Menu
ED tracker, ili kako doslovno upotrijebiti glavu, 3. dio

ED tracker, ili kako doslovno upotrijebiti glavu, 3. dio

Zbunjeni naslovom? Kakav 3. dio? Ako je ovo 3. dio, gdje su prva dva?

Tu su, zakopani ispod debelog sloja prašine ovog sajta.

No vrijeme je da malo otpuhnem prašinu i bacim slovo il’ dva, tek toliko reda radi.

Oni manje senilni koji posjećuju ovaj sajt (budimo iskreni ako posjećujete ovaj sajt onda su dani zabrinutosti za vašu senilnost jos uvijek daleko od vas) sjetiti će se da sam onomad davno pisao o famoznim head trackerima ali i o svojoj samogradnji jednog takvog DIY rješenja.

Sad kad smo malo stariji, vjerojatnost da ste još uvijek toliko zaluđeni igrama do te mjere da bi krenuli u izradu ičega što služi za gubljenje vremena je vrlo mala. No s druge strane, godine donose svoje prednosti, što opet znači da ako ste zainteresirani za neki dodatak, kupiti ćete gotov proizvod, koji nužno ne znači bolji, ali gotovo sigurno estetski ce biti privlačniji.

Pa evo čim sam se počastio ovog puta.

Za početak, zašto naziv ED tracker?

ED stoji umjesto Elite Dangerous, što bi nam dalo do znanja da je head tracking uređaj nastao kao dodatak za tu igru, međutim uređaj je vrlo brzo prerastao okvire jedne igre pa je lista igara koji ga podržavaju doslovno svakim danom sve duža. Jedan od razloga je svakako što se uređaj registrira kao Joystick, tako da stariji naslovi bez problema ga podržavaju.

“Lijepa priča nedjeljom” bi u ovom slučaju bila da izumitelji i proizvođači uređaja su strastveni igrači Elite Dangerousa koji su odlučili napraviti head tracking koji bi im bolje odgovarao od ponuđenih rješenja na tržištu. Njihov entuzijazam je prerastao lemljenja dijelova u sobi i pokrenuli su proizvodnju u punom smislu te riječi.

Na službenim stranicama možete naći sve sheme i sav softver potreban za samostalnu izradu (famozni DIY termin) ukoliko ste još uvijek avanturistički nastrojeni. Za sve ostale starkelje (ja uključen) na zasebnim komercijalnim stranicama je moguće kupiti i gotov proizvod (preassembled) u dva okusa, žični i bežični.

Ja sam kupio bežični, pa shodno tome, tekst će biti o tom modelu.

Kao što se vidi, uređaj dolazi u prilično kompaktnom kućištu i prilično malih dimenzija i male težine, odnosno jednom montiran na glavu neće po ni jednoj stavci ( težina,inercija ili sputavanje kretnji) ometati igranje. Montaža je prilično jednostavna uz priloženi samoljepljivi velcro, a ako površina na koju ga želite zalijepiti je manja, klasična električarska vezica će također poslužiti.

Uređaj za razliku od drugih rješenja, za registraciju pokreta ne koristi optiku (IR LE diode i kameru), nego „MEMS gyroscopic sensor”. Sama riječ žiroskop u nazivu je glupava, jer senzor nema veze sa klasičnim žiroskopom. Točniji naziv je akcelerometar, jer to upravo je i to vrsta kakvu svi imamo na našim telefonima.

S obzirom da ED tracker ne koristi svjetlo, uređaj je moguće koristiti i tokom dana u osvjetljenim prostorijama bez problema (IR optičko rješenje koje sam prije imao znalo je podivljati čak kada bih povlačio dim cigarete), no s druge strane, prilično je osjetljiv na magnete, što znači da sama montaža je preporučljiva što je moguće dalje od zvučnika u slušalicama, odnosno preporučljivo mjesto je „na vr’ glave”

Uz uređaj dolazi i mali USB dongle preko kojeg ED Tracker komunicira sa računalom i za kojeg nisu potrebni nikakvi driveri, no softver je ipak potrebno skinuti jer bez njega nije moguće napraviti inicijalnu kalibraciju.

Softver je jednostavan i intuitivan nije potrebno dodatno ga opisivati.

Dongle nudi izbor od 28 kanala pa u slučaju da netko u vašoj blizini ima isti uređaj, moguće je ih prilično lako separirati.

Najbolje rezultate ćete postići ako inicijalnoj kalibraciji pristupite ozbiljno i doslovno napravite sve kako spada. Ja sam požurio sa svojom kalibracijom i nisam je odradio kao što sam bio savjetovan u vrlo kratkim uputama koje su stigle sa uređajem i imao sam problema sa preciznošću. Nakon druge kalibracije, ali ovog puta odrađene kako treba, ED Tracker je proradio. I to savršeno.

Pracenje pokreta glave je precizno i bez ikakvog primjetnog laga i za razliku od mojih prijašnjih optičkih rješenja, ne pati od gubitka trackinga ukoliko se glava previše zakrene i kamera više ne vidi LED-ice.

No ima i nedostatak. Optička rješenja su gotova sva 6DOF (degees of freedom) dok ED Tracker je samo 3DOF. Zvuci prilično loše zar ne?

Pa i ne baš, jer kao netko tko je probao oba rješenja, osim u iznimno specifičnim igrama, 6DOF je apsolutni overkill i najčešće smetao do te mjere da sam ga na svom Opentracku redovito gasio.

Nekakav rezime.

Uređaj radi kao što je reklamirano i nekih zamjerki vrijednih spomena nemam. Osobno Arma 3 mi je neigriva bez nekog head tracking uređaja, a Elitu koju u zadnje vrijeme igram često, neću niti pokrenuti ako nemam upaljen ED tracker.

No s druge strane ukoliko nemate dara za DIY projekte ili jednostavno samo vam se neda zezati, 70 engleskih funti je prilično gorka pilula za progutati za bežični model. Žični model je 42 funte, sto je također prilicno visoka cijena.

Ipak kada se uzme u obzir da famozni Track IR (optički uredjaj) koji je na tržištu već preko 10 godina još uvijek košta ~180 funti, cijena više nije tako visoka. Uostalom za 180 funti kupi se  Toby Eye tracker, ali o njemu nekom drugom prilikom, kada i ako ga ikada kupim.

5 Comments

Troky

30 December , 2019 at 2:14 pm

Jedan veliki dislike jer nisi išao na DIY varijantu! :P

LittleCannon

30 December , 2019 at 6:13 pm

Kako sam se vec ogradio u tekstu, starkelja sam.

Troky

30 December , 2019 at 8:59 pm

To ti nije opravdanje. Bio si starkelja i prije 16 godina kad si počeo igrat Armiju.

Dakky

30 December , 2019 at 11:25 pm

nova recenzija, wow! keep up the good work!

LittleCannon

31 December , 2019 at 4:23 pm

al' sad sam veca starkelja :)

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register