Menu

Beyerdynamic MMX300 Gen II

Koliko čujete zvukova u omiljenoj igri?
Sve?
Jeste sigurni?
Odlučih ove godine kako će moj božićni poklon, samome sebi, doći malo ranije i bogami došao je u vidu slušalica.
Jesu li vrijedne tipkanja teksta na stranicama koje nitko ne čita?
Još jednom, “A jesu kume”!

Imam neko svoje pravilo, da ću sam sebe počastiti jednom godišnje jednim boljim i kvalitetnijim (čitaj: skupljim) komadom hardvera.
I eto, počastih se još jednim komadom hardvera.

Istina, nekoliko tih “čašćenja” se može okarakterizrati kao potpuni promašaj, ne radi hardvera kao takvog, nego radi mene samoga koji potrošio novce u nešto što je upotrijebio tri puta i onda zaboravio na postojanje istoga (GoPro pada prvi na pamet).

Ipak, ovog puta moram priznati da nakon ne znam koliko godina, sam onako dječački/tinejdžerski “blown away” novom igračkom.

Dva puta sam na ovim stranicama opisivao svoje utiske “gejmerskim” slušalicama, jednom sa Logitech G35, a drugi puta sa Sennheiser PC350 slušalicama.
Iako se ti opisi teško mogu nazvati recenzijama, potakli su neuobičajen broj komentara (valjda nekakav audofil čuči u svima nama) pa se nekako potajno nadam da bi i ovaj tekst mogao učiniti isto.

Uglavnom, da pređem na stvar.
Jel’ vam se ikada dogodilo promjenom slušnih naprava, odjednom sve što ste dosada slušali na nekakvoj redovitoj bazi, zvuči nekako loše, ili još poraznije, otkada u toj igri, koju igram već 5 godina, ima ti toliko zvučnih detalja koje dosada nisam čuo?
E pa upravo se to meni dogodilo.

Priličan broj godina sam bio korisnik Logitechovih slušalica iz jednostavnog razloga što su slovile kao najbolji izbor, ali i omjer kvalitete/cijene za prosječnog igrača kompjuterskih igara. Zahvaljujući virtualnom 7.1 sistemu, odavale su dojam kao “must have” opreme za bilo koga tko se smatrao “gejmerom”.

Mojim kompletnim prelaskom na Linux prije 10+ godina, ostao sam bez softverske podrške za taj famozni “virtualni 7.1” i sva ta USB suround audio riješenja su postala obične stereo slušalice sa mediokritetskim pojačalom (što u svojoj osnovi i jesu).

Nakon što su mi se G35-ice raspale, uzeo sam G635, koje iako novije i sa fensi-šmensi LED osvjetljenjem, trebale bit bolje od starih G35, to apsolutno nisu bile. Za početak odvojivi USB kabel je počeo prekidati nakon svega mjesec dana upotrebe ( naglasak: doista sam pazio na njih), a da ne spominjem bez softverske podrške (čitaj: trošenja procesorskih resursa) slušalice su proizvodile jedva zadovoljavajući zvuk.
Uglavnom užas, žali bože 600-tinjak kuna. Bačen novac.

Iziritiran lošim iskustvom, odlučio sam informirati se kako spada o slušalicama za PC i na kraju krajeva, ako već treba izuti više novaca, kupiti nešto kako treba.

Svi znamo onu “Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftino”.

Nakon nebrojenog “duckduckanja”, čitanja bezbroj članaka, gledanja “jubito” videa, jedna činjenica se iskristalizirala.

“Kupi kvalitetne klasične stereo slušalice i nećeš pogriješiti”.

Zvuči malo oksimoronski, no kako slušalice uglavnom koristim za igranje igara, iznimno teško je bilo preći preko naslova recenzija “best gaming”, ili “must have if you are gamer” recenzija, pogotovo što sam bio u potrazi za “headsetom” a ne klasičnim slušalicama.

Uglavnom da ne duljim, čitajući recenzije i gledajući “jubito” svi famozni “audofili” suglasni su u zaključku da najbolje gejming slušalice su Sennheiser HD 800 S.
S obzirom da se te iste slušalice diče i cijenom od $1800, shvatiti ćete da su poprilično brzo ispale, ne samo užeg izbora, nego i na svako spominjanje istih, “recenzente audofile” je pratilo moje spominjanje njihove uže i šire familije, dakako u balkanskoj maniri.

I eto me konačno na slušalice iz naslova.

Posve slučajan upis na Reddit-u, skrenuo me na Beyerdynamic brend.

Za početak, gero poput mene nikada nije čuo za Beyerdynamic firmu, no nakon malo istraživanja (pročitah Wikipedijinu stranicu) doznah, ne samo da imaju skoro pa 100 godišnju tradiciju, nego su i pioniri u izradi dinamičkih slušalica.

Par “jubito videa” kasnije, ali i “jubito” video od jednog od tih istih audofila, koji započinje sa svoju recenziju o Beyerdynamic MMX300 sa “Fuck my ass, these are good”, natjerao me da prilično ozbiljno razmislim o istima.


Prvo cijena.

Malo ispod 2000kn.

Je znam, zvuči jebeno puno. No nakon što sam ih kupio i istestirao, odgovorno tvrdim, ovo su zadnje slušalice što ću kupiti za bilo kakvu upotrebu na PC-ju.

U odnosu na gore spomenute Logitechove slušalice, lagane su, nema nikakvog škripanja niti stenjanja dok ih stavljate na glavu.
Usudio bih se reći da prate Linuxovu filozofiju, “radi jednu stvar i radi ju dobro” (za poznavatelje Linuxa, systemd se ne broji).
Višesatno držanje na glavi je neprimjetno i gotovo bez neugode, a zvuk koji proizvode je (nemojte me smatrati mjerodavanim, jer se ne mogu po nijednoj stvaci okarakteririzirati “audofilom”) savršen!
Slušalice su gotovo spartanskog dojma, iako popratna oprema je zadovoljavajuća.

Sa samim slušalicama dolaze i dva kabela, jedan sa dva odvojena 3.5mm konektora (mikrofon i slušalice) i jedan dodatni kabel za upotrebu s mobitelom, ili laptopom koji već ima takav tip konekcije, odnosno sa četveropolnim 3.5mm konektorom. Oba kabela imaju integriran prekidač za uključivanje/isključivanje mikrofona, kao i potenciometar za reguliranje glasnoće. Također u paketu dolazi i prilično kvalitetna kruta futrola, ukoliko poželite nositi slušalice sa sobom na putovanja.

I što reći na kraju o samim performansama?
‘Ajmo reći ovako, sve i jednu mp3-ca koju sam imao na disku zvučala je jadno. Nakon savjeta kuma, da potražim nešto u flac formatu, nađoh Mozzartov piano conerto u flac formatu gdje sam čuo, pored melodije koju klavir svira, i udarce tipki od dno.
I to na “jubitou”!

Evo, usta su mi razjapljena još uvijek.

Odgovorno tvrdim, da ukoliko netko kupi ove slušalice na osnovu ovoga teksta što ga pročita ovdje, moja uža i šira familija je sigurna, dakako u balkanskoj maniri.

I za sam kraj, slušalice sam kupio od lokalnog dilera, za kojeg imam samo riječi pohvale, od komunikacije pa do same isporuke.
Ukoliko ima glazbenika među čitateljima ovog teksta, slobodno posjetite njihovu stranicu. Vjerujem da ćete pronaći nešto što bi vas moglo interesirati.
***dodatak***
Zaboravih dodati i link na službene stranice i specifikacije.

4 Comments

Troky

2 August , 2022 at 8:27 am

Da si te pare dao lokalnom dileru za nešto drugo vjerujem da bi ti se usta još više razjapila. :P

LittleCannon

2 August , 2022 at 9:54 am

Gle komentar!

njonjo

11 August , 2022 at 11:40 am

Kako to misliš, nitko ne čita ove stranice 😁

LittleCannon

12 August , 2022 at 8:11 pm

Gle i drugi komentar!

Leave a Comment

Only registerd members can post a comment , Login / Register