manirima.

Fizika vol. 1
Za igru u kojoj sudjeluju isključivo vozila, fizika je od iznimno velike važnosti. Dojmovi su tu popriličo dvojaki. S jedne strane, engine je poprilično grozan i ograničavajući. Negdje sam načuo da sama vozila nisu ”punokrvni” 3D objekti, već pomične ”kuće” zalijepljene za tlo. Ovo samo po sebi generira mali milijon iznimno iritantnih problema kao što su zapinjanje za sve i svašta, ljubljenje jedva vidljive crte koja označava ”kraj svijeta” te vjerojatno najgore od svega, nemogućnost prevrtanja ili padanja s više razine na manju, te sličnih kretenarija koje znatno umanjuju ukupni doživljaj. Tenk je doslovno u stanju visiti na litici pod kutem od 45 stupnjeva, i ne pasti dolje… Što je debilno, retardirano, neprirodno i jadno… Ali tako je… i me’reš ga jebat.

Fizika vol. 2
Drugi dio fizike, koji označava samo tane, njegovu putanju i brzinu, te utjecaj tijelo tenka je iznimno dobro izmodeliran. Išlo se čak i do vrlo analnih detalja što će kompenzirati barem dio muke s trenutnim ograničenjima engina koji pokreće svijet. Uglavnom, svako tane ima svoju putanju, brzinu, probojnu moć i damage koji radi. U jednadžbu treba uvrstiti top koji ju ispaljuje, kao i dio tenka koji gađa. Nadalje, kada nešto i pogodi, izrazito ima veze kamo je pogodio. Nije samo u pitanju debljina oklopa i kut nagiba istog, nego i što se nalazi na baš tom dijelu baš toga tenka. Negdje je to rezervoar goriva, drugdje spremište municije, na trećem mjestu ništa, na četvrtom motor, na petom jedan od članova posade, bla bla bla.. i tako dalje do unedogled. Mali milijun sitnih varijabli koje čovjeka vesele. Uz očitu razliku ”snage zrna” koju određuje kalibar, tu su i različiti tipovi granata. U prvom redu AP (armor piercing) i HE (high explosive),. Prva ima znatno veću penetraciju, no manji dmg. Druga pak radi znatno veći demiđ, ali će rijetko penetrirati. HE kada pogodi i ne penetrira, ipak radi nekakvu štetu. Dok bouncano AP zrno postigne jedino uvjerljivi zvučni ”pling” efekt. Postoji i teći tip municije, koji kombinira dobra svojstva i jednih i drugih (Premium) no skup je za popizdit, i plaća se pravim novcem, tako da ostaje nadati se da klinaca koji mažnjavaju starcima kreditne kartice nema previše u opticaju. Ovo je po meni potencijalno najveći problem ”besplatne” igre u kojoj se plaćaju samo ”premium” fićursi.

Špek, luk & feel
Igra je teška… zapravo, igra je jebeno teška i vrlo brzo budi frustracije. U prilog tome idu i trenutno aktualni američki serveri (dakle ping 150, čest lag i slično) i usrani mečmejking sustav koji te svako malo ubode u bitku u kojoj si totalno jusles, i kamo nemaš što tražiti. Takve stvari u načelu treba ignorirati, mada bi se i jedna i druga u skorije vrijeme trebale riješiti. EU serveri sigurno stižu, a vidjet ćemo što će napraviti s mečmejkingom. Ohrabruje da su i devovi sami svjesni problema. Starta se u jednom od osnovnih tenkova, sovjetski MS-1 ili njemački LeichtTraktor (popularno nazvani LoLtraktor). I jedan i drugi su govno, no nakon dva sata igre skupi se para i za prvi Tier 2 tenk, i tu igra postaje izrazito zabavna. Napucavanje je više manje ograničeno na T1 i T2 tenkove, te do maksimuma dolazi do izražaja taktiziranje, teamplay i sve one stvari koje ljude vesele. Nakon toga ponovo slijede problemi. Zbog usranog mečmejkinga T3 i T4 bude enormnu količinu frustracije, jer mečmejker tebe uredno markira kao Scouta, i šutne te u borbu sa T7 i T8 tenkovima kojima ne možeš ama baš ništa. Protivnički do jaja napimpani light i medium tenkovi te pojedu u roku od odmah, dok nisi ni svjestan što te je pogodilo. Taj dio igre treba nekako prožvakati… hopefully, sa sljedećim pečevima će se ta mrtva zona nekako nivelirati… pa neće biti toliko mukotropna (moje saučešće friškim vozačima BT7 tenka).

Kada se stvari poslože kako treba, igra je fantastična i viđa se ovisnost o teamplayu kakva još do sada nije viđena. U igri se mlate dva tima od po 15 igrača. U idealnom slučaju, svaki će tim imati po dvije ili tri artiljerije, dva ili tri skauta, dok će ostatak činiti srednji i teški tenkovi, te pokoji tenk destroyer. Laki tenkovi imaju zadatak osvjetljavati protivnike (koji se tada prikažu na minimapi) za artiljeriju, kao i loviti protivničke skaute, i pritom bježati od medium tenkova. Teški tenkovi su tu da primaju batine, a srednji da im brane flankove. Ovo je naravno odokativan opis, i stvari ne treba shvatiti doslovno, ali tako bi to u pravilu trebalo funkcionirati. Naravno, postoji i druga strana medalje; kada te suborci ne jebu 5 – 9, kada čuče iza nekog kamena umjesto da jurišaju i slične igrarije koje su već more pita viđene u svim multiplayer igrama. U takvom scenariju najbolje prolaze teški tenkovi (jer mogu primiti najviše batina) pa su samim time i nešto popularniji negoli što će (ndam se) u finalnoj inačici i biti. Respawna naravno nema!!!

Para vrti ‘di burgija neće
Eto nas i na dijelu kojeg je Dakky u svojoj mini recenziji ocijenio ”gađenjem”. Ja apsolutno ne bih bio tako strog. Igra je fakat besplatna za sve, i kupnja premium accounta ne donosi veliku prednost nad non premium igračima (iznimka su Premium granate koje su toliko skupe da stvarno mislim da se neće često koristiti, to je potencijalni ”mejrđ flo’ ”). Kako sada stvari stoje, premium account na dan košta 250 golda, (24 sata, dakle može se igrati cijela večer danas, i cijelo popodne sutra za), dok mjesec dana premiuma stoji 2500 golda. Ako je suditi po ruskim cijenama (razvoji tim je iz Rusije, i jedino je u ruskoj iteraciji igra izašla iz bete) 2500 golda stoji 10 dolara, iliti 50 kuna što smatram sasvim prihvatljivim. Pogotovo jer no liferi do Tiera 10 dolaze za petnaest dana. Dakle normalna osoba će za mjesec dana doći to cca Tiera 7, koji je i više no dovoljan za kompetitivni gaymplay. Igra je koncipirana tako da nije nužno loviti čim veći Tier (naprotiv, njemački Leopard koji je Tier 4 je meni uvjerljivo najzabavniji tenk, kojem mjesta ima u ama baš svakoj partiji).

Druge stvar ikoje se kupuju živom lovom su dodatna mjesta u garaži (300 golda, po defaultu u garažu stane 5 različitih vozila), premium trenkovi (koji su svi redom sranje koje ne vrijedi odabira ni da se prodaju za ”silvere”, ingame valutu koja se zarađuje uz XP) i premium municija. Svako tane košta 10 golda, odnosno mjesečna pretplata se ispuca u jedno popodne, što je zapravo super i ograničava korištenje iste.

Najveći problem cicija je što kreiranje voda pita premium, dakle jedan iz ekipe će ga stalno morati imati… Ni to ne vidim kao neki uber problem, ali ga ipak spominjem. Igra je još uvijek u Beti, i kako stvari stoje, do nove godine nećemo vidjeti finalnu inačicu. Do tada, svima koji uđu u Betu dnevno kapa 150 golda na račun, pa možete sve isprobavati do mile volje. Iskreni savjet, napravite si account čim prije, makar ne mislite odmah igrati, jer ako vam isto padne na pamet, imati 5000 golda na računu može značajno ubrzati stvari.

31 Comments

Ajkula

2 November , 2010 at 3:39 pm

Vec neko vrijeme razmisljan skinut igru. Ajd ,danas cu je stavit skidat.

LittleCannon

2 November , 2010 at 5:04 pm

fala muskom reproduktivnom organu da konacno i ja citam vijesti na ovoj stranici

Ajkula

2 November , 2010 at 5:55 pm

Dakky,ti se volis bakchat s tim Premium akauntima. Ajd uzmi jedan pa da osnujemo "Ri051 interventni vod" .
Pare ces dobit na pivi.

Ajkula

2 November , 2010 at 5:58 pm

Kolko treba cekat kod ??

B051LjKo

2 November , 2010 at 6:13 pm

Igra je u Beti, premium ima svatko jer dnevno stiže 150 golda na račun...

Dakky

2 November , 2010 at 6:19 pm

@ Bosi ... ili nisi dovoljno igrao, ili nisi dovoljno citao, ili se (najvjerojatnije) nije desilo da si preskocio 24h igranja, pa ne znas da 150 golda ne dobivas svaki dan, vec dobivas gold samo za one dane kad se ulogiras i odigras cca 15 minuta... dakle 5000 golda neces imati nakon mjesec dana neigranja.

Druga stvar, closed beta ce zavrsiti kad zavrsi, i svi ce krenuti od nule. Dakle sav xp, sva stabla i sve sto do tog trenutka teskom mukom zaradis, ce biti resetirano na nulu. Po meni cisto gubljenje vremena.

Dakky

2 November , 2010 at 6:37 pm

A o realnom stanju stvari i nubovima koji kupuju gold s tatinim kreditnim karticama, ces itekako pisati kad se stvar pretvori u finalni proizvod i kad njubeki shvate da je izasla nova igra gdje mogu ownati jer imaju jacu municiju.

Sad je jos i dobro jer je beta i nema toliko ljudi, no kad krene za pravo, krenut ce i cheateri, njubeki i ostali krelci.

B051LjKo

2 November , 2010 at 6:40 pm

@Dakky

1. Ne pričaj gluposti, XP sjeda svaki dan... neovisno o tome logirao se ti ili ne... bio sam pred dva tjedna u Srbiji na produženom vikendu.... nije me bilo četiri dana... na povratku me dočekalo lijepih 600 XP-a. Uostalom, pitaj Moby-a, on ima lijepih 9000 na računu...

2. Koga boli briga što će sve krenuti od nule? Igra je sad zabavna, i meni uopće nije stress igrati tier 2 bitke, štoviše, nekad su i zabavnije... Ovako čovjek može barem otići u širinu, i sve isprobati... Što je recept koji sam ja isprobao...

Ajkula

2 November , 2010 at 6:44 pm

HOCU KOD !!!

RimtuTiTuki

2 November , 2010 at 7:38 pm

Fini rivju... zvuči zanimljivo

Dakky

2 November , 2010 at 8:45 pm

@ Bosi

Nemoj šamarat odmah, informacija koju si iznio je trenutno točna, ali ne znači da je i bila kad sam ja igrao WoT. Tada se gold nije dobivao svaki dan ako se ne bi ulogirao, a ti pitaj Mobya ako mi ne vjeruješ

B051LjKo

2 November , 2010 at 11:07 pm

@ Dakky

Sorry na šamaru, ali ja sam samo iznio kako stvari stoje u trenutnoj iteraciji igre, u biti to nije bio šamar... tek lagani ćušk! :-)

@ajki

Imam dva keya koja mi je onomad poslao moby, ne znam da li rade, ali će da ti ih frknem na pm... "Službeni key" bi trebao dobiti sutra... možda... barem sam ga ja dobio nakon 24 sata...

B051LjKo

2 November , 2010 at 11:08 pm

E da, još jedna sitnica... igra savršeno trpi "imam 15 minuta vremena, baš bih mogao odigrati 3 partije na brzinu" stil igranja...

Ajkula

3 November , 2010 at 12:36 am

Kod radi , hvala !!

Probo i igra je ok. 3 bitke ,3 pobjede :)))

Dakky

3 November , 2010 at 1:49 am

i ja ludjak do sad igro opet session od 3 sata, kad jednom krenes nemos stat

B051LjKo

3 November , 2010 at 10:11 am

Savjeti; tko igra Ruse, neka ulovi KV čim prije (a to je i put prema IS-u, morda i najboljem vanilla tenku u igri); švabe nek hvataju Leoparda kako god znaju i umiju...

Dakky

3 November , 2010 at 10:22 am

Ja idem samo na rusku tehnologiju; i to samo artiljerija, tako da mi fali jos nekih 5000 research bodova do SU-5. a tako mi je gust igrat jer onda imam prethodne SPG-jeve nadogradjene do kraja (SU-18 i SU-26), pa mozda nije ni to tako losa taktika drzat se samo jedne strane...

B051LjKo

3 November , 2010 at 11:44 am

Sad ćeš negdje početi plakati sa Su-5...

Ajkula

3 November , 2010 at 11:45 am

Kakva artiljerija?? Ne kontam fol

B051LjKo

3 November , 2010 at 11:45 am

Inače, vrlo ima smisla gurati dvije grane... Jednu igraš, čuči negdje razbijena i čeka povratak u garažu...

moby

4 November , 2010 at 7:25 pm

S obzirom da voLJim ovu igru barem koliko sam volio armiju u njenim najsvijetlijim trenucima imam potrebu napisat ovo:
@Dakky & B051ljko
- 150 Golda do izlaska verzije 1.0 dobijes svakih 24h ALI ako imas premium acc koji kupis sa tim istim goldom onda ako te nema X dana nakon sta se logiras dobijes retroaktivno sve zaostake, ako nemas dobijes samo novih 150 za aktivni dan i to cim se logiras a ne kao sta je Dakky napisao ako igrash!
Dakky prije pisanja reviewa neke igre trebao bi se malo bolje o istoj i informirat a pogotovo bi bilo dobro da ju zapravo i zaigras jer od zadnjeg wipa igras samo artiljeriju i to onu na razini pukalica na lumbere koje smo koristili kao djeca ;)


Uglavnom:
Igra je razumno mala za download, patchevi su ultra redovni, tematika je odlicna,... pa nemate razloga ne probat igru!
Kasnije po sistemu Ako Prodje Prodje... niko vas ne tjere kaj ne? ;)

Dakky

5 November , 2010 at 12:52 am

@ Moby

ne kuzim zasto stavljas screenshot mog profila, kad svi do njega mogu doc sa jednim klikom???

A prepirku oko golda smo vec rijesili, tako da, eto, mogao bis cesce posjecivat ove stranice, a ne samo zajebavat :-)

Troky

5 November , 2010 at 8:27 am

dakky kemperu

B051LjKo

5 November , 2010 at 2:15 pm

Ja samo čekam mapu sa stepenicama da dakky svoju artiljetiju parkira ravno pod njih...

LittleCannon

5 November , 2010 at 2:25 pm

Ili kod Bosiljkovog zida?

B051LjKo

5 November , 2010 at 6:04 pm

@moby

Opaska o premiumu ne stoji. nemam premium, nisam se logirao jučer... i danas mi je lijepo upisalo novih 300 golda!

PS. Bosiljkov zid rula! Eh ta dobra stara vremena

d3uha

8 November , 2010 at 4:21 pm

Igra je zaraza zesca

KrLe

9 November , 2010 at 6:02 pm

Zašto se ja ne mogu sjetit koji je bosiljkov zid?

RimtuTiTuki

9 November , 2010 at 7:09 pm

Border... sjeverozapadno od đamije

anne

18 May , 2011 at 4:48 am

never you open up your vehicle cover Using a higher attach spoiler could make your vehicle appear sporty simply because this particular customized vehicle component offers your vehicle having a complete tuner appear vestidos de damas $80 replica watches watches replica Would you like to decrease sunshine glare as well as blowing wind sound After that equipping your vehicle having a aspect eyeport climate deflector might simply get the job done associated with maintaining sleet rainfall as well as snowfall from your vehicle Pontiac additionally companies inside addons A few of these range from the inside cut package that can substitute the actual share cut bits of your vehicle cover swagger smoker's bundle as well as back area cover The actual performance as well as style associated with Pontiac addons might certainly consider your look trip as well as dealing with right into a totally new degree! Anthony Fontanelle is really a 35yearold auto aficionado that was raised within the Windy Town He or she will freelance work with a goo prom dresses oleg cassini bridal gowns corset style wedding dresses

Nicholad

13 October , 2011 at 1:31 am

like whole designs released right after 2007, powers it with 1 in home Blancpain 1315 automated motion featuring a no cost sprung stability and 3 winding barrels. large size bridesmaid dresses Becoming very specifically and dependable, the Blancpain 1315also attempts antimagnetic defense imprison, which can be created of gentle metal. You'll find simply five hundred chips of this view inside the mart. Being a restricted model Swiss view, this an is going to be purchased by a lot of collectors. vintage bridesmaid dress In case you favor it mother of the bride chiffon dresses , you must hurry up. Seikos Automated View simply because Males Fred Bart Bucherer see enterprise transformed ambassador. House Longines Information Checklist Swiss Jaeger LeCoultre see the mores of emancipation along with a combination of rigorous Submitted below:Longines March plus size cocktail dresses sleeves , 22 , wedding dresses under 100 plus size quinceanera dresses 2011 LeCoultre founded the brand name is obtainable 175 annuals Oris,

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register