Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • Author

KrLe
    Participant

1. Da li sam ja to umislio ili nakon sto sam ubo 1Gb memorije puno bolje čujem u armiji!? A koristim zvucnu na ploci i iste sluske kao i prije…

2. Frend me pitao da mu pomognem sloziti neki oglednu konfiguraciju za drugog frenda. Čovjeku je do sada doseg bio diablo na 486-ici, a općenito bi mu komp bio samo za zajebanciju tipa dnd igre morowing, ili kako se vec zovu, PES, ima dosta starijih fora igrica, a njemu su sve nove, dakle pozeljno je da se igrice mogu vrtiti ali ako nesto ne šljaka nije bitno. S obzirom da se vecina igrica vrti i na starim kantama, tipa grafulja 440, 256 rama, slabasni procesor i slicno, došli smo do zakljucka da se za jedno 3500 do 4000 milje kuna moze dobiti solidan komp sa 17′ LCD-om. U duhu onoga da sa današnjim low end kompom dobijas puno bolje neko prije 3 god sa prosjecno dobrim…

E sad, s obzirom da sam ja komp kupovao prije godinu dana i onda nisam puno kuzio uzeo sam razumnu best buy opciju (hvala Bosiljko i Pepić), a na Pivskom Saboru se raspravljalo o nekompatibilnosti i cudnom ponasanju ploca i sl., malo sam bacio oko (Ve-mil, hgspot, links) i potpuno se izgubio u novim pojmovima:

a) u koji utor ide sata 300 i mozes li ga ubosti u sata 150

b) da li amd ili intel s obzirom da svaki proizvodjac sada nudi 7 razlicitih platformi, modela potpuno sam se izgubio, 939 745 ili AM2, ili uzeti ove nove intel điđe dualcore… Da li semperon?

c) grafička na matičnoj (ako da koja)

d) 400mhz 533mhz ili pak 800???

Moj zaključak je da treba sloziti sata300, dual channel memorija (koja podrzava sve frekvencije?), AM2, ili dualcore, graficka upitnik, uglavnom nisam se snasao. Ponuda maticnih u ve-milu za intel obiluje plocama sa grafickom onbord, niske cijene a ne kuzim razliku i ne naglasava se sta je sa ovim sata 300 niti ima ikakvih podataka o tim grafickama…

Posebno mi je novost što ne prepoznajem ove proizvođače i ne znam ništa o njima. O čipsetima da ne govorim svaka ploča ima svoj, a ni prije nisam kurca kužio u čemu je razlika kad ih je bilo 2…

Naravno to bi moralo i raditi kada se složi a sa svim ovim pojmovima mislim da je lako zajebati nasto…

Pomagajte drugovi…

B051LjKo
    Participant

1. Umislio si, mada je fluidnost uslijed giga rama potencijalno eliminirala povremeno zastoje u zvuku (slici i svemu ostalom, dakle LAG uzrokovan manjkom memorije)

2. a) naravno da možeš, riječ je o teoretskoj brzini kontrolera iza kojeg 19 kilometara klipsa najbrži mogući diska. Razlike između Sata1 i sata2 performansi apsolutno zanemarive

2.b) Generalno, Intel trenutno ima brži high end proc (Conrpoe) međutim najjeftiniji košta 1,5 kila kina + barem 1200 za kulturnu ploču. Amd kombo koji super radi, dobavljiv je već za nekih 900 krznatih (spomenuti athlončić i Asrock dual sata ploča primjerice). Sempron je čist OK, samo malo kaska za Athlonom 64. Dakle, ja bih glasao za AMD…

Socket 754- Poprilično staro i nepreporučljivo, koriste ih Athloni 64 (Winchesteri) i Semproni…. lagano ga pregazhilo vrijeme

Socket 939- još uvijek dobar odabir i u odnosu na AM2 potpuno konkurentan, najveći minus mu je što AM2 košta jednako , i neće tako brzo zastariti.

AM2 koristi DDR2 memoriju koje će na tržištu biti kao pljeve slijedećih godina, DDr1 polako odlazi i lako se može desiti. Druga prednost AM2 platforme je sto svi procesori (Single core, dual core Athloni, semproni i Opteroni koriste isti socket, sto olaksava preskakivanje)

2.c)Grafička na matičnoj je nužno zlo, oduvijek bila i uvijek će biti. Intelova riješenja su uglavnom drek, tako da ako baš mora onda neki dreken od nVidie ili ATia. Iskreno, nikad me nisu zanimala ovakva riješenja pa o njima ne znam previše…. svejedno me to ne spriječava da ih uslijed svojega neznanja ipak mrzim…

d) Navedene brzine predstavljaju frekvencije FSB-a i za nezahtjevne kante se ne treba previše opterećivati time…. Više je brže ne mora uvijek biti slučaj, pogotovo kada se idu uspoređivati DDR1 i DDR2 memorija. Ne se sekirati previše oko toga, razjasniti ćemo detalje na TSu (mada ni meni nisu nešto prejasne sve cake)

Moj zaključak za best buy kantu…

Kakac AM2 Semprončić

Kakva jeftina AM2 ploča

Kakvih Giga rama

Kakva grafulja (kakva takva, 7300 ili X550 barem, mada se ne kontam baš u low end dio tržišta

Kakav SATA (manja gnjavaža sa kabelom) disk (barem su oni jevtini danas,)

Kakav LCD.

I to je to, trebalo bi sve stati u četiri do četiri ipo milje kuna…

KrLe
    Participant

Jel ovo valja, kompatibilno, u skladu s kozmosom???

Ve-mil

CPU AMD Sempron 64 BOX 3000+, Sck AM2 410,87 432,49

MB Gigabyte M51GM-S2G, sAM2, GeForce 6100, 543,57 572,18

VGA, SATA, FW,GLAN, mATX

DDR2 512MB PC5300 (667MHz), GoodRAM 401,59 422,73

HDD Maxtor 6V080E0, S-ATA300, 340,96 358,91

80 GB/8MB/7200rpm

DVD+RW/-RW Pioneer DVR-111D, 283,96 298,90

Dual Layer, 16x, bulk

UKUPNO za kesh 1980,95kn

kuæi¹te cca 300kn

tipkovnica + mi¹ cca 100kn

LCD 17′ cca 1600kn (koji monitor? LG, AG, philips…)

UKUPNO 3980,95kn

B051LjKo
    Participant

Vrlo kompatibilno…. BTW za milju i po kuna u Metrou 19″ Samsung….

KrLe
    Participant

19? mljac

Bosiljko, zaboravih 20kn za pastu lol

Troky
    Keymaster

Mozda sam u krivu ali nisam siguran da DDR2 ide na ploce za AMD-ove procesore

Dakky
    Participant

U krivu si, ide na nove chipsete, AFAIK

BaXuZ
    Participant

socket AM2 = DDR2

Viewing 8 posts - 1 through 8 (of 8 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.