Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 30 total)
  • Author

Dakky
    Participant

Eto doslo vrijeme da zamjenim svoj stari CRT Samsung 797DF sa novim LCD monitorom. Doduse, nije taj CRT toliko star – nema niti dvije godine.

Medutim, od jucer radi sranja. Neke cudne tanke crte su se pojavile niotkud i idu svakud. Doslovno. Pojave se na dnu ekrana i idu prema vrhu. Kad dodu do vrha, krecu opet odozdola. Jako iritirajuce. Ne bi bilo toliko strasno da tih crta nema jedno 30-40, tanke su ali opet vidljive, i na monitoru se da raditi tek na 1024×768 @ 100Hz. Ako se kojim slucajem spusti rezolucija ili refresh rate, cijela slika se pocne trest kao da je potres.

Nekim cudom, jos uvijek imam garanciju za doticni monitor, i reklamiram ga sutra. Par dana sam bez monitora, pa cu se igrati na lapu.

No, nije to poanta cijele price.

Meni je dosta gubljenja vida i gledanja u monitor sa 30-40 cm…

Evo nekih LCD monitora koji su mi zapeli za oko.

Napomena je da bi bilo dobro da su u rangu do 2200-2300 kuna.

Monitor 19” LCD SAMSUNG SM 940BW, Wide, srebrno crni, 4ms, DVI, 300cd/m2, 500:1, pivot – 2,199 kn, Links

Monitor 17” LCD Samsung SM 740BF, srebrno crni, 2ms, DVI, 300cd/m2, 700:1 – 1,899 kn, Links

Monitor 17” LCD Samsung SM 731BF, MATISSE, 2ms, DVI, 300cd/m2, 600:1 – 1,999 kn, Links

i mozda mozda bi uspio odvojiti 2,599 kn za

Monitor 19” LCD SAMSUNG SM 930BF, srebrno crni, 4ms, DVI, 300cd/m2, 600:1

E sad, prvi navedeni je 19″ Wide ekran koji mi se jako svidja i cijenom i velicinom. Igrati armiju u Wide screenu je posebno zadovoljstvo, isprobano na laptopu, doduse na 15.4″ wide ekranu.

Gledanje filmova, “vise” mjesta na desktopu, itd.

Savjeti, preporuke, ideje?

(ne mora biti Samsung, ne mora biti Links itd.)

Pozdrav i tnx

LittleCannon
    Moderator

Moje osobno misljenje je uvijek uzeti 17″ prije nego 19″. Rezolucija im je ista osim sto je 17″ vidno ostriji.

Sto se tice wide screena, da lijepo je igrati na wide screen rezoluciji, ali da bi uzitak bio potpun mora ga pratiti i ostatak hardvera koji ce moci izgurati igre (AA npr.) u svojoj nativnoj rezoluciji. Koliko god je lijepo igrati na nativnoj rezoluciji WS-a tolikoje ogavno kada se prebaci na neku standardnu, npr 1024×768

Dakky
    Participant

Vidis, o tome nisam razmisljao. Moja X700 se bori s 1280×800 na laptopu, tako da ni ovaj X800Pro u toweru ne bi mogao izgurati 1440×900 na tom LCD-u… vjerojatno… (1440×900 je max rezoulucija, vjerojatno se moze staviti i 1280×800, a to bi vjerojatno moglo raditi dobro). Velicina tocke na tom 19″ LCD-u je 0.285mm, dok je na 17″ oko 0.26…

Sto se tice druge konstatacije – imao sam ju iskusiti na istom tom ekranu od lapa, igrajuci armiju u 800×600 na wide ekranu. Izgleda degenericno siroko.

Ali sam isto tako pretpostavljam da se moze softverski nekako “odrezat” komad ekrana odnosno na wide ekranu napraviti normalan ekran, stavljajuci crne crte s lijeve i desne strane….

Dakky
    Participant

Prekrasno mi izgleda……

Attachments:
    You must be logged in to view attached files.

BaXuZ
    Participant

imas LCD od 19″ sa veličinom točke 0.264

B051LjKo
    Participant

Fakat jebeno izgleda ovaj Vajder. BTW. Kako armija stoji s podrškamna nativnih Wide rezolucija….

Nadalje, s obzirom da sam se načitao i napisao opisa kojekakvih LCD-ekrana recimo da imam što za reći. Pepić je u pravu, i 17″ i 19″ ima ju istu rezoluciju, saključak manje je oštrije stoji, ali isto tako stoji i manje je manje. Na tvome mjestu, (da me nije posrao 730BF) bih razmišljao o jednoj od PVA matrica (puno veći vidljivi kut prije svega, i vjernije boje). Koja je razlika, najbolje će ti reći Torinja kad se vrati s godišnjeg koji je s PVA prešao na TN i nije nimalo zadovoljan. PVA je svojevremenio imao problema sa sporim odzivom ali novi modeli (imaju plusić iza imena, tipa 913P+) su to u potpunosti riješili. Manjak im je da su skupi, poprilično…. Za 19icu odoka 3Kile kuna…

Moj 930BF iako je TN panel me u osnovi jako dobro služi i prezadovoljan sam s njime, duduše ostao sam bez daha kad sam vidio sliku na prije spomenutom 913P modelu primjerice…

Pretpostavljam da 940BW ima istu matricu ili vrlo sličnu matricu (mada bi kontasr onda trebao biti 700:1, a ne 500:1 kako je navedeno) i u tom slučaju, za 2200 kuna je best buy. Što se tiče vrćenja armije, problema ćeš imati ali s procesorom ne s grafičkom… i imat ćeš ih i pri 1280×1024/800…. tik tak, grize vrijeme…. Jebi ga, i ja sam se isprva igrao s interpoliranim drekecom….. I to preko 800×600 nije išlo…

korak po korak… ne ide drugačije

Dakky
    Participant

Barton 3400+ je sasvim fin procesor za Armijanje… malo sporiji nego imenjak mu A64… ali jako malo…

AA podrzava Wide nativne rezolucije i prejebeno izgleda (idemo na kavu bacit armiju na lapu pa ces vidjet)

igranje armije u 1440×900 je vjerojatno nezaboravno iskustvo….

nemam 3-4k kn…

a ti B051 ako si zainteresiran mozda bis htio prodat svoj 730BF…. pa si dodaj i uzmi sa PVA matricom… 🙂

crono
    Participant

B051LjKo
    Participant

Vrlo dobro….. Nije čak ni skup ua 20″

RimtuTiTuki
    Participant

Vrlo dobro….. Nije čak ni skup ua 20″

Zbog rezolucije… Sto je za armijanje taman… ovo je po meni dobar izbor

Dakky
    Participant

je al je 8ms ?

LittleCannon
    Moderator

je al je 8ms ?

To vrijeme odziva je !opr019hd . Ja imam Hansola starog 4 godine i taj cuveni ghosting nikad nisam primjetio.

BTW to naveliko hvaljeno vrijeme odziva je G2G (gray to gray) a ne ono pravo crno-bijelo-crno ( sjetimo se samo CRT monitora gdje kupis navodno 17″ monitor a u biti si dobio 15,8 a u najboljem slucaju 16,2″ vidljive dijagonale)

B051LjKo
    Participant

Potpis na ghosting, BulŠit više vrste, danas apsolutno niti jedan monito s time problema nema…. Po meni je vidljivi kut daleko, ali daleko najbitnija stavka prilikom šopinga. Ne zato što ti ne vidiš pod kutem od 30% nego što se kontrast izrazito mijenja, a to je drek 8imam šugavi vidljivi kut na laptopu pa znam o čemu pričam)…. Uostalom, odi do trokinje kad se vrati sa bacanja drkice baci oko na stari HP i “novi” Neovo. Vjerujem da po specifikacijama oba imaju sličan vidljivi kut, baci oko sa “suvozačkog” mjesta na jedan i na drugi pa buš vidio razlike….

PS. Ja sam imao 17″ NEC MuktiSync P750, jebeno dobar CRT, ali nije bio 17″ nego 15,5″ tako da je pepić još bio i milosrdan prema lažljivim pacovima…. Ne znam samo od kud su izvukli dijagonalu 17″ …..

d3uha
    Participant

Od ruba do ruba vanjskog okvira :smt023

B051LjKo
    Participant

Bem ti onda moj nije bio 17 nego 137 inČa, od ruba ulaznih vrata… A ja ga poklonio, kao 17″ CRTi i ne vrijede toliko…. Da sam znao da je dijagonale 137 kurac bi ga dao…. danas bi bio bogat čovjek…

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 30 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.