Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • Author

KrLe
    Participant

Šta ima s tim linuxom ovih dana, jel sad već dovoljno sličan windozama da ga može koristit prosječan balvan koji ima tri svoje aplikacije koje koristi (tipa računovodstvo i slične majmunarije), da može nać fajl, sejvat i printat, a da radi mreža, baze podataka i slično. recimo da imaš firmu, da ne želiš ilegalne windoze nego besplatni?/ili jeftini linux, jel to ima smisla ako imaš 15 balvana u uredu? Kolki je zahvat prebacit mrežu i eventualne interne aplikacije da rade na linuxu?

LittleCannon
    Moderator

Nemoj zamjeriti, ali i ovo je prilicno balvansko pitanje.

Odgovora ima milion, ali ako pojednostavis da prosjecnom uredu treba office paket (word, excell….) web browser i rad u mreznom okruzenju, to si sa linuxom mogao jos prije 10 godina bez imalo grca. Danas je jos jednostavnije, odnosno kako prosjecni korisnik voli reci slici windowsima.

Ukoliko se umjesaju u pricu dodante aplikacije tipa knjigovodstvenih i ininih, odgovor ti nije nimalo jednostavan. Odnosno doslovno bi trebalo probati. Linux moze do odredjenog segmenta emulirati windowse, a ako govorimo o DOS aplikacijama mislim da mogu sa sigurnoscu tvrditi da ce takav DOS program raditi bez problema.

Dakle postavi malo konkretnije pitanje, pa ces puno konkretniji odgovor moci i dobiti od naseg Linux gurua u klanu (makar on tvrdi da se bavi samo linux serverima)

KrLe
    Participant

Ok, nastavljamo u revijalnom tonu, upisao sam u google linux i došao do zaključka da postoji 7000 linux OS-ova!!! Koji kurac? Koja je razlika između:

Fedora

Mandrax

Mandriva

Ubuntu

Open Suse

Debian

KrLe
    Participant

Ajde da budem skroz banalan, koji je oriđiđi?

A koji je zajebo oriđiđi?

LittleCannon
    Moderator

Ako ces bas do detalja originalan, je UNIX, linux je baziran na UNIX-u

A sto se tice linuxa, svi su oridjidji.

Sve i jedna distribucija imaju samo jednu stvar 100% zajednicku, a to je kernel, odnosna sama jezgra OS-a. Ostatak u cemu se razlikuju je vrsta paketa s kojim se isporucuje, odnosno popratni softver koji ide uz jednu odredjenu distribuciju.

Naravno svaka distrubucija ima nesto svoje specificno, npr. instalacijski paketi kod redHat linuxa, Fedore i Mandrive se instaliraju preko *.rpm modula, Debian ima svoje .deb itd., ekvivalent windowsovom Control Panelu u Linuxu se razlikuje od distribucije do distribucije………..

Dakle svi su linuxi isti i opet nisu isti. Znam da djeluje malo zbunjujuce ispocetka, ali garantiram ti da za 30 dana konstantnog rada na linuxu stvari sjednu apsolutno na svoje mjesto i vrlo malo biti ostalo nejasnoga sto se tice nekog opcenitog znanja o Linuxu.

Ako imas neizdrzivu zelju za isprobavanjem linuxa, moze skinuti LIVE CD bilo koje distribucije ( imaju ga gotovo sve distribucije) pa provjeriti kako to radi bez da formatiras disk ili na bilo koji nacin ubijes windoze ( LIVE CD je distribucija linuxa koja se nalazi na bootabilnom CD i izvrsava se iskljucivo sa CD-a)

Topla preporuka za nekakv pocetak bi bila ili Mandriva ili Ubuntu, jer po defaultnoj instalaciji imaju sve sto potrebno za nekakav osnovni rad.

Sve se svodi na kraju na “probaj i vidi sam”

Troky
    Keymaster

Što se tiče office aplikacija instaliraj si OpenOffice za windoze i vidi kako radi… Koliko je meni poznato bez problema čita sve office dokumente ali ne može sve snimiti u nativnom MSOffice formatu. Međutim, MS je najavio podršku za ODF (open document format) tako da bi i to bilo riješeno. Što se tiče web browsera, mail-a i sličnog, nema problema… sve radi super. Za konfiguraciju većine stvari postoji GUI. File sharing radi čak i bolje nego na windowsima. USB, bluetooth, IrDA i sl. rade bez greške. Multimedia software također.

Što se tiče emulacije windowsa pod linuxom nemam apsolutno nikakvog iskustva i tu može biti problema… pogotovo ako pojedine aplikacije koriste low-level funkcije od windowsa. Prebacivanje windows aplikacija na linux nije nimalo trivijalna stvar i ukoliko se ne radi o web aplikaciji možeš zaboraviti na linux.

Uglavnom, sve ovisi o aplikacijama koje se koriste. Osobno mislim da u uredu treba postojati bar jedan komp sa windowsima.

Postoji i jedno polu-legalno rješenje… Kupi se jedna licenca za windowse i na linuxu se dignu virtualne mašine u kojima bi se vrtili windowsi… 😉

I kao što je drug Pepe rekao… postavi konkretnije pitanje pa ćeš dobiti bolji odgovor.

I da, ako želiš probati neku linux distribuciju i vidjeti kako to radi skini si VMWare (www.vmware.com) i digni linux pod windowsima… ili još bolje: skini si neki Linux LiveCD.

Troky
    Keymaster

Za workstation preporučujem Mandriva Linux s kojim imam dobra iskustva il CentOS 5

Fedora mi je nekako kenjkava.

Debian NIKAKO!

LittleCannon
    Moderator

Hehe pretekao sam te 🙂

KrLe
    Participant

Dnake, danke jaaaa guttttt

Odjebaus
    Participant

Linux je zreo za desktop ali samo osnovne funkcije (Office, Internet i sl.) i poslovna aplikacija u WINE-u uz prethodan test da li radi, u svakom slučaju preporučam da ako ozbiljno razmišljaš o prelasku na Linux desktop da ozbiljno razmisliš i o profesionalnoj podršci za tako nešto, ima par firmi (www.opsus.hr Rado ako ovo čitaš piva najmanje) koje će ti pomoći u tome.

Ja Linux trošim na serverima već dugo godina i jedan Apache, Dovecot, Postfix ili Bind ne bi nikad zamijenio za Windows ekvivalente naprosto jer su bolji. Desktop koristim oba ali mi je puno lakši rad na Windowsima.

BTW tko je vaš Linux guru? Baš se spremam dignuti jedan LDAP baziran adresar a tu nisam još posve doma …

B051LjKo
    Participant

Obrati se trokinji…. 😉 on je naš allround guru…

Troky
    Keymaster

Baš se spremam dignuti jedan LDAP baziran adresar a tu nisam još posve doma …

Ja sam LDAP dugo izbjegavao ali prije par mjeseci sam instalirao OpenLDAP+phpLDAPadmin i dignuo domenu na linuxu… nije bilo nikakvih komplikacija osim bind+ldap kombinacije 🙂

Odjebaus
    Participant

To te ja pitam Troky, ovaj phpLDAPadmin je fenomenalna stvar. U biti, instalacija i konfiguracija LDAP servera nije problem kao ni organizacija podataka u shemi tako da OE i ostali adresari rade, pitanje je bilo kako sve to zajedno složiti na jednostavan i pregledan način, a ovaj alat je po tom pitanju nenad_yebiv.

Viewing 13 posts - 1 through 13 (of 13 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.