Menu
“Fata je Fata, al’ dvaput je dvaput” – R.A.T. 7

“Fata je Fata, al’ dvaput je dvaput” – R.A.T. 7

Kao i obicno, kada se Fata pojavi u naslovu, red je za osvrt na osvrt.

Prije tocno 4 mjeseca i 16 dana na ovim stranicama bio je kratak opis ovoga misa i prelet kroz njegove karakteristike koje ga izdvajaju iz gomile misje periferije.

Mis specificnog oblika, ekstremno prilagodljiv svacijoj ruci prvenstveno privlaci paznju svojim nekonvencionalnim dizajnom, ali nekim drugim detaljima koji su bili opisani u vec spomenutom osvrtu.

Sto se promijenilo u ovih, eto skoro pa 5 mjeseci koristenja?

Jednom kada je “AAAAAHHH” efekt splasnuo i kada se mis nasao u svakodnevnoj upotrebi na vidjelo su izasle dvije mane. Prvu manu ovaj mis dijeli sa vecinom high end periferije, segment u kojem je postalo trendy korititi opleteni kabel za spajanje periferije sa racunalom. Iako se moze ciniti na prvi pogled takvo rjesenje bolje, kvalitetnije i dugotrajnije u odnosu na klasican kabel, opleteni kabel ima svojstva sajle za slepanje sto bi znacilo da nakon 5 mjeseci istog polozaja na stolu kabel jos uvijek jogunasto stoji u zraku i ne pokazuje nikakvu tendenciju da bi se mogao izravnati i ravnomjerno poleci sa povrsinom stola. Prilikom zustrijih pokreta misom nerijetko se znade dogoditi da kabel jednostavno pocne zapinjati za tipkovnicu.
2 mana je vezana uz optiku, odnsno laser od 5600dpi ojetljivosti. Mis ima problema sa nekim misjim podlogama (mauspadovima). Ne sa svima, no samo i jedna na kojoj drugi misevi radi OK, je dovoljna da pokvari dojam. Imao sam krace vrijeme Razerovu Sphex podlogu i dogadjalo mi se svremena na vrijeme da mis izgubi X os, sto bi za posljedicu imalo prenosenje misa na golu povrsinu stola, promrdati ga i zatim vracanje na podlogu. Nestajanje pomaka po X osi je potpuno nepovezano sa bilo cime pa samim time i nepredvidljivo. Interasantna stvar je da mis bez podloge radi savrseno.

I za kraj ispunjenje jednog obecanja datog u proslom tekstu o ovome misu.

Mis je osjetno tezi od konkurencije, i meni koji sam presao sa Logitechovog MX518 bio je poprilican sok. Sada imam i konkretne brojke. MX518 je tezak okruglih 100grama, dok je R.A.T. 7 tezi tocno za 50%, odnosno 150 grama i to bez dodatnih utega u sebi. Sa dodatnim utezima ukupna tezina se penje na 180 grama sto vec lagano koketira sa izrazom “kvarat kile”. Dakle mis je iznimno tezak ali zahvaljujuci ogromnoj teflonskoj donjoj povrsini mis svejedno priolicno glatko klizi.

Ostatak je vise nego zadovoljavajuci. Preporuka za kupnju i dalje stoji ukoliko volite nekovencionalne dizajne.

1 Comment

Ajkula

17 April , 2012 at 5:53 pm

Pepe, jel gotov film ? :)

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register