Home›Forums›[Ri051] Official Forum›Tech Support›1. ili 2.
-
AuthorPosts
-
December 1, 2005 at 11:15 #333
cronoParticipantUspio sam prodat neku starudiu od kompa pa imam dovoljno za :
1.X-Fi (cca 1000 kn)ili
2.Audigy 4 (cca350)+ neki dobri zvučnici
Aj treba mi vaše mišlje jer ja nisam baš neki audio fan( uvjek sam bio na integriranom zvuku)
December 1, 2005 at 11:21 #4312
LittleCannonModeratorDecember 1, 2005 at 11:56 #4313
B051LjKoParticipantPotpiszjem kolegu, samo umjeso zvučnika OBAVEZNO!!!!!! sluške, a s obzirom da si u Vemilu zemi si Zalmanice i nećeš pogriješiti
December 1, 2005 at 15:48 #4314
BaXuZParticipantuf, bas su te savjetovali. Za cijenu X-fi dobivas Audigy 4 i Zalman 5.1 sluske. I jos ti ostane za kladionicu. S obzirom da neki jos uvijek igraju na audigy 1 bez ikakvih problema, mislim da neces puno mislit.
December 1, 2005 at 16:10 #4315
B051LjKoParticipantČuj kupnjom X-Fia je miran slijedećih barem 5 godina; S Audigiem 2 i ne baš (jer je Audigy 4 u biti dvojka, glupi marketing). Svi Audigy čipovi će se vrlo skoro (uterminima promjene audio hardwarea na PC dakle kroz godinu dana) spasti na nivo Liveice danas “bila je to dobra kartica… i danas je ali ju je malo pregazilo vrijeme…
December 1, 2005 at 17:49 #4316
OdjebausParticipantMislio sam nadugačko i naširoko se raspisati o audio iskustvima u AA, ali ne da mi se, pa evo kratko: 5.1 je skoro pa neupotrebljiv, dobar stereo je sasvim u rangu, a Audigy, X-Fi i slične su neisplative obzirom da malo nude za svoju ogromnu cijenu u usporedbi sa recimo SB Live 5.1 ili bilo kojom low-end karticom sa 5.1 podrškom. Manje-više svu 5.1 opremu na našem tržištu sam probao, a igram na 5.1 opremi svaki dan i skoro ništa nisam dobio po pitanju zvučne slike u odnosu na stereo.
Ako baš hoćete, mogu i elaborirati naširoko, uglavnom, moj savjet je – ne kupuj skupe 5.1 zvučne kartice. Daj lovu za jeftinu karticu i DOBRE stereo slušalice.
December 1, 2005 at 18:40 #4317
B051LjKoParticipantE sinko, bojim se da se ne slažem s tobom…
Cijeli sam život trubio, “ma koji će ti qrac zasebna zvucna kad je ona na ploci skroz OK”, e pa onda sam probao bolje i natrag ne idem, ista je stvar sa miškom, sa podlogom za miška, a bojim se uskoro i sa G15icom. Sve je to ok, ali NEUSPOREDIVO jedno s drugim. Sa sluškama se još i mogu kvazi složiti s tobom, ali najobičniki “klik” zvuk unutar settingsa armije sa istim stereo sluškama nema veze jedan s drugim kad ih poslusas na onboard, pa poslije na Audigyu 2. Ako je tolika razlika u glupom meni kliku, onda ne trebam niti objašnjavati što se sve događa kad EAX dođe u igru. Slažem se da dobre is skupe (500 kuna+) stereo sluške na dobroj zvučnoj su gotovo jednake 5.1 Sluškama, ali uspoređivati šrotex zvučne kartičice sa nečim poput Audigy2 ili ekvivalenta iz TerraTec-a je u najmanju ruku upitno (rekao bih neozbiljno ali ti nisi neozbiljan i tvoje mišljenje obično uvažavam pa me čude teze koje iznosiš)…
Uostalom najbolji odgovor ti može dati Pepić koji je nedavno “progledao” ili bolje rečeno proslušao sa Zalmanicama…
<span class=’smallblacktext’>[ Edited Thu Dec 01 2005, 07:49PM ]</span>
December 1, 2005 at 18:49 #4318
LittleCannonModeratorE sad o neodoljivosti bi se dalo raspravljati, ali ovako i onako nisi moj tip jer si predlakav :p
Bogami sto se tice zvucne kartice slazem se sa Bosiljkom, cak stovise ja i on smo imali istu ovakvu raspravu gdje on tvrdio, pardon, bolja rijec je neckao se oko Audigy-ja. I na kraju ispao je glup zato sto me nije slusao ispocetka jer bi ustedio sebi vremena i meni zivaca.
Nedugo iza toga imali smo opet Bosiljak i ja raspravu o 5.1 slusalicama i ovaj put ja sam se neckao duze vremena. Za razliku od njega ja sam ispao glup na duze staze, sto priznajem vise boli jer nakon sto sam probao Zalmanuse vise nikad nebih stavio stereo sluske na glavu i iskreno uzivao igrajuci se.
Kako god, na kraju se sve svodi na osobne guste, jer sam po forumima sretao ljude koji su pljuvali po EAX-u, 5.1 slusalicama…. i isti toliki broj ljudi koji su sve to dizali u nebesa.
December 1, 2005 at 23:20 #4319
cronoParticipantEvo u petak uzimam na probu X-Fi i Audigy4 pa cu vidjet šta se više isplati. Ako ste voljni možemo negdje u subotu isprobat vrijedi li toliko love.
December 2, 2005 at 08:47 #4320
LittleCannonModeratorDecember 2, 2005 at 13:36 #4321
OdjebausParticipantE sinko, bojim se da se ne slažem s tobom…
Cijeli sam život trubio, “ma koji će ti qrac zasebna zvucna kad je ona na ploci skroz OK”, e pa onda sam probao bolje i natrag ne idem, ista je stvar sa miškom, sa podlogom za miška, a bojim se uskoro i sa G15icom. Sve je to ok, ali NEUSPOREDIVO jedno s drugim. Sa sluškama se još i mogu kvazi složiti s tobom, ali najobičniki “klik” zvuk unutar settingsa armije sa istim stereo sluškama nema veze jedan s drugim kad ih poslusas na onboard, pa poslije na Audigyu 2. Ako je tolika razlika u glupom meni kliku, onda ne trebam niti objašnjavati što se sve događa kad EAX dođe u igru. Slažem se da dobre is skupe (500 kuna+) stereo sluške na dobroj zvučnoj su gotovo jednake 5.1 Sluškama, ali uspoređivati šrotex zvučne kartičice sa nečim poput Audigy2 ili ekvivalenta iz TerraTec-a je u najmanju ruku upitno (rekao bih neozbiljno ali ti nisi neozbiljan i tvoje mišljenje obično uvažavam pa me čude teze koje iznosiš)…
Uostalom najbolji odgovor ti može dati Pepić koji je nedavno “progledao” ili bolje rečeno proslušao sa Zalmanicama…
E znao sam da ću morati naširoko … 🙂
Da ne misliš da sam zalutao na strani teren, doma imam kućni digitalni studio baziran kompletno na PC-u, glazbom se bavim cijeli život od prapočetaka PC tehnologije (midi i sl.), inače sam kompozitor-amater i školovani gitarist sa hrpom opreme koje se polako rješavam. Dakle, kada je zvuk u pitanju, moglo bi se reći da znam što pričam i da se ne zaletavam kao malo dijete.
Bitna napomena na početku je da ovdje ne govorim o zvučnim karticama integriranima na ploči sa 23.1 “podrškom” – to su igračke. Minimum od kojeg krećem je SB Live 5.1 za 150 kn pa nagore, dakle zvučna kartica u PCI slotu sa punom podrškom za 5.1 zvuk. Ekvivalenti od Terratec-a i sličnih PC proizvođača za igre se podrazumijevaju, a da ne govorimo o višekanalnim ali stereo produktima Yamahe (jednu imam), Digital Audio Labs-a, Soundscape-a i sličnih polu-profi studijskih kartica. Za primjer low-end a opet dovoljno dobrih kartica za AA uzeti ću SB Live 5.1.
Kao prvo, razgovarajmo o kvaliteti zvuka. Signal-to-Noise Ratio SBlive je za igre DOVOLJAN. Smješno mi je i razgovarati o razlici između 80 dB ili 120db pojedinih modela kada ih slušaš na slušalicama od 300 kn ili u nekoj sobici koja sa gluhom komorom nema nikakve veze – takve razlike se ne primjećuju. Da li je zvuk ovakav ili onakav (tvoj klik) više ovisi o slušalicama koje upotrebljavaš i postavkama zvučne kartice nego o razlici skupe i jeftine zvučne kartice jer se radi o reprodukciji digitalnog zvučnog zapisa (uz codec) a ne sintezi zvuka.
Kao drugo – razgovarajmo o procesnoj moći kartica. Točno je da su nove i skupe kartice tu bolje jer imaju integrirane DSP čipove koji rasterećuju procesor, ali to “opterećenje” procesora za izračun numeričkih parametara prostorne respodjele zvuka je danas malo – govorimo o ciframa ispod 10% u maksimumu, stoga niti ovo baš ne igra.
Kao treće – razgovarajmo o realizaciji prostorne zvučne slike, dakle smještaju po horizontali (jer na vertikalu zaboravite). Tu u igru ulazi realizacija 3D zvuka unutar same AA koja je LOŠA. Ponavljam, JAKO LOŠA. I što ti onda vrijede vrhunske audio kartice i audiofilski uređaji?
Kao zadnje, kroz ruke su mi prošle igračke zvučne kartice SB Audigy, Audigy2, Terratec Aureon 7.1 Space, Turtle Beach Montego 5.1 od boljih, i još poneka od lošijih kartica sa 5.1 mogućnostima. Od 5.1 slušalica imao sam prilike isprobati Zalmanice, Turtle Beach Ear Force HPA, a doma imam i koristim Sharkoon Cosmic 5.1, neko vrijeme sam imao i studijske Bose stereo slušalice na posudbi, dakle, što se opreme tiče nisam na walkman slušalicama i on-board zvučnoj.
Da ne dosađujem previše, nakon dugog razmišljanja prvenstveno što da za sebe kupim i poprilične količine testirane opreme, ostao sam na Sharkoon-icama i SB Live 5.1 naprosto zato jer je sve bolje puno skuplje u odnosu koliko je bolje. Nemoj me krivo shvatiti – Audigy ili X-Fi zaista JESU bolje kartice od SBlive, ali poanta je što ti to nećeš primjetiti u AA. Čak mislim što sam pogriješio kada koristim 5.1 slušalice jer mi je Bose znao reporducirati zvukove čistije nego Sharkoon-ice, a dobitak u prostornoj lokaciji zvuka je minimalan.
I za kraj zaključak – sa 5.1 tehnologijom nećete puno dobiti u AA jer podrška za 5.1 zvuk u toj igri nije dobro realizirana osim patetičnih EAX efekata koji više smetaju nego koriste. Marginalno bolja zvučna slika je moguća ali za to nije obavezno uložiti 2.000 kn u opremu – 3 puta manji iznos će biti dovoljan.
Nadam se da vas nisam udavio previše 🙂
December 2, 2005 at 15:38 #4322
LittleCannonModeratorPrvenstveno, otkuda si izvukao cifru od 2000kn? !dodge 😀
Gledaj, rasprava nije bila sto uzeti da bi ti bilo dovoljno, nego je pitanje bilo da li kupiti X-fi karticu ili Audigy+zvucnike. Ako uzmes u obzir da je X-fi relatvno nov proizvod i da nije sa softverske strane jos dovoljno “razvijen” onda svakako bi se dalo logicki zakljuciti da nije vrijeme za kupovinu iste, medjutim ovdje govorimo o prijelazu sa onboard zvuka, sto je gotovo istovjetno prijelazu sa nicega na nesto. Da, dalo bi se zakljuciti da bi njemu bilo koja kartica bila bolja od ovoga sto ima, ali ako ima mogucnosti za uzeti ju, zasto ne? 🙂 . I ovako i onako pitanje je vremena kada ce se pojaviti softver/igra koji ce podrzavati sve njene ili veliku vecinu mogucnosti, pa cak recimo i nova verzija AA
Da idemo u nabrajanje tehnickih karakteristika svake kartice i njihovim eventualnim prednostima ili manama bilo bi malo previse i krajne nepotrebno za ovaj thread, ali kako sam vec u svom prethodnom replayu rekao na kraju se u vecini slucajeva svodi na subjektivan dozivljaj zvuka u igrama. Konkretan primjer bi mozda bio EAX koji tebi smeta, a ja recimo bez njega vise niti ne zelim igrati jer mi ipak daje jednu dozu privida realnosti.
Rezime svega bi bio:
U tvom postu nema niceg netocnog, ali ako sire gledamo, van okvira AA, kada se kupuje nova zvucna kartica ili bilo koja druga kompjuterska komponenta zasto ne kupiti nesto bolje i jace ako te ne pita ni jesti, ni piti, odnosno imas mogucnosti uzeti nesto zbog cega neces patiti na drugoj strani.
December 2, 2005 at 17:36 #4323
mobyGuestTo mi cisto izgleda kao kupnja BMWove 7-ice za odlazak na popodnevnu kavu… Nije da auto ne valja ili valja ali da je primjeren za tako nesto i nije [iako da ako ga mozes kupit kupi ga] ali i dalje mislm da ti nece bit tesko otic na kavu ni sa prosjecnim opcenarodnim golfom, ali ipak udobnije nego recimo Tico-m.
Sad kad uzmemo u ozbzir da je BMW 7 X-Fi, Golf Live!5.1 a Tico OnBoard zvucna sve postaje jasno… ili ne 😉
Tek toliko da iznesem moje misljenje o temi [smijem je tako?]:
POTPUNO se slazem sa tezom da je
– OnBoard LOSE!
– Live! 5.1 ili Audigy – sasvim primjereno u 98% situacija
– XiFi – Pre malo dodatnig “featura” za tako neopravdano visoku cijenu
Zakljucak:
Kupish Audigy sa 300tinjak kn a za 12-ak mjeseci XiFi ako bas budes zalio za njom. Kostat ce te u pola cijene nego danas sta znaci da ces opet fino proc a imat najnoviji technoGadget u kuchnoj maCHini 😉
OverAndOUT!
December 2, 2005 at 18:13 #4324
cronoParticipantEvo pročitao sam postove, i hvala na pomoći ali tek sad neznam sta da uzmem. Imam 1000 kn koji su mi pali s neba tako da mi nije lova u pitanju.
Uglavnom posudio sam Audigy 4 i X-Fi , sad idem prvo odigrat partiu AA sa Onboard zvukom. Da se prisjetim kako je loš.
Pa ću onda Audigy malo da testiram, a onda X-fi.
Može onda sutra prezentacija kod tebe littlegun?
Možemo se i telofonom ćuti ili ću večeras doć na TS.
December 2, 2005 at 18:24 #4325
LittleCannonModerator -
AuthorPosts
- You must be logged in to reply to this topic.