Menu

And now, something completely different. The LFS!

I doista, po prvi puta na ovim stranicama nešto je posve drugačije od uobičajenoga, ali i očekivanoga za ove stranice. Vjerujem da ovdje nema previše ljubitelja auto moto sporta, a još manje onih koji su spremni zaigrati video igre takve tematike pa k tome još i HC simulaciju pa ipak čuda se događaju. Doduše, čudo je potpomognuto balkanskom naravlju koja uzrokuje neobjašnjivi interes i pomamu za svime što je besplatno.

Istina, jedan kratak period smo uživali u Trackmania Nations utrkama (dakako da je i ona bila besplatna) koju smo pokretali kada smo htjeli presjeći zasićenje svakodnevnog igranja Armije. Za one neupućene, riječ je bila o simpatičnoj super brzoj arkadi, u kojoj minimalno 35% vremena niste znali gdje se nalazite zahvaljujući stazama koje su svojim izgledom ostavljale dojam da ih je dizajnirao netko tko umjesto šećera u svoju jutarnju kavu trpa LSD, a očito je bilo da voli slađu kavu. Kako su staze postajale sve kompliciranije, tako nas je napuštala želja za ponovnim igranjem, dok na kraju igra nije pala u zaborav.

Povod ali i uzrok ovom današnjem tekstu treba potražiti kod kanadskog proizvođača grafičkih kartica koji je svojom nespretnošću, ili namjernim djelovanjem nekog nezadovoljnog zaposlenika, izazvao curenje oko 3 milijuna kodova nove iteracije (he he) Codemasterovog poluarkadnog Colin McRae serijala, Dirt 3. Nekolicina članova ovog klana se odlučila na skidanje 9GB podataka koliko je teška ova igra, jer kao što se kaže, nešto što je besplatno nije skupo. Igra je dobar izvor zabave i smijeha u multiplayer modu igranja, dakako kombinirano sa TeamSpeakom. Nište vas ne može nasmijati kao što to može psovka suigrača dok gledate kako njegov automobil gubi kontrolu na cesti ispred vas. Posebno zabavno u mrežnom igranju je Cat’n Mouse mod igranja , no o tome nekom drugom prilikom. Ipak nakon nekog vremena interes je smanjen jer se javila želja za nečim ozbiljnijim i realnijim. Često puta se spominjao neokrunjeni kralj u realnosti auto moto igara, Richard Burns Rally, međutim ne postojanje službene multiplayer podrške nas je spriječilo u instalaciji.

I tu se naš klanski speed freak (koji još uvijek prodaje Imprezu za male pare;) ) sjetio jedne, u informatičkim terminima, prastare igre, Live For Speed.ili poznatije kao LFS. Naziv igre zvuči kao životni moto spomenutog nesuđenog profesionalnog vozača utrka i prodavatelja auta, tako da je čudno što se toga nije ranije sjetio.

O čemu se tu radi?

Za početak najvažnija stavka. Da, igru je moguće igrati besplatno! Okljaštrenu, jer u besplatnu verziju ukjlučeno svega jedna staza i 3 auta, ali opet iznimno igrivu i to u singleplayeru i multiplayeru Najvažnija karakteristika bi ipak bila da se ovdje radi o iznimno realnoj, ako ne i najrealnijoj simulaciji kružnih utrka. Posebna zanimljivost je da igra nema nikakvog razvikanog izdavača niti veliki razvojni studio iza sebe, već je proizvod trojice zaljubljenika, u kružne utrke, Scawen Roberts, Eric Bailey, and Victor van Vlaardingen, su još davne 2001 godine odlučili napraviti igru koja će s punim pravom nositi prefiks simulacija. Koliko su uspjeli u svom naumu govori i činjenica da je BMW službeno dopustio upotrebu Formule BMW i BMW Sauber 1.06 Formule 1, pritom ponudivši svoje telemetrijske podatke kako bi automobili bili što realnije prikazani. Mogu vam samo reći da nakon odvezenih par krugova sa F1 automobilom razvio sam poseban respekt prema koncentraciji pilota F1 auta.
Pohvaliti ću se da sam 2002. igrao njihovu prvu javnu betu, ali tada mi se nije previše svidjela, prvenstveno zato što sam tada imao neke druge poglede na video igre i drugačije poimanje što je zabavno. Ostavljam također mogućnost da igru nisam pretjerano doživio zato jer tada nisam imao volan, a igranje LFS-a na tipke ili na volan ima istu relaciju kao uzbuđenje kojeg doživite gledajući bungie jumping na televiziji ili da se sami bacite sa mosta. To ne znači da igra bez volana nije vrijedna pokretanja, nego da će tek sa volanom igra pokazati sav svoj sjaj..

10 godina kasnije, igra se nije pretjerano promijenila. Grafika je dakako poboljšana, dodan je novi sadržaj, ali u osnovi to je ona ista igra gdje se osjeća da iz svake teksture, svakog piksela izbija entuzijazam i ljubav autora prema svome uratku. Nedostatak velikih promjena ne mora nužno biti loše. Jedan od možda najočitijih primjera su svakako mali hardverski zahtjevi, a i prilično neobično je vidjeti da se danas jedna igra učita u roku 3 sekunde.

U punoj verziji igre postoji 7 staza što bi vam se moglo učiniti malo, no ako probate igru shvatiti ćete koliko jedna staza može uzeti vremena za svladavanje. Dodajmo k tome da svaka staza može se voziti u suprotnom smjeru, ali i “prekrojiti” pa se realno gledano broj staza doslovno multiplicira nekoliko puta.

Puna igra pored ova 3 iz besplatne verzije, donosi 17 drugih automobila. Iako se radi fiktivnim automobilima, i prosječnom poznavatelju automobila neće biti problem prepoznati stvarne automobile koji su uzeti kao predložak za izradu fiktivnih. Čak i tehnički podaci odgovaraju stvarnim automobilima tako da već na prvi pogled može se znati što očekivati od pojedinog automobila.

LFS na stranicama http://www.LFSWorld.net nudi nešto slično što je Armija imala u AATrackeru, međutim ovdje to puno opsežnije i dorađenije Usudio bih se reći da tu možete vidjeti ono što su za AA3 pojmove trebale biti Pragmaticove statistike. Stranice su dizajnirane kao desktop PC i prilično su intuitivne za upotrebu i pokrivaju gotove sve što bi ste mogli pomisliti da bi jedne takve stranice trebale pokrivati.

Što na kraju reći?

Za početak nisam niti zagrebao površinu onoga što LFS nudi, i svakako toplo preporučam instalaciju igre s obzirom da se radi o svega 142MB downloada kako bi vidjeli što sve ova igra nudi čak i u svome besplatnom izdanju. Da igra stvarno ima toga za ponuditi možda najbolje govori i činjenica da igra ima nativnu podršku za Freetrack!

Kao i sve usko specijalizirane igre, odnosno kao i sve ultra realne simulacije, igra ima uzak krug ljubitelja, no to ima i svoje prednosti. Za početak konkurencija je prilično jaka, jer ono što je ostalo su istinski zaljubljenici u auto utrke i ukoliko dopustite da vas igra uvuče u svoj svijet doživjeti ćete prilična uzbuđenja za vrijeme utrka.Uprava ta visoka realnost će biti zaslužna i za segregaciju talentiranih vozača od prosječnih. Doslovno se u par krugova može vidjeti tko ima talenta u stvarnom svijetu. Jedan kompliment ide onom našem nesuđenom drajveru sa početka priče koji je u svega 30tak krugova napravio vrijeme vozeći na tipke, za koje je meni trebalo oko 100 krugova vožnje sa volanom. Također imamo i drugog talenta u klanu koji je svega nakon dva dana vožnje volanom trenutno postavio najbrže vrijeme klana. Ipak ne mogu oni toliko brzo voziti koliko ja i Ajki možemo brzo piti rakiju 🙂

U svakom slučaju ukoliko imate i komadić duha zaljubljenika u auto utrke onda je isprobavanje ove igre minimum što trebate učiniti, jer reći da volite video igre auto moto tematike, a pritom ne vidjevši nikada LFS, ravno je blasfemiji.

No Comments

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register