Menu

Logitech Driving Force GT

Kada dođete u posjed predmeta na nesretan i neželjen način, uvijek ćete imati želju baciti takav predmet, ako ne već u smeće, onda barem negdje gdje ga oči neće vidjeti. Na sreću, ili na žalost (sve ovisi o aspektu) kako je ovdje riječ o posve novom predmetu, smeće je dakako van svake opcije, a guranje u zapećak nije jednostavna radnja jer se radi o kutiji prilicno velikih gabarita. Ipak kada su emocije malo splasnule ( potpomognuto konzumacijom 2x po nekoliko decilitara vina), a prokleta stvar je i ovako već na stolu, došlo je vrijeme da se i ozbiljnije pregleda što je to.

Dakako da je svima jasno pogledom na sliku da je riječ o volanu. Oni pronicljiviji su već zapazili da se radi o Logitechovom proizvodu, sto znači ako ste pomislili da se radi o kvalitetnijem proizvodu, niste uopce pogriješili. Oni superpronicljivi primjetili su na uvodnoj fotografiji kutiju s prilično velikim slovima naglašeno “Playstation 3” , odnosno pomnijom observacijom vidi se da je ovdje zapravo riječ o službenom volanu megauspješnog Gran Turismo serijala. Konzolaški pedigre daje naslutiti broj, raspored i izgled tipki, na osnovu kojih će i najveće nevježe (osim ako nisu ovoga momenta ispuzali ispod nekog kamena ) shvatiti da je ovo definitivno PS3 volan. No stvari nisu ipak takve kao što se čine na prvi pogled, a ono što se čini kao najveća mana je zapravo ovdje najveća prednost.

Kao prvo, volan posve uredno radi na PC-iju i to fantastično! S posljednjim upravljačkim programima otklonjeni su i posljednji tragovi nefunkcionalnosti pa je sada moguće na PC-iju iskorisiti volan do posljednje njegove mogućnosti. Čak više nego na PS3 zahvaljujući standardno dobrom Logitech Profileru pomoću kojega je moguće definirati tipke ali i snimiti makroe. Nešto slično smo navikli viđati u Logitechovoj G seriji proizvoda. S obzirom da nije neuobičajeno zateći u jednom domu PS3 i gejmerski PC , ljubitelji auto utrka kupnjom ovog volana riješiti će dvije muhe jednim udarcem.

Suhoparno nabrajanje:

  • force feedback volan
  • 900 stupnjeva rotacija iz mrtvog u mrtvi kut (2.5 krugova)
  • 30 centimetarski (11″) volan sa perforiranim gumenim hvatištem
  • birač ili jog shuttle sa 24 pozicije (to vam je onaj crveni krug na slici)
  • 19 dodatnih tipki
  • pedale ( gas i kočnica )
  • integrirana u kućište volana ručica sekvencijalnog mjenjača

Da volan pripada u gornji segment igraćih periferija jasno je čim se uzme u ruke. Nema škripanja, robusna izrada i iznenađujuća težina, što u ovo plastic-fantastic doba pomalo postaje sinonim kvalitete. Hvatišta kojima se volan učvršćuje za stol su čvrsta i gumirana tako da volan gotovo posve siguran od slučajnih proklizavanja. Iako se na prvi pogled može učiniti da 900 stupnjeva rotacije je previše i da recimo u vožnji simulacija kartinga ili Formula apsolutno neiskoristivo, važno je naglasiti da je proizvođač doskočio tom problemu softverskom blokadom rotacije, odnosno moguće je u upravljačkom programu odrediti maksimalni kut rotacije. Za sve ostalo pobrinuti će se iznimno snažni force feedback mehanizam koji će zaustaviti rotaciju volana na unaprijed definiranom kutu.Ipak da ruže ne cvjetaju baš posvuda, pobrinule su se pedale koje jednostavno ne pripadaju uz ovaj izniman volan. Istina, što se same funkcionalnosti tiče neće biti problema. Na kraju krajeva, sve se svodi na stvar navike, no da su mogle biti kvalitetnije izrade, mogle su.
S veseljem mogu reći da sa pedalama loši dojmovi počinju i završavaju. Ostatak ugođaja više nego uveseljavajući i , posuditi ću rečenicu iz jedne druge recenzije, proveo sam više vremena uspoređivajući ovaj volan sa G27 volanom, nego sa volanima njegove klase i cjenovnog razreda ( neka uđe u zapisnik da je G27 1000kn skuplji od ovog volana).Volan je testiran u Live For Speed igri (što nije bilo teško naslutiti pogledom na našu početnu stranicu) i vjerujem da ocjena donešena na osnovu ponašanja volana u LFS-u više nego mjerodavna. Riječ je o prilično realnoj i usudio bih se reći ozbiljnoj simulaciji kružnih utrka, gdje svaka povratna informacija, ma koliko nezamjetna bila, znači razliku.

Po prvi puta od kada testiramo hardver na ovim stranicama imamo istovremeno 3 uređaja na testiranju kod 3 člana. Ta vesela trojka je različita kako prema stilu vožnje tako i prema načinu doživljaja samog igranja simulacije utrka. S time u vidu, jednoglasna visoko pozitivna ocjena sva tri igrača još više dobija na težini . Volan nije zakazao niti u jednom segmentu, a iznimno precizan upravljač i posebno naglašeno, bez ikakvog laga jednostavno ne ostavlja prostora prevelikom lamentiranju. Volan je jednostavno izvrstan i apsolutni Best Buy.Da je tomu tako, govori i činjenica da se već u ovom klanu, koji nije pretjerano vozački nastrojen, već nalaze 3 komada, a u nesretni utorak dolazi četvrti, tjedan dana kasnije najvjerojatnije dolazi i 5. što je složiti ćete se dobar pokazatelj mišljenja koje vlada ovdje. Sklon sam upustiti se u predskazivanje budućnosti i reći da sam gotovo 100% siguran, ukoliko se ova naša vozačka avantura nastavi, broj Driving Force GT volana u ovom klanu neće se zaustaviti na broju 5.

*******
Kolateralna žrtva ovog testa je bio ni manje ni više nego nasjskuplji volan Logitechove ponude, famozni G27. Naime kako je dio ovog klana zahvatio val ludila vožnje auto utrka, a kako s godinama ipak dolaze prednosti, ponekada ste i u mogućnosti priuštiti si male skuplje stvari. Pisac ovih redaka je zapeo za više puta u raznim recenzijama opjevani mokri san svakog kućnog vozača u šlapama. Igrom slučaja u jednoj trgovini je bio izložen upravo G27 i postojala je prilika da ga se isproba u samoj igri. Da ne duljim previše, volan me je debelo razočarao, ali ne zato jer je bio loš, nego zato što nije bio dovoljno dobar. Dobro, možda je malo nepravedno reći da je sam volan razočarao jer najveće razočarenje je bio odvojeni H mjenjač koji za razliku slika iz prospekata, u stvarnosti izgledao kao jeftina igračka iz dječjeg vrtića. Dodajmo razočaranju škriputavost tog istog mjenjača i uklanjanje opcije preklapanja mjenjča iz H načina rada u sekvencijalni (kojeg je prethodnik G25 imao). Čak i kožom presvučeni metalni volan, koji odiše luksuzom, također razočarava brojem tipki, kojih je svega 6. Dva dana kasnije odgovorno tvrdim da je to apsolutno premalo za bilo koju ozbiljniju simulaciju vožnje.

Ipak, nepravedno i nerazumno bi bilo reći da je Driving Force GT bolji volan od G27, jer nije i to iz mnogih drugih razloga, ali odgovorno tvrdim da G27 ne opravdava 1000kuna skuplju cijenu u odnosu na GT. Jednostavno nije 110% bolji koliko je skuplji u odnosu na GT.

Dakako očekujte kao i uvijek da će se par mjeseci kasnije stvari iskritalizirati u rubrici “Fata je Fata, al dvaput je dvaput” .

13 Comments

LittleCannon

27 February , 2012 at 8:54 am

E da vidjeli smo to vec, ali vjerujem ako bude dolazilo do toga, takav stalak ce biti iz kucne radinosti. 900kn je cak i meni, slabog na dzidze lagano previse za 3 metra inox sipke.

B051LjKo

27 February , 2012 at 4:13 pm

Nema kuplung... pih

LittleCannon

28 February , 2012 at 11:13 am

nema ni njumfera, pa sta?

LittleCannon

6 March , 2012 at 9:50 am

Evo Sike i Moby, sad je prilika da uzmente volan bez bojazni da cu ga ja slucajno otvoriti :smt012

Ajkula

7 March , 2012 at 6:17 am

"slucajno" :)

RimtuTiTuki

7 March , 2012 at 3:10 pm

Dolazim u napast iskreno... Ovo bi navodno trebalo raditi na atomu, kojeg imam u dnevnom boravku... dakle kauč+nvida ion+40"LCD+logitech GT... moglo bi biti zanimljivo...

jedino bi me se ž odrekla na dulje vrijeme...

LittleCannon

7 March , 2012 at 3:24 pm

pa probaj instalirati na atoma, pa ako radi znas koji je slijedeci korak.

Btw. clanak je o volanu a ne o igri :smt033

RimtuTiTuki

8 March , 2012 at 9:34 pm

Nažalost radi kao podmazan na Ion-u... sad sam u dilemi

KrLe

9 March , 2012 at 9:55 am

WimTu, akako će ti maja instalirat mjenjač u dupe kad joj se pojaviš s time doma...

Ajkula

9 March , 2012 at 3:41 pm

....i ubacit u rikverc ! :)

LittleCannon

9 March , 2012 at 5:04 pm

i oplest po gasu, dok lamela ne krepa

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register