Kod mene je problem sto od samog starta ( i jos uvijek tako mislim), osim jace zaraznosti, ja ne vidim znacajniju razliku izmedju gripe i ovog sranja.
Npr, da potkrijepim brojkama.
Na sluzbenim stranicama HZJZ u sezoni 2018/2019 imali smo 111 potvrdjenih slucaja smrti uzrokovanih komplikacijama gripe. Cak je vrlo znakovita recenica pri kraju koja iznosi procjenu kako godisnje u RH oko 500 ljudi umire od posljedica gripe, ali jednostavno ne testiramo takve ljude jer eto rijec je o gripi, a na koju smo jednostavno naviknuli/otupili.
A koliko smo o tome citali proteklih godina?
Mozete li zamisliti da sada dodjemo na tu brojku, koji stupanj histerije bi nastupio?
Istina, i ja imam u obitelji pripadnike rizicne skupine i razmisljam o njima pa su oni isto razlog sto sam malo odmjereniji u svojim izjavama (poznajete me, znate da se lako zapalim).
Takodjer nakon sto sam odgledao ovog gore Baltazara, posve je jasno da da su Corona virusi prisutni gotovo od uvijek, samo do sada nismo radili testove.
I za kraj sluzbena statistika/izvjesce (od 17.3.2020) talijanskog pandana zavodu za javno zdravstvo.
Za pocetak vidi se da je apsolutno pogodjena starija populacija. No isto tako moze se iscitati da 98% smrti se dogodila ljudima koji su imali vec 1,2 ili cak 3 bolesti. A covjek koji vec ima tesko zdravstveno stanje, kako utvrditi da je umro od Corone. U nojbolju ruku moze se reci da ga je Corona gurnula preko ruba, na kojem je on vec bio, no realno gledano to bi ne samo gripa, nego mala jaca prehlada vec ucinila.
Problem visoke smrtnosti u Italiji je sto se njima bolest zavukla u bolnice. Sumnjam (nemam podataka za ovo, izvlacim iz guzice) da zbog panike prosirene u medijima, ljudi koji inace ne bi isli u bolnicu jer bi u tom slucaju mislili da je “samo” gripa u pitanju, u ovom slucaju su nenamjerno prosirili Covid medju vec ugrozenim pacijentima. Mozda da je bila rijec samo o gripi, ne bi se tako brzo prosirila (zbog cjepiva sto ih vec imamo) ali bi sigurno znacajno podigla mortalitet.
Ne znam, sklon sam povjerovati vec gore navedenom Baltazaru, jer sve sto je rekao zvuci mi logicno i razumno.