Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author

Zh0rZh
    Participant

Problem : nevidljivost shared foldera u LAN-u.

Opis :

2 kompa, oba static IP (192.168.1.1 i 192.168.1.2), router (192.168.1.254), oba u istom workgroupu, na oba ukljucen file-sharing i guest account, na oba dignuti Server i Computer Browser Servisi, na oba ukljucen NetBios over TCP/IP.

Pingaju jedan drugog ok putem IP-a ali ne putem imena kompjutera, oba pingaju i router i oba mogu na Net preko routera.

Komanda net view mi sa oba kompa uredno vidi shares u workgroupu i komandom net use 😡 \\DrugiCompIP\SharedFolder mogu na oba mapirat network drive i vidjet sve u njemu ali net use 😡 \\DrugiCOmpName\SharedFolder ne radi. Smesno je da kada upisem Start.Run.\\192.168.1.2\shared mi otvori fino folder u exploreru i sve radi 5. Kad otvorim explorer i kliknem Network Neigbourhud javi da nemam permission wtf ?. A da, na oba kompa je napravljen isti admin account s kojim sam bio logiran na njima.

Generalno mogu dostupat do svega putem Ip adresa ali ne preko computer name-a. Logicno mi je da je nes bed sa NetBiosom jer koliko ja znam on se preko GuestAccounta brine za name-translating u mrezama bez domaina.

Cak sam i reintaslirao Client 4 M$ Networks na obe mashine and still crap. Ubacio sam i router na listu DNSova i LAN Connection propertisima i nista.

Help and suggestions needed and much appreciated

Dakky
    Participant

jedan possible work around

otvori si windows/system32/drivers/etc i editirar hosts datoteku te dodaj dva fiksna zapisa npr.

192.168.1.1 komp1

192.168.1.2 komp2

sejvaj datoteku i probaj napraviti \\komp1\sheranifolder

trebalo bi raditi, ali je kao sto rekoh, work-around…

Zh0rZh
    Participant

U host datoteki vec imam to. Nije mi problem prenos fajlova, mogu mapirat drajv iz prompta. Veci problem je da recimo ne mogu dodat novi network printer jerbo ga ne mogu browsat u NetHoodu.

Odjebaus
    Participant

Ako je u pitanju XPpro uključi simple file & print sharing u Windows Exporeru, tools -> options

Zh0rZh
    Participant

Stvar privremeno sredjena prelaskom na DHCP setting na routeru.

Bice da je NetBios zajebavao.

Cisto ako neko zna :

Da li DHCP kad dodjeljuje IP-ove uvijek dodjeli isti IP istoj MAC adresi (ako je slobodan naravno) ili to ide svaki put na random?

Primjetio sam da mojoj mashini i poslije 5 restarta uvijek da isti IP…sto mi je u biti cool jer to znaci da ce mi i port forwarding uvijek raditi

RimtuTiTuki
    Participant

Primjetio sam da mojoj mashini i poslije 5 restarta uvijek da isti IP…sto mi je u biti cool jer to znaci da ce mi i port forwarding uvijek raditi

I ja sam primjetio isto… Pa pretpostavljam da je tako

Odjebaus
    Participant

Krivo pretpostavljate.

DHCP ima parametar koji se zove lease time i znači koliko će dugo dodjeljeni IP vrijediti. Svaki PC kada zatraži IP adresu od DHCP-a dobiti će istu koju je imao prije ako lease time nije istekao ili ako DHCP pool nije potrošen pa je ta IP adresa morala biti dodjeljena drugome prije isteka lease time-a.

Jadini način da se PC-u dodjeli uvijek ista IP adresa DHCP-om je rezervacija preko MAC adrese.

Što se NETBIOS-a tiče, postoji nešto što se zove master browser, u mrežama bez servera radi se NETBIOS election tj. računala se natječu koji će imati browse listu (listu računala u mreži) i koji pobjedi njegova je, proces se zove browser election i odvija se broadcast-om. Kada se uređaj koji ima browse listu izgasi, ostali uređaji idu u browse election proces i tada se zna dogoditi da je lista uređaja u network neighborhood-u nepotpuna. Sve to vrijedi za mreže koje nisu hibridnog tipa tj. bez WINS servera.

LittleCannon
    Moderator

je li ti worstation servis upaljen?

Troky
    Keymaster

U host datoteki vec imam to. Nije mi problem prenos fajlova, mogu mapirat drajv iz prompta. Veci problem je da recimo ne mogu dodat novi network printer jerbo ga ne mogu browsat u NetHoodu.

Pa zasto bi ga browsao uopce ako mu znas share_name…. \\nekaIPadresa\moj_mali_printeric

KrLe
    Participant

Evo zašto ja plačem kad se nešto sjebe…

Zh0rZh
    Participant

Krivo pretpostavljate.

DHCP ima parametar koji se zove lease time i znači koliko će dugo dodjeljeni IP vrijediti. Svaki PC kada zatraži IP adresu od DHCP-a dobiti će istu koju je imao prije ako lease time nije istekao ili ako DHCP pool nije potrošen pa je ta IP adresa morala biti dodjeljena drugome prije isteka lease time-a.

Jadini način da se PC-u dodjeli uvijek ista IP adresa DHCP-om je rezervacija preko MAC adrese.

Lease time expires : never . DHCP pool ima samo 3 polja (posto imam samo 3 kompa u mrezi). Znaci li to da ce mi uvijek dodjeliti isti IP ? Kako rezerviram preko MAC adrese?

Što se NETBIOS-a tiče, postoji nešto što se zove master browser, u mrežama bez servera radi se NETBIOS election tj. računala se natječu koji će imati browse listu (listu računala u mreži) i koji pobjedi njegova je, proces se zove browser election i odvija se broadcast-om. Kada se uređaj koji ima browse listu izgasi, ostali uređaji idu u browse election proces i tada se zna dogoditi da je lista uređaja u network neighborhood-u nepotpuna. Sve to vrijedi za mreže koje nisu hibridnog tipa tj. bez WINS servera.

Da, javljao mi je error da nema masterBrowsera…negdje sam procitao da moze trajat i do 30 min da se to resolva. Kako mogu znat koji komp je masterbrowser? Koji bi mogao biti uzrok da mi poslije 3 god normalnog rada mreze sa statickim IPovima odjednom sve vrisne ?

je li ti worstation servis upaljen?

Oh yeah.

Pa zasto bi ga browsao uopce ako mu znas share_name…. \\nekaIPadresa\moj_mali_printeric

Ja ga preko \\nekaIPadresa\moj_mali_printeric vidim.

Ali kako cu printat iz Worda recimo ?

U biti ne ja vec moji computer-illiterate starci ?

B051LjKo
    Participant

Ja ga preko \\nekaIPadresa\moj_mali_printeric vidim.

Ali kako cu printat iz Worda recimo ?

U biti ne ja vec moji computer-illiterate starci ?

S obzirom kako tvoj otac peče kolače, computer literacy mu je potpuno nebitan skil….

!kuhar

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.