Menu

Freetrack, ili kako doslovno upotrijebiti glavu u igri

Nakon dugo vremena imamo test hardvera. Iako je riječ o samogradnji i to čak prilično jednostavnoj, konačni produkt par udaraca lemilicom, 3 IR LE diode, 3 otpornika, web kamere, utrošenog popodneva i jedne žlice vegete je više nego zanimljiv.

O čemu se tu radi?

Za početak za sve vas senilne, 2007 na ovim stranicama sam pisao o komercijalnoj verziji ovog igraćeg dodatka naziva TrackIR, kao i o blijedom pokušaju implementacije tog istog dodatka u AA2.8.1.
Upravo taj blijedi pokušaj je i odgovoran što je ovaj, tada svježi, ali nikako ne i revolucionarni, način interakcije sa kompjuterskom igrom jednostavno prepušten zaboravu. Dakako da je i 150$ koliko je bilo potrebno izdvojiti za TrackIR također pripomoglo nagloj kolektivnoj amneziji. Ipak u nekom kutku sjećanja ostalo je da se radilo naglavnom dodatku u vidu 3 reflektivne pločice koje su se mogle pričvrstiti na kapu ili slušalice te u kombinaciji sa infracrvenim svjetlom i kamerom postavljenom na monitoru bilo je moguće pratit pokrete glave i prenijeti ih u igru. Najveći dobitak takvom dodatnom kontrolom su imali svi virtualni piloti koji su odjednom mogli vrtiti glavom po virtualnom kokpitu vrteći svoju nevirtualnu glavu.

Ipak kako samo rijetki od domorodaca ovih stranica su igrali/igraju zrakoplovne simulacije, taj vid dodatne interakcije sa akter egom bio bi prepušten zaboravu do daljnjega, da nije nedavno izdana besplatna inačica igre iz odličnog ArmA serijala koji je među prvima prihvatio i implementirao TrackIR. Dakle, ukoliko niste do sada živjeli negdje ispod nekog kamena, upoznati ste sa vijesti da su naša slavenska braća Česi ili ti ga Bohemia Interactive, ponudili besplatnu verziju njihove izvrsne vojne simulacije ArmA 2, pod neočekivanim nazivom, ArmA 2 Free. Istina, radi se o grafički i bez solo kampanje okljaštrenoj igri, ali ono najbitnije što tu igru izdvaja od drugih je tu, ali i ono što je bitno za ovaj članak kada govorimo o podršci za digitalizatore pokreta glave, je tu. S obzirom da se autoru ovih redaka igra i u svojoj besplatnoj inačici prilično dopala, mogućnost okretanja glave bez pomicanja puške je podsjetila na nešto o čemu je davno pisao.

Pažljivi čitaoci ( kao da takvih ovdje ima) primijetiti će da u predzadnjoj rečenici nisam napisao samo TrackIR, nego sam upotrijebio općeniti naziv, koji dade naslutiti da ima još igrača na ovom tržištu. Ono što je posebno važno za naš balkanski mentalitet je da postoje prilično jeftine alternative, a vjerujem da preko 50% zainteresiranih za ovakav dodatak ne treba investirati više od 10 kuna jer vjerojatno web kameru već imaju u posjedu

Iz svijeta slobodnog i nesputanog licencama softvera, dolazi nam program Freetrack, koji je u stanju web kameru i par LEDica pretvoriti u uređaj koji, kako sam već rekao, u komercijalnoj varijanti košta oko 150$.

Da ne palamudim previše, s obzirom da svi znamo čemu uređaj služi i svakome sa par dekagrama mozga je jasan princip rada, prebaciti ćemo sa na ono najbitnije, odnosno prikazati ću par koraka kako sam izradio estetski ne privlačan, ali zato funkcionalan komad hardvera i na kraju otkriti što je testiranje u igri pokazalo i koliko je sve skupa vrijedno truda.

Dakle, kao što sam već nekoliko puta u tekstu dao naslutiti, spisak dijelova je prilično kratak i najskuplji dio je web kamera ukoliko je nemate, a nju se može već kupiti za 100 Kn. Ostatak dijelova, već je rečeno, može se kupiti ispod 10 kuna. Radi se o 3 infracrvene LE diode i 3 otpornika čija vrijednost u ohmima je određena naponom napajanja, radnim naponom dioda kao i snagom tih istih dioda. Ukoliko kupujete klasične LE infracrvene diode najvjerojatnije će biti riječ o diodama koje se upotrebljavaju daljinskim upravljačima i takve diode rade na 3V. Ukoliko koristite za izvor USB utor čiji izlazni napon je 5V biti će vam potrebni otpornici od 100 Ohma. Također unutar samog programa imate trivijalnu shemu kako bi digitalizator trebao izgledati odnosno u kakvom rasporedu i na kojoj udaljenosti bi LEDice trebale biti. Riječ je o običnom pravokutnom trokutu gdje ćete iskoristi znanje stečeno u osnovnoj školi i konačno ćete u stvarnom životu moći primijeniti Pitagorin poučak. Čak ako i promašite mjere, moguće je prilikom kalibracije unijeti vaše mjere, odnosno odstupanja od preporučenih kako digitalizator sa drugačijim mjerema radio. I to je to!

Ostatak je prepušten vašoj kreativnosti i zelji koliko ćete slobodnog vremena utrošiti na izradu digitalizatora. Količina utrošenog vremena će biti proporcionalna konačnom izgledu i estetskoj vrijednosti, sto bi značilo da se pogledom na moj primjerak dade naslutiti da je sve bilo gotovo u cca. 30min.
No kako ja volim za sebe reci da sam prvenstveno funkcionalista, a zatim estetičar izgled digitalizatora mi je potpuno nevažan ( sto je prilično vidljivo), odnosno ono važnije, funkcionalnost je odlična, no o tome malo kasnije. Također potrebno je naglasiti da Freetrack također nudi opciju 3 modela, odnosno moguće je napraviti sklop sa 3 LEDice koji se montira na slušalice kao i sklop za montažu 3 ledice na klasičnu baseball kapu, i na kraju model sa samo jednom LEDicom za igre gdje nam ne treba digitalizirati vise od dvije osi ( npr. auto simulacije).

Drugi dio digitalizatora, web kamera, je također potrebno malo modificirati. U biti radi se o dvije modifikacije. Prva je uklanjanje infracrvenog filtra koja većina web kamera ima. Rijec je o stakalcu ili prozirnoj foliji koja blokira infracrveno svjetlo i nalazi se izmedju CCD chipa i lece. Druga modifikacija je postavljanja filtera koji ce blokirati vidljivo svijetlo, ali propustati infracrveno. Za tu namjenu ce izvrsno posluziti floppy disketa, odnosno magnetski disk koji se nalazi unutar diskete.

Za izradu digitalizatora iskoristio sam Logitech C100 Web kameru, koju sam greškom kupio (kamera nema mikrofon ) i kao takva je poslužila kao pokusni kunić, jer u listi kompatibilnih kamera nije navedena. Ipak kako se pokazalo, kamera izvrsno radi i potencijalni tvorci Freetrack digitalizatora imaju provjerenu informaciju da kamera radi.

Samu C100 kameru je prilično jednostavno za rastaviti ( u pitanju je 6 malih vijaka) i infracrveni filtar se lako ukloni ( nažalost riječ je o zalijepljenom tankom staklu i jedini način za ukloniti ga je razbiti ga). Također s obzirom da se objektiv na C100 kameri skida odvijanjem, moguće je odmah postaviti komadić magnetnog diska iz floppy diskete između CCD-a i objektiva, sto je prilično zgodno bolje riješenje od rješenja koja se nalaze na netu i lijepljenja filtra preko objektiva. Zamjenom tih filtara, kameru smo pripremili za rad sa Freetrackom.

Ostaje još samo montaža diodica na nekakvu konstrukciju koja će poslužiti sa pravilan raspored LEDica. Ja sam se poslužio univerzalnom štampanom pločicom koja se pokazala zgodnim rješenjem, sto zbog same montaže LEDica, a sto zbog lakoće rezanja i oblikovanja samog slova L.

Sama izrada, kao sto sam već rekao je trajala 30tak minuta, no podešavanje softvera mi je zadalo vise problema nego sam očekivao. Ipak na kraju se ispostavilo da sve na sto je trebalo obratiti posebnu pažnju jesu precizni podaci o udaljenosti LEDica, kao i o točnom položaju srednje LEDice u odnosu na centar glave, odnosno mjesto spoja prvog kralješka sa lubanjom. Jednom uneseni ispravni podaci natjerati će digitalizator na besprijekoran rad.

I na kraju kako se to sve skupa ponaša u igri?
Sam početak nije bio ohrabrujući, čak štoviše lelujanje slike na sve strane pomakom glave mi je čak i izazivalo laganu mučninu. Ipak 15tak minuta kasnije počeo sam hvatati konce i Freetrack je momentalno stekao status “Kako sam do sada igrao bez ovoga?!!!!!”
Najizraženija prednost u Arma 2 igri je pri upravljanju helikopterom gdje recimo prilikom slijetanja sam u mogućnosti direktno gledati u zemlju sa obe strane i pritom vidjeti da ne slijećem na kuću/drvo/kamen/ili glavu svog suborca. Osjećaj je fantastičan. Istina i to je bilo malo zbunjujuće ispočetka, ali i vrlo brzo za naviknuti se.

Freetrack se ponaša odlično, fluidno i nema nikakvih trzaja. Opcija za podešavanje ima na pretek i vjerujem da nema nekoga tko ne može pronaći savršene postavke za sebe. Ovaj brzinski digitalizator ostaje da daljnjega slijepljen sa G35icama, odnosno dok ne izradim verziju 2.0 (sto je gotovo sigurno) koja će se ipak estetski bolje uklopiti sa slušalicama.

Ipak, kao slijedeći korak već mi se mota po glavi nabavka video naočala i priznajem već se zabavljam idejom kombiniranja istih sa freetrackom.

Sve detaljne informacije, uputstva, sheme možete dobiti na stranicama Freetracka http://www.free-track.net/english/

Freetrack u akciji:

10 Comments

KrLe

2 August , 2011 at 2:17 pm

Bravo Pepe!

Dakky

2 August , 2011 at 3:07 pm

Pepe car !!!

Samo, cijela ideja mi se cini malo nelogicna, naime, ako nemas setup monitora od par tisuca eura, kad spustis glavu da bi gledao ispod sebe, gledas u tipkovnicu a ne u monitor, pa ne vidim neku svrhu toga svega....

Naravno da mozes skiljit prema monitoru dok je glava usmjerena prema dolje ali nekako brijem da majstori to ipak nisu tako zamislili

RimtuTiTuki

2 August , 2011 at 3:11 pm

Svaka čast... sad ti slušalice izgledaju kao prave... ebeš onaj šminkerski look.

@Dakky: Kalibrira se tako da kad ti npr. spustiš glavu 10 stupnjeva, on spusti pogled u igri 70 stupnjeva...

B051LjKo

2 August , 2011 at 3:24 pm

Nema toga što švabo može napraviti, a da Pepić ne može kopirati i budzašto koristiti...

Manijak, svaka čas...

@Dakky

#1. Primjena ima svakakvih, npr lean je puno prirodniji glavinom negoli stiskanjem "Q" i "E" na tastaturi.. .Da ne spominjem koliko ga je lakše i jednostavnije ddozirati

#2 bitni su pokreti glave a ne očiju

#3. Surround vision od 24 inčnih monitora se danas sklepa za par hiljada kuna, a ne jevrića...

Dakky

2 August , 2011 at 5:05 pm

OK sad mi je jasnije, hvala obojci... Lean da, slazem se, to je zakon definitivno, ali gledanje u pod mrdanjem glave 10% prema naprijed mi je u najmanju ruku bez veze.

B051LjKo

2 August , 2011 at 6:10 pm

Evo dakky, pogledaj filmić... U biti nevjerojatno korisna điđa i na jednom monitoru

Ajkula

2 August , 2011 at 6:44 pm

Zamisli Pepetovu zenu koja ulazi pocistit radnu prostoriju naseg kolege te istog vidi kako mahnito zabacuje glavu lijevo desno,gore dolje i vice: "AJK, BACI BOMBU ILI SAM MRTAV,AAAAJK".

MiniGun

3 August , 2011 at 10:18 am

Nice1 Pepe, nego...žlica vegete vulgaris ili mediteran/pikant? ;)

d3uha

3 August , 2011 at 4:01 pm

pepe aka johny mnemonic :))
svaka cast na trudu

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register