Menu
Arctic W1-3D

Arctic W1-3D

Kako više ne igramo nikakvu igru čoporativno, prilikom napada skribomanije preostaje mi samo pisati o nekom komadu hardvera. Kako nisam profesionalni jubito selebriti tester, proizvođači, a bogami ni dobavljači ne krše se za moju tipkovnicu i par mojih mudrih riječi sve se svodi na skupljanje dojmova nakon što kupim neki komad hardvera i istestiram ga.
Shodno tome, ovo je tekst o doslovno komadu očvrsja, da nekažem komad aluminija, kojeg imam u posjedu i za kojeg će biti zainteresirai svi sa malom radnom površinom stola. Čistunci i minimalisti koji bi htjeli malo čišći stol također nisu isključeni. Kao što se da zaključiti sa naslovne ilustracije, riječ je o zidnom nosaču koji će vas obradovati iluzijom levitirajućeg monitora.

Odmah u startu, valja naglasiti da se ubrajam u onu grupu sa iznimno malim radnim stolom. Kada sam uređivao dnevni boravak, glavnu riječ je imala gospođa, kojoj prioritet nije funkcionalnost, nego “da li će to lijepo izgledati”. Shodno tome, nakon što su se razmjestile fotelje, zavjese, prikladni ukrasi, ornamenti i totemi, spoznao sam da mi je za “moj kutić” ostao upravo kutić. Ipak, kako sam tada imao 24 palčani monitor i taj kutić je bio dovoljan za sasvim funkcionalan kompjuterski stol, ili sam bar tako mislio sve dok nisam zamijenio monitor sa monitorom malo veće dijagonale. “I odjednom, ku ku, nestane čarolije” pjevali bi Beatfleetovci nakon što sam shvatio da pola ionako premaloga radnog stola odjednom nestalo. Na svu sreću, novi monitor podržava VESA standard montiranja pa su mi bile otvorene opcije za kupnju kakvog TV nosača pomoću kojeg bih mogao “priheftati” monitor za zid. Igrom slučaja, surfajući po stranicama web shopa gdje inače kupujem svu opremu u posljednje vrijeme, naletih na nosač iz naslova. Prije bacanja u trošak htio sam provjeriti iskustva drugih koji su kupili već ovaj nosač, no nažalost, osim par youtube filmića od kakvih par minuta, nisam naišao na niti jednu ozbiljniju recenziju (mada sad kad razmislim što sam očekivao? Hard test i 3D benchmark?).

Stisnut nedostatkom prostora, odlučih ga uzeti.

Za početak, sam nosač je vidno, ali i osjetno masivan (1,65kg), što valjda odaje kvalitetu, ali i daje do znanja da bez tiple 8mm ne treba ni pomišljati prilaziti zidu. Nosač, odnosno monitor jednom pričvršćen (pričvršćuje se sa dva vijka ) moguće je pomicati doslovno u svim smjerovima, što bi se reklo 6DOF. Dakle moguće ga je translatirati po X, Y i Z osi, kao i rotirati po “yaw”, “pitch” i “roll” osi (da se na trepavice sad postavim ne padaju mi na pamet hrvatske riječi). Savršeno!

Pomicanje po visini riješeno je amortizerom

Najviše me oduševio plinski amortizer za olakšavanje pomicanja monitora po visini pa tako montirani monitor moguce je doslovno jednim prstom pomicati gore dolje. Ipak, da ne bude baš sve savršeno pobrinula se “roll” os (pivotiranje? jel to hrvatska riječ?). Naime nosač podržava pivotiranje ali nažalost nema mogućnost selektiranja tvrdoce kao sto to ima “pitch” (nagib?) os, što neizbježno vodi ka neželjenom rotiranju (ha eto je još jedna riječ) kada se monitor pokuša pomaknuti po visini sa već gore spomenutim jednim prstom.

Moram priznati da je ovo zapravo jedini nedostatak kojeg sam primjetio. Ostatak je više nego zadovoljavajući. Nosač podržava VESA 70 i 100 standard, monitore od 13″-38″ maksimalne težine do 8kg i ima prilično dobro riješene vodilice kablova.

Kao što sam rekao, za pričvrstiti ga zid pametno je upotrijebiti tiple od 8mm, jer maksimalno izvučeni monitor može se odmaknuti 60cm od zida što je vec popriličan krak sile i opterećenje na vijke i tiple. Također bilo bi ponekada pametno upamtiti pravilan redoslijed nekih naših starih poslovica. Na primjer: “mjeri jednom, buši dvaput” je očito krivi redoslijed, odnosno u mom slučaju, 4 rupe i 2 vijka kasnije monitor je bio na zidu.

Za kraj, par slika:


No Comments

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register