Menu

Dobar dan

No dobro, 7 mjeseci i čitave 4 (slovima: č e t i r i ) vijesti kasnije vrijeme je ali i red da se napiše nešto novoga na ovome mjestu. Gdje je zapelo? Ne vjerujem da WOT nije pružio materijala za složiti poneku vijest. Ulijenili ste se ili vas nije briga. Sram vas bilo. Pih!!!

S obzirom da je prije dva dana izašla prva ozbiljna zakrpa za Americas Army 3, pomislih da je došlo vrijeme da vas podsjetim/zagnjavim saznanjima što propuštate. A sudeći prema zadnjoj iteraciji (he, he ) propuštate puno zabavnih stvari.

Za početak, sam broj verzije, 3.1 već govori da je nešto novoga dodano i da se više ne radi o isključivom bug fixu. Najkraće rečeno imamo dvije nove mape, ES2, nove achievement coinse, bolju integraciju sa Steamom, optimizacije performansi, bolju registraciju pogotka, novosti u medic sistemu, novi Blue Force Tracker (BFT), Admin Control Panel (da, da konačno je tu) i još mnogo sitnih, ali nimalo manje važnih poboljšanja.

Idemo redom sa onim najvažnijim.

Dvije nove mape

Konačno smo dobili dvije nove mape. Ali kakve dvije mape!
Prva i meni trenutno bolja mapa je Stronghold, ogromna mapa smještena stari srednjovjekovni grad, ‘ajmo reći da je usporediva sa Kastvom samo prilično veće. Gotovo u svaku kuću se može ući i svaka kuća može poslužiti kao bunker. S obzirom da u AA3 svaka mapa može biti i VIP, Assault/Defense, T&H… jedna te ista mapa može imati nekoliko potpuno različitih načina igranja. Nešto kao kada u simulaciji rallya vozite istom cestom samo iz drugog smjera. Ista cesta ali opet posve drugačija. Mapa je iznimno teška i s obzirom na svoju veličinu, broj prolaza, broj objekata u koje možete ući,broj zakutaka gdje se možete stisnuti bez bojazni da će vas netko pronaći, doslovno se mora igrati na objektive. Zgodan način za natjerati igrače da se konačno koncetriraju na objektive umjesto na frag rate. Ako ćemo suditi na osnovu protekla dva dana, iznimno uspješan način.
Druga mapa je Shantytown i doslovno je riječ sirotinjskom predgrađu, faveli. Podsjeća lagano na Rujevicu, kada smo već kod usporedbi iz naše okoline. Iako podsjeća na fragfest arenu nakon svega par rundi postaje jasno da bez timske igre je gotovo nemoguće. Zanimljivost na ovoj mapi su promjenjivi vremenski uvjeti, odnosno kiša dolazi,odlazi, mijenja intenzitet. Da ne ulazim preduboko u opise mapa na dnu teksta pronaći ćete dva filimća sa prikazanim gampeplayom na obe mape.

ES2

Every Soldier is Sensor. Poznati dodatak iz AA2. Ovaj klan pamti SF Extraction ES2 gdje smo najčešće igrali sa ovim dodatkom, iako je bilo i drugih mapa. U osnovi se ništa nije promijenilo osim što sada ima 5-6 različitih predmeta na kojma se dadu zaraditi dodatni bodovi ali i achievementi. Naime, u igru je ubačeno još cca. 10 novih coinsa koji su povezani sa ES2. Ništa posebno ali i dalje veseli kada se dobije.

Blue Force Tracker (BFT)
Iako se iz naslova ne bi moglo naslutiti, riječ je interaktivnoj mapi na kojoj se u svakom momentu mogu vidjeti naši suigrači. Novost je što se mapi može mijenjati transparentnost, ali i to što poginuli igrači mogu aktivno pratiti što se događa. Također lagano je i SAI izmjenjen kako bi se bolje prilagodio ES2 dodatku.

Integracija sa Steamom, izmjene u izbornicima.

Jedna od simpatičnih novosti, a koje nemaju direktnu povezanost sa igrivošću je i bolja integracija sa Steamom. Konkretno, ukoliko imate instaliran Steam, izbornik Leaderboard će postati aktivan. Najjednostavnije rečeno radi se o tablicama poretka igrača prema selektiranim statistikama. Dakle nekada ukoliko smo htjeli vidjeti kako stoje vaši prijatelji ili vi sami u ukupnom poretku, recimo prema ROE-u smo išli na AAO Tracker. Sada možete to pogledati direktno iz igre.
Izbornici su također pretrpjeli izmjene, ali mišljenja sam da su sada lošiji nego prije. Kako izgled izbornika ipak nije presudan za samu igru, ne mogu im previše zamjerati.

Optimizacije i korekcije.

Tweakan je priličan broj parametara, ali ipak najviše se ističe prilično tiho napuštanje mota “Every detail counts”, odnosno srezan je broj poligona na raznim objektima, tipa kuće, puške, modelima vojnika…. Estetski gledano promjene su minimalne, ali zato sada igra puno bolje na radi na istom hardveru. Moram priznati da ispočetka mi nije bilo jasno kako mapa veličine i kompleksnosti Strongholda može toliko glatko raditi. Tek pomnijim pregledom sam otkrio u čemu je kvaka 22, jer nigdje nisu rekli na koji način su podigli performanse.
Medic sistem je također doživio promjenu. Naime sada pri liječenju ležećeg suborca koristiti ćete njegove zavoje, tek ukoliko ih on više nema koristiti ćete svoje. Još jedna crtica realnosti ali i logike.
Također registracija pogotka sada puno bolje radi, kao i zamjetno manji lag. Istina još uvijek nije preporučljivo, ali sada je ipak moguće igrati na serverima sa 26 igrača bez da u jednoj rundi doživite nekoliko bugova. Kada smo već kod bugova, broj njihovih ukazanja je drastično smanjen i radi se o sporadičnim prijavama nekog buga. Prema posljednjim saznanjima, najčešći uzrok su preslabi ili neoptimizirani serveri.

Rezime

Bez pretjerivanja mogu reći da se radi o najboljoj zakrpi za čitav serijal Americas Army. Nikada u proteklih godina nije napravljen takav korak naprijed. Zakrpa nije prebogata novim sadržajem, ali 3.1 je napravila skok iz igre za koju je potrebno progutati priličan broj kompromisa u igru koja konačno radi kako treba velikoj većini igrača. Čak ni dežurni pljuvači po forumima nisu imali previše materijala za pljuckanje, što je možda najbolji pokazatelj da je ova zakrpa korektno odrađena.

8 Comments

RimtuTiTuki

12 June , 2011 at 9:27 pm

Nego, jel radi AA na ati-u?

LittleCannon

12 June , 2011 at 9:36 pm

Dosadan si

KrLe

12 June , 2011 at 11:15 pm

koji kurac mora bit takva mrakača na tim mapama, i ovako je teško vidit neprijatelja...

LittleCannon

13 June , 2011 at 7:45 am

Filmici su zatamnjeni, u igri je ipak svjetlije.

Groo

13 June , 2011 at 8:39 am

Dobar dan

LittleCannon

13 June , 2011 at 9:06 am

E pa Grujo, bas si me razveselio.
Javim ti se pa skocimo na kavu

B051LjKo

14 June , 2011 at 11:02 am

mašala, ajd napokon! će i da to vidimo na št oliči...

Nicholad

13 October , 2011 at 1:08 am

measurements of rings fake rolex watches for sale, they're as recondite plus the intersection of accidental integration within the black comet dial on altitude, prom dresses juniors long quinceanera dresses displaying a one of a kind masterly disposition vintage prom dress . The beautiful style particulars tends to make initially and foremost sight to contour the 4 sparkling diamond ring, which produce the idea and elementary style of consistency designs. enthusiasm scalding fake rolex watches beach wedding dress , the glitz. The proportion with the present style counterfeit rolex watches as advertising and marketing cheap mother of the bride dresses , Rado watches, ceramic view the entire sequence of yellow and gold contrast black and gold highlights the mark core. Chronograph sequence of 4 rings brand devise, sending large tech ceramic really feel exceedingly cozy to put on Parmigiani party evening dresses , has grow to be a classical. turntable, sapphire crystal, circumstance

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register