Menu

Arma 2


Dakle, da mi je netko rekao da ću se toliko mučiti sa tekstom zato jer sam zatrpan gomilom informacija, da će zbog toga kasniti preko mjesec dana, da neću znati odabrati što uvrstiti u njega, lagano bih se nasmijao. No ovog puta to je slučaj. Svjestan sam da će dosta toga ostati ne spomenuto jer kompletan opis pa makar i površan, odgovarao bi gabaritima Tolstojevog Rata i mira”. Pod pritiskom skučenog prostora ovih stranica, ali i pod sumnjom da bi itko htio čitati liturgije, morati ću odraditi posao kao Sveti Atanasije i jednostavno sam odlučiti što je važno i vrijedno spomena.

Spremite se na moj izbor The Featurea” ove, meni predobre megaigretine i njenog moda koji čini nemoguće, odnosno megaigretinu pretvara u supermegaultraturbo igretinu

Za početak jedna stvar s kojom sam imao i još povremeno imam problema. Nikako se nisam mogao naviknuti da nema sata koji odbrojava koliko je vremena preostalo do kraja meča/runde/partije. Sukladno tome u Armi 2 nema kampera niti ima nestrpljivaca koji vas nazivaju kamperom samo zato jer ste ga zatukli dok je u maniri kokoši netom otkinute glave trčao po sredini ulice tražeći brze fragove. U Project Reality modu ovo je još izraženije i nije neobično da sat vremena potraje samo dogovor i transport do lokacije gdje je objektiv, dok sama akcija može potrajati manje od 5 minuta. Iako ovo zvuči ekstremno dosadno, navala adrenalina koja vas pukne kada nakon toliko dugog isčekivanja akcija konačno krene je skoro pa nestvarna. Za ne povjerovati da sjedeći ispred monitora čovjek to može doživjeti.

Ipak, prije nego li se posve prepustim hvalospjevima, krenimo sa blic opisom igre:

 • multiplayer i singleplayer (osim Arma2Free verzije koja je samo multiplayer)
 • jedina prava milsim” (military simulation) igra na trzistu
 • ima nekoliko mapa, ovisno o ekspanziji (dali je obična Arma 2 ili Operation Arrowhead) koje variraju od 60km kvadratnih pa sve do 225km kvadratni
 • podržano je gotovo svo konvencionalno moderno naoružanje, uključujući i avione, helikoptere, oklopništvo, razna transportna vozila i neka manja plovila
 • nekoliko načina igranja, COOP, CTI (capture the island), A&D (Assault and Deffence), AAS (Advance and Secure), Domination, SC (Sector control), TvT (Team Vs Team, ili poznatije kao PvP), Warfare i još neki drugi koji su ipak zastupljeni u manjoj mjeri
 • broj igrača je doslovno ograničen snagom servera, odnosno uobičajen broj je od 40 do 80 igrača, ali isto tako vidio sam i igrao na serveru od120 igrača, nažalost ovi potonji su iznimno rijetki.
 • nevisno okretanje glave u odnosu na oružje
 • podrška za TrackIR i FreeTrack digitalizatore pokreta glave
 • realna izmjena dana i noći
 • dinamičke vremenske prilike (kiša, magla….)
 • relalna balistika……

S obzirom da bi lista mogla biti neprimjereno duga zaustaviti ću se na ovome, a ostatak prepustiti nekom potencijalnom zainteresiranom igraču na samostalno otkrivanje.

Kada sam po prvi puta vidio Armu 2 ostao sam ugodno iznenađen mogućnošću ulaska i upravljanja bilo kojeg vozila.Znači, ako ga vidite u igri, upravljivo je. Nažalost istu stvar ne mogu reći za nekretnine (kuće, zgrade…) gdje su neke zgrade samo kozmetičke prirode. Situacija je nešto bolja u Operation Arrowhead ekspanziji, no tamo je i manje objekata. Ipak, za ljeto 2012 najavljenoj Arma 3, programeri se već na veliko hvale kako će u sve kuće biti moguće ući.

Što se tiče grafike, iako je igra iz 2009., još uvijek impresivno izgleda, no to prvenstveno može zahvaliti suludim hardverskim zahtjevima koji su tada bili bačeni pred igrače i njihove kante. Sada, dvije godine kasnije, zahtjevi su ipak malo prihvatljiviji, odnosno svaka moderna umjerena gejmerska konfiguracija će biti u stanju pokrenuti igru na srednjim ili visokim postavkama. Kako igra izgleda, prosudite sami uz ovih nekoliko zaslonpuca.

.
.
.
.
.
.

Zvuk u igri je prosječan odnosno onakakav kakav se očekuje u vojnoj simulaciji, što nipošto ne znači da je loš nego da jednostavno nema holivudizacije zvučnih efekata pa samim time je Ahhhh” efekt manji. Ipak jedna zamjerka ide na zvuk automobila i motocikala gdje se konstantno ponavlja jedan te isti sample što zna biti iritantno ukoliko se duže vozite i obraćate pažnju na takve detalje.

Ipak ono što izdvaja ovu igru iz mora vojnih simulacija” je njena igrivost. Za početak u igri je vjerno simulirana balistika, što bi značilo da su programeri obraćali pozornost na putanju projektila, njihov pad i penetraciju u odnosu na materijal i udaljenost. Po prvi puta u nekoj igri (bar koliko je meni poznato) končanice na optici oružja su konačno potpuno upotrebljive i primjenjive u konkretnoj situaciji u igri. Sva ta kombinatorika nam garantira da nijedno oružje nije siguran pogodak, odnosno presudan faktor u svakom boju će biti srce u junaka”, ili možda ispravnije ali definitivno manje epskog prizvuka pamet u glavi”. Kretnje vašeg alter ega će vam ispočetka biti usporene i pomalo čudne o odnosu na dosadašnje igre koje ste igrali sve dok ne shvatite da u stvarnom životu klečeći na jednom koljenu iza zida pomak od jednog metra u lijevo ili desno nije nimalo fluidan niti podsjeća na kretanje po tračnicama, isto kao što će u stvarnom životu dizanje iz ležećeg položaja neminovno značiti gubitak snajperske preciznosti tako prisutne u nekim drugim igraćim naslovima. Kako sam rekao, neuobičajeno no ništa na što se nećete naviknuti u roku par sati igranja.
Mora se spomenuti širok broj modifikacija koja ova igra posjeduje i koje se još uvijek skoro pa svakodnevno proizvode unutar male ali prilično radišne zajednice. Ono što je posebno pohvalno, da modovi imaju otvorenu podršku programera, što je rijetkost u današnjem svijetu gdje su patenti dovedeni do nivoa debilnosti da svaka upotreba softvera koja se razlikuje od onoga napisanog u EULA-i se smatra povredom patenta i momentalno dobiva epilog na sudu.

Jedan od posljednjih modova je zapravo i najopsežnija modifikacija Arma2 serijala o kojemu sam već pisao ( vijest prije ove za vas zaboravne) je Project Reality. Osim što je nivo realnosti već i ovako prilično realne igre dodatno podignut, najveće bogatstvo ove modifikacije nije niti možebitna bolja grafika niti bolji izbornici niti bolji zvukovi, već su to igrači!!!!
Ovdje sam u 10tak dana igranja naletio na takve lujke/geekove/nolajfere da je to prestrašno. Majstor u 3 dana što sam ga nalazio uvijek a istom serveru je bio samo vozač kamiona i cijelo vrijeme je radio upravo to, vozio kamion i to na način kao da je za to plaćen ili još bolje kao da netko mu prijeti smrću ukoliko ne odrađuje vožnju maksimalno kvalitetno. Drugi, u 2 sata što sam bio na serveru nije nogom kročio izvan Mi-8 transportnog helikoptera……Ispočetka sam se smijao, sve dok nisam samog sebe ulovio kako izvršavam zapovijed koju sam dobio od vođe tima (po naglasku bi rekao čeh ili poljak) i nepomično ležao 45 minuta iza jednog suhozida i pratio da li nam tko dolazi s leđa, apsolutno uživljen u ulogu čuvara odstupnice. Što je najgore, tu cijelu večer neznam da li sam ispalio cijeli okvir metaka, a otišao sam u krevet sa smješkom na licu.

Dobar dan. Moje je ime LittleCannon i ja sam armaholičar!

*****
Ukoliko vas je ovo moje jedva suvislo naklapanje potaklo da isprobate igru, to možete učiniti i besplatno. Na stranicama http://www.arma2.com moguće preuzeti besplatnu verziju Arme2Free koja je posve komptaibilnna sa Arma 2 igrom, ali je grafički okljaštrena u vidu izbacivanja HD tekstura, izbačen je singleplayer, kao i podrška za modove.

Također naš server je ponovo u akciji na adresi 193.198.109.29 gdje je podignut Domination scenarij sa svim otključanim vozilima i gdje možete sve isprobati bez da se sramotite pred bijelim svijetom.

Igru je moguće i kupiti (gle čuda!) i toplo preporučujem kupnju preko Steama gdje Arma 2 košta 14.99€, stand alone ekspanzija Operation Arrowhead 14.99€, ili ukoliko poželite kupiti obje igre istovremeno možete kupiti verziju koja se zove Combine Operations za 24.99€

Također odična community stranica za sve potrebne informacije o samoj igri http://www.armaholic.com . Stranica vrlo slična konceptom i relacijom prema Arma serijalu kao što je to bila AAO Tracker prema Americas Armyiju.

3 Comments

Dakky

23 September , 2011 at 10:43 pm

Jebes' igru koju pjan' nemos igrat !

LittleCannon

24 September , 2011 at 4:48 pm

Onda ti ih ne ostaje bas previse.
Vidim da si na Portalu prilicno cesto, u jednoj ruci gem u drugoj mouse?

Dakky

24 September , 2011 at 8:48 pm

Mah, bio je Portal 1 dzabe na steamu od 18-20.9., inace je 20 dolara, pa ga stavio na account tek tako da stoji... i odigrao prvih par misija.. inace sam ga odavno presao... ta igra je single-play only, ali je zato taj single-play savrsen.

Zadnje sto sam presao je Mass Effect 2, i prvi dio, isto prejebena prica.. bit ce da sam se malo zazelio single playera...

Sad cekam Torchlight 2, Diablo 3, ovisno sta prije izadje, a do tad sam otvoren za Armijanje ili slicno "jednostavno" napucavanje

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register