1. Umislio si, mada je fluidnost uslijed giga rama potencijalno eliminirala povremeno zastoje u zvuku (slici i svemu ostalom, dakle LAG uzrokovan manjkom memorije)
2. a) naravno da možeš, riječ je o teoretskoj brzini kontrolera iza kojeg 19 kilometara klipsa najbrži mogući diska. Razlike između Sata1 i sata2 performansi apsolutno zanemarive
2.b) Generalno, Intel trenutno ima brži high end proc (Conrpoe) međutim najjeftiniji košta 1,5 kila kina + barem 1200 za kulturnu ploču. Amd kombo koji super radi, dobavljiv je već za nekih 900 krznatih (spomenuti athlončić i Asrock dual sata ploča primjerice). Sempron je čist OK, samo malo kaska za Athlonom 64. Dakle, ja bih glasao za AMD…
Socket 754- Poprilično staro i nepreporučljivo, koriste ih Athloni 64 (Winchesteri) i Semproni…. lagano ga pregazhilo vrijeme
Socket 939- još uvijek dobar odabir i u odnosu na AM2 potpuno konkurentan, najveći minus mu je što AM2 košta jednako , i neće tako brzo zastariti.
AM2 koristi DDR2 memoriju koje će na tržištu biti kao pljeve slijedećih godina, DDr1 polako odlazi i lako se može desiti. Druga prednost AM2 platforme je sto svi procesori (Single core, dual core Athloni, semproni i Opteroni koriste isti socket, sto olaksava preskakivanje)
2.c)Grafička na matičnoj je nužno zlo, oduvijek bila i uvijek će biti. Intelova riješenja su uglavnom drek, tako da ako baš mora onda neki dreken od nVidie ili ATia. Iskreno, nikad me nisu zanimala ovakva riješenja pa o njima ne znam previše…. svejedno me to ne spriječava da ih uslijed svojega neznanja ipak mrzim…
d) Navedene brzine predstavljaju frekvencije FSB-a i za nezahtjevne kante se ne treba previše opterećivati time…. Više je brže ne mora uvijek biti slučaj, pogotovo kada se idu uspoređivati DDR1 i DDR2 memorija. Ne se sekirati previše oko toga, razjasniti ćemo detalje na TSu (mada ni meni nisu nešto prejasne sve cake)
Moj zaključak za best buy kantu…
Kakac AM2 Semprončić
Kakva jeftina AM2 ploča
Kakvih Giga rama
Kakva grafulja (kakva takva, 7300 ili X550 barem, mada se ne kontam baš u low end dio tržišta
Kakav SATA (manja gnjavaža sa kabelom) disk (barem su oni jevtini danas,)
Kakav LCD.
I to je to, trebalo bi sve stati u četiri do četiri ipo milje kuna…