Menu
developer != inteligencija

developer != inteligencija

Kao što vjerojatno protiv svoje volje znate (zahvaljujuci mome pilanju o Armi2) Arma 3 nas očekuje početkom iduće godine. Informacije o novostima i poboljšanjima redovito stižu nakon bilo koje iole značajnije gejmerske konferencije, a paralelno sa novostima developeri bi predstavili po jedan segment igre u vidu kraćeg videa.

Zajednička karakteristika svim tim predstavljanjima, osim naravno same igre, je bila redovito i do besvijesti ponavljana developerska mantra o realnosti krajolika. Precizne udaljenosti, satelitske snimke, stvarni otok… sve je to bezbroj puta naglašeno.

Ipak, nitko ne očekuje da će želja za realnošću uzeti toliko maha da će dvojica vodecih developera Bohemia Interactiva izgubiti razum i sjediti u grčkom zatvoru zbog vlastite igre.

Optužba?

Međunarodna špijunaža!

Za one koji nisu upoznati sa razvojem Arme 3, nova mapa je stvarni grcki otok Lemnos i to prilicno vjerno prenesen u igru. Zahvaljujuci modernoj tehnologiji i satelitskim snimkama developeri su odradili prilicno dobar posao. Ipak htjeli su dignuti osjecaj realnosti na najvecu mogucu razinu pa su odlučili da im treba još par slika tog divnog mediteranskog otoka. Naoružani turističkim vizama i fotoaparatima slikali su sve što se slikati dade.

S druge strane naoružani palicama i pištoljima, ali i carinskim kontrolama, grčka policija i vojska na njihovu žalost nisu dijelile njihov entuzijazam i detaljnom provjerom slika otkriveno je nekoliko slika vojnih kompleksa, za koje inkriminirani developeri tvrde da su se tamo našle, pazi sad… posve slučajno.

Posve slučajno su u pritvoru već mjesec dana, a nimalo slučajna kazna za spijunažu, ukoliko ih se proglasi krivima, može biti do 20 godina.

Da stvari mogu biti još gore, Grci su se od početka protivili stavljanju njihovog teritorija u prilično realnu simulaciju ratovanja, a dodatno ulje na vatru je dolila cinjenica da je Lemnos jedini otok u tom djelu Egejskog mora sa vojnim instalacijama.

Dakle priča o slučajnosti nije nimalo slučajna.

Posve je jasno da developeri nisu previše razmišljali o političkim posljedicama njihovog čina niti su imali namjeru špijunirati. No da svaka škola košta nadam se da neće doznati plaćajaći u naturi u grčkom zatvoru.

No Comments

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register