Menu

Ratizacija

Da li znate da je Zagreb udaljeniji od Šangaja? Ne znate? Ako dvojite u ovu tezu, naručite nešto iz iz bilo koje firme stacionirane u Zagrebu koja za svoju međugradsku dostavu koristi usluge Hrvatske pošte.
Povedimo se onim Sherlock Holmesovim poznatim citatom koji kaže da kada eliminirate sve nemoguće, ono što ostane koliko god nevjerojatno zvučalo mora biti istina. Znači, ako naručite robu iz Zagreba, u rekordnom roku od 7 dana na kućnu adresu vam stiže obavijest u kojoj vas obavještavaju da možete preuzeti vašu pošiljku u lokalnom poštanskom uredu. Robu naručenu iz Šangaja najčešće vam stigne u roku 5 dana i to na kućnu adresu sa već plaćenom poštarinom. Ispada, ako ćemo suditi prema poštanskim dostavama, da je Šangaj tu odmah negdje oko Severina na Kupi,
Ah da, imam i novu igračku koja se zove R.A.T. 7 i ovaj članak bi trebao biti o njemu.

Da znam, zvocam, ali sam toliko isporovciran nonšalantnim stavom u Algoritmu prilikom cijele ove procedure kupovine miša. Vjerujte, nisam pretjerao nazvavši običnu kupovinu procedurom, no detaljan opis slijeda događaja je prevelik za gabarite uobičajenoga članka na ovim stranicama, a kamoli za uvod, koji se, eto vec prelio i preko uobičajenog uvoda.

Dakle još jednom, na radni/gejmerski stroj dotapkao je (ne dotapkao nakon 7 dana tapkanja) Mad Catzov Saitek Cyborg R.A.T. 7 miš. Miš za kojega, kada sam ga vidio uživo, odmah pomislio da sam pogriješio, a prvo uzimanje u ruku samo mi je još više pojačao taj osjecaj. I dok mi se pred očima ukazivalo 7 Mažuranićevih glava u plamenu, a ruke počele nekotrolirano znojiti, odlučio sam ipak isprobati miša i dati mu fer šansu, prije nego što odem iza kuće opaliti si šamar. Osjećaj je bio grozan. Naime, nakon 7 godina provedenih na mom stolu (primjećujete li kako se brojka 7 non stop pojavljuje kada god spomenem miša?!), ne da sam se navikao na moj mx518, nego mi se gotovo ruka deformirala prema njemu. Štakor, je niži i širi miš u odnosu na Logitecha, ali najizraženija razlika je njegova gotovo dupla težina u odnosu na prethodnika! S obzirom da je ovo gejmerski miš prvo podešavanje ali i isprobavanje sam odlučio započeti u XboX sistemu, aka Windowsima. Moji prvi pokreti su bili nekotrolirani, neprecizni, kao da miša pomičem nogom.
Utrnulom!
Promrzlom!
S mokrima čarapama!
U pancerici!

Ajme majko što sam to kupio!!!

Igrom slučaja, krivca je trebalo tražiti u rezoluciji koja se automatski prebacila na maksimalnu, odnosno na 5600dpi i u postavkama unutar windowsa prilagođenima, sada već penzioneru, mx518. Spuštanjem rezolucije pomoću tipki u obliku klackalice nastanjenih odmah ispod scroll kotačića, jedna upaljena LEDica, u nizu od 4, dala mi je do znanja da se sada trenutno nalazim na najnižoj tvornički predefiniranoj postavci od 1300dpi. Dodatnom prilagodbom Windows postavki, miš je konačno ukroćen i po prvi puta sam mogao napraviti par poštenih klikova. Odmah je na vidjelo izletio i potencijalni problem. Naime miš je toliko tezi u odnosu na svog prethodnika, da prilikom veslanja ( za one netom ispuzale ispod kamena, to vam je kada mišem dođete do ruba radne površine ili udarite njime od tipkovnicu pa ga malo prenesete lijevo ili desno) samo podizanje miša doslovno iziskuje napor. Iako se to čini kao bezvezna primjedba, nakon svega 15tak minuta rada mišeom i to ne frenetičnog igranja, počeo sam osjećati kako mi se koči mali prst. Kako je miš već došao sa namontiranim svim utezima, pomislio sam da je problem u tome. No skidanjem 30g utega razlika je gotovo nezamjetna. Miš je jednostavno, prvenstveno zahvaljujuci svom podvozju koje je izrađeno solidnog komada metala, pretežak. Iako autor ovih redaka preferira teze miševe, vjerujem da postoji velik broj ljudi koji se neće moći pomiriti sa ovom karakteristikom. Ipak postoje razlozi zbog kojih je ovaj miš jedan od najskupljih. Krenimo redom!

Hardver ili balkanski objašnjeno, sve ono po čemu mogu udariti.

Miš na sebi 9 tipki i dva scroll kotača. Iako su neke tipke tvornički već predefinirane, svima je moguće zamijeniti prvotnu namjenu i definirati ih prema vlastitim preferencijama. Takodjer miš dolazi sa 5 utega od 6g pomocu kojih je moguće dodatno otežati već i ovako teškog miša. No sve to ne ističe ovog miša iz poplave drugih gejmerskih miševa, kao što to čini mali imbus ključ kojeg dobijete uz miša. Naime, kako se vidi iz priloženih slika, miš svoj svemiski dizajn ne duguje estetici, nego čistoj funkcionalnosti. Čak bih se usudio reći da je estetika doslovno bila u drugom planu prilikom izrade ovog miša jer vjerujem da netko drugi sa boljim okom za estetiku već sada vidi mjesta poboljšanjima. Kako je ovo nešto sto ćemo ipak držati u ruci a ne gledati, mogućnosti izmjene samih gabarita miša su fantastične. Uz miš dolazi kutija za koju biste rekli nakon otvaranja da se u njoj nalaze rezervni dijelovi. No iako se mogu gledati kao rezervni dijelovi to nije njihova prvotna namjena. U kutiji ćete pronaći 2 dodatna gripa od kojih je jedan gabaritima istovjetan tvornički montiranom gripu ali sa razlikom u presvlaci koja je načinjena od protusklizajuće gume. Drugi grip je presvlakom identičan već namontiranom ali sa razlikom u visini, odnosno vlasnicima lopata umjesto dlanova ovo podizanje gripa će prilično značiti. Bilo koji od tih gripova, jednom montirane moguće je pomicati po dužini, što bi značilo da dužinu samog miša je moguće mijenjati. Uz dodatne gripove, nalaze se dva dodatna “pinky rest” ili po naški rečeno dva dodatna odmorišta za mali prst od kojih je jedan opet presvučen protusklizajućom gumon, dok drugi je napravljen kao platforma za mali prst kako prst nebi strugao i bio u doticaju sa podlogom miša. Naravno to vrijedi samo za ponosne vlasnike “Shtrace”™ od 200kuna.
U kutiji se nalazi i spremnik za utege i time je završena inventura kutije.
Dakle, ovim dodacima moguće je miša poprilično izmjeniti no lista se tu ne zaustavlja. Naime dio ispod palca moguće je priloženim imbusom pomicati po X i Z osi što nam pruža dodatnu individualnu prilaogdbu još uvijek neviđenu kod konkurencije. Odgovorno tvrdim da se ovaj miš može podesiti prema svakoj ruci i dovesti ga u stanje prihvatljivosti. Istina, svima neće biti savršen, ali da ćete ga moći podesiti više nego bilo kojeg drugog konkurentnog miša i dalje stoji kao neosporna činjenica..

Softver ili ono zbog čega monitor fasuje kada to ne radi kako treba.

Zanimljivost je da uz ovaj miš nećete dobiti nikakav CD sa upravljačkim programima. Umjesto toga dobijete dvije male brošurice sa uputama kako skinuti najnoviji softver sa proizvođačevih stranica. Istina CD nije od životne važnosti, ali s obzirom na cijenu mogao je doći uz miša. Softver dolazi u dva dijela i to kao zasebna datoteka sa upravljačkim programom i kao zasebna datoteka sa softverom za manipuliranje profilima. Instalacija jednom skinutih datoteka je prilično jednostavna i svodi se na “Yes>Next>Next>OK>Yes…Finish”

Izgled softvera igranje sa profilima je prilično simplificiran i ne ističe se od konkurentnih rješenja. Svaku tipku je moguće rekonfigurirati prema vlastitim željama, a ne smijemo zaboraviti i na dodatnu tipku koja je isključivo namijenjena vječnim snajperistima. Pomoću Precision Aim tipke automatski možete smanjiti osjetljvost miša i time dobiti daleko preciznije pomake. Koliko ćete smanjiti osjetljivost miša je konfigurabilna vrijednost. Na proizvođačevim stranicama moguće je skinuti već gotove profile prilagođene svim većim naslovima, pa je tako i autor ovih redaka u listi profila našao i njegovu trenutno omiljenu igru Arma-u 2 . Profile, odnosno predefinirane konfiguracije tipki moguće je u letu mijenjati pomoću tipke sa lijeve strane lijevog klika..

Subjektivni sud

Moram priznati da mi je gotovo cijeli dan trebao da se donekle ušaltam na novi oblik miša i njegovo ležanje u ruci. Iako još nisam potpuno srastao sa njim, nakon dva dana igranja, bio sam potpuno siguran da ću, kada vratim starog miša shvatiti da su Mažuranici ipak budzašto izgorjeli. Na moje ogromno iznenađenje, kada sam probe radi vratio mx518 osjećaj je bio toliko stran kao da ga nikada nisam prije držao u ruci. Navika je zeznuta stva!.

Same tipke su široke i mekane, ali ne premekane da bi izazivale slučajne kliktaje. Posebna pohvala ide na ogromni vertikalni scroller koji osim što je širok i rebrasto gumiran, je i humane tvrdoće. Klikanje na middle click neće vam prouzrokovati bol niti će izazvati neželjeno scrollanje gore ili dolje, što ne mogu reći za veliku većinu miševa koje sam, ili koristio, ili samo isprobavao.

Rezime.

Miš trazi neko vrijeme prilagodbe kao svaka promjena miša.. Međutim zahvaljujući svom nekonvencionalnom dizajnu i mogućnostima prilagodbe svakoj ruci, period će biti drastično smanjen.
Miš je doista težak, i to toliko da ću za naknadni osvrt (koji ce sigurno doći) izmjeriti njegovu težinu.

Od nedavno miša je moguće nabaviti i u bijeloj boji, kao i bezicnu verziju R.A.T.9. Postoje i okljaštrene i jeftinije verzije naziva R.A.T.5 i R.A.T.3 koje izgledom podsjećaju na 7icu, no mogućnostima prilično slabije.

Na žalost, morati ću ovaj članak ostaviti poluotvorenim jer svoj konačni sud, kao što je dosadašnja praksa pokazala, donijeti nakon dužeg druženja sa Štakorom.

Uostalom, zašto imamo rubriku “Fata je Fata, al’ dvaput je dvaput”

1 Comment

KrLe

11 November , 2011 at 9:19 am

Bravo Pepe za recenziju!

Čestitam na upgradeu.

Što se mene tiče dalje od mx518 teško da ću ikad gledat...

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register