HomeForums[Ri051] Official ForumTech SupportDetecting IDE drives

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • Author

KrLe
    Participant

Ekipa, zanimljiva stvar mi se upravo desila:

Upalih komp i gledam ona slovića koja obično prođu u par sekundi i zapne na detecting IDE drives, ne nađe ni jednog i prebaci ekran na sljedeću stranicu i izbaci text neke MAC adrese i stane. Ugasi upalim i normalno boota. Jel mogu očekivat da će mi disk ili pržilica prsnut ovih dana? Ili šta?

LittleCannon
    Moderator

da li ti je slucajno ostao cd u cd uredjaju?

KrLe
    Participant

Ne

LittleCannon
    Moderator

probaj pronaci u BIOS-u opciju “HDD pre-delay time” ili tako nesto i stavi mu par sekundi, pa probaj da li ti se desava ista stvar.

KrLe
    Participant

Hm, pokušat ću, ali ovo se desilo samo jednom i nadam se nikad više, pitanje je samo da li mogu očekivati da mi disk vrisne ovih dana…

Dakky
    Participant

Ja bi reko da ti kabel od HDD-a ili napajanja na HDD nije dobro spojen, i da je u trenutku kad si upalio, bio odspojen 🙂

LittleCannon
    Moderator

Ja bi reko da ti kabel od HDD-a ili napajanja na HDD nije dobro spojen, i da je u trenutku kad si upalio, bio odspojen 🙂

Nekom logikom, zar ne mislis onda, ukoliko je los spoj kabela, da bi se greska malo cesce manifestirala u vidu random smrzavanja kompjutera ?

Najvjerovatnije ce biti da HDD nije postigao potrebni broj okretaja do isteka POST-a, odnosno detekcije IDE kanala.

Prijevod za Krleta

Ne moras se brinuti nista. HDD-ovima se to zna desavati tu i tamo, pogotovo za hladnijih dana. No kako vrag nikada ne spava, a CD kosta 1kn, a da ne bi uzvikivao”ma nema sanse™” ako imas sto vaznih podataka slobodno ih zapali na taj CD, smetati nece sigurno.

Viewing 7 posts - 1 through 7 (of 7 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.