HomeForums[Ri051] Official ForumTech Supportretardirani Windowsi

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author

Dakky
    Participant

Podijeliti cu post u duzu i kracu verziju. Reply na ovo je kraca verzija.

U duzoj verziji ni ne znam sta sam napisao tako da najbolje odmah odite na kracu.

Naslov:

Muke oko Dual Boot-a Linux vs. Windows

Nakon sto sam pobrisao jednu particiju koja je od installa windowsa bila totalno beskorisna, jer je imala 3.5GB, a ni ne znam vise zasto sam ju napravio, instalirao sam na nepopunjeni prostor jednu Slackware distribuciju (Linux).

Nisam dirao ostale dvije particije, C na kojoj su bili Windowsi od 10 GB i E na kojoj su bili filmovi, mp3ce itd.

Instalacija Slax-a je prvo sjebala particijske tabele, no nije to tako strano naprema onome sto se sad desava. No idemo redom.

Konfiguracija LILO-a pod linuxom da ponudi WinXP i Slax prilikom bootanja. Kada se pokrene WinXP, javlja gresku “missing or corrupted hal.dll”… raspitao se, rekose ljudi da je problem u boot.ini koja se zna koruptat kod instalacije linuxa. OK.

Bootam u Recovery konzolu i vidim cuda. Windowsi dosli na D:, E: postala C:. Super rekoh. Nista, boot u Partition magic.

Iz nekog meni totalno nepoznatog razloga, Active particija je bila treca odnosno ta di su podaci a ne Windowsi. Druga particija na kojoj su Windowsi, ne samo da nije aktivna, vec je i Logical a ne Primary?!

No dobro, PM je to sredio sve, postavljena je aktivna i primarna particija na kojoj su Windowsi. U medjuvremenu je lilo podesen da ponudi izbor izmedju WinXP i Slackwarea.

Ide restart, nudi mi se WinXP, i SLAX. Izaberem WinXP, opet neka greska.

Opet u Recovery konzolu sa CD_a od windowsa, pokrenimo bootcfg /rebuild. Nadje mi Windowse na skrivenoj particiji koja sluzi za reinstall windowsa otkad sam kupio laptop. I naravno, nakon restarta opet ista stvar. Opet neke greske.

I tako ja vec lud, ostajem bez opcija, idem probat cackat rucno po boot.ini fajlu.

Ali, recovery konzola nema “edit” naredbu (iz starog DOS-a), a iz Linuxa nije preporucljivo cackati po NTFS particijama zbog mogucnosti korupcije datoteka,..

No, nemam vise opcija i idem srediti boot.ini iz Linuxa.

Nastavak u replyu, odnosno kraca verzija bez cijelog uvoda….

LittleCannon
    Moderator

Ali, recovery konzola nema “edit” naredbu (iz starog DOS-a), a iz Linuxa nije preporucljivo cackati po NTFS particijama zbog mogucnosti korupcije datoteka,..

bootcfg

Dakky
    Participant

Nastavak:

Ukratko: hocu imati dual boot sa Linuxom, medjutim Windowsi se bune. Tj. nece se bootati iz nekog nepoznatog razloga. Boot.ini je problem, pa ga idemo rijesiti. Bootcfg /rebuild iz recovery konzole naizgled rijesava stvar jer nalazi instalaciju i rijesava boot.ini…

Dakle otvorih boot.ini koji je izgledao otprilike ovako:

[boot loader]

timeout=10

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\Minint

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\Minint=”WinXP”

Nakon toga skuzio sam da mogu partition(x) promijeniti u broj i probao sam napraviti boot.ini koji izgleda ovako:

[boot loader]

timeout=10

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\Minint

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\Minint=”WinXP”

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional2″

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(5)\WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional5″

I sad kod bootanja izaberem Professional2 i boota u Windowse.

Ako hocu da mi Pro2 bude defaultni i jedini na listi odnosno da ne moram svaki put izabirati koju instalaciju hocu, promijenim boot ini u sljedece:

[boot loader]

timeout=10

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS=”Microsoft Windows XP Professional2″

I onda se OPET nece bootat u Windowse ?!!!!!!!

WTF!?!!??!?!

Jesu Windowsi retardirani ili sta?! :smt017

Troky
    Keymaster

imaš razmak prije WINDOWS (ne smije ga biti)

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\ WINDOWS

Dakky
    Participant

Vidi zbilja. Sad radi.

Al svejedno su retardirani.

KrLe
    Participant

U kakve SISE ti probleme uvalio…

Svojevoljno.

Eto zato ja ne prckam…

Gnjida
    Participant

Moj problem sa Windowsima je puno jednostavniji….barem mi se tako činilo…ali prilikom razgovora sa Ludim drugovima,skužio sam da sam se uvalio u malo veće sranje.Naime….prije nego što počnem …moram vam objasniti da je moje razumijevanje prema kompjuterima na nivou petogodišnjeg djeteta.Dakle…prije otprilike 2 tjedna prilikom gašenja kompa,glupu windovs update me pital jel želim updejtati windovse…i ja tuljan kliknuo da !opr019g7 Drugi dan…prilikom paljenja kompa…napiše mi da imam ilegani softver(windovse) i počeo me karati taj jebeni “genuine”….jebo mu bog mater!!!Stalno mi se to sranje pojavljuje i kara me!Jel mogu to kak obrisati???Moji šupci su mi rekli da moram sve obrisati i ponovo instalirati.Jel postoji kakav drugi način da to riješim???Jebo im pas mater monopolističku!!!! :smt067

Troky
    Keymaster

Windowsi si zLo, dakle Windows Update je izvor svih zaLa. !opr019ir

probaj s ovime: muBlinder

Odjebaus
    Participant

Gnjida konjino, a da pitaš one za koje znaš da znaju?

http://www.wikihow.com/Remove-Windows-Genuine-Advantage-Notifications

KrLe
    Participant

Prigodno za ovaj thread:

upalim komp i nesto mi se malo zamislim prilikom “detecting ide drives”, potraje to 20-ak sec, onda krene dalje dodje do boota, “boot from cd”, preskoci i digne nekakav nvidia boot nesto i pocne mi vrtit kursor i nista. stisnem esc kaze mi “nemoze bootat sa diska, ubaciti, valjda, boot disketu”. Ugasim. Upalim. sve radi.

Da ocekujem uskoro probleme sa diskom ili se ovo zna dogoditi? Ja prvi put vidio…

Troky
    Keymaster

SATA disk? ocisti sata konektore na ploci i na disku.

Ja sam imao slicnih problema s drugim diskom… nekad ga bios jednostavno ne bi prepoznao. Nakon ciscenja konektora sve radi ko urica.

KrLe
    Participant

Zgodno, budem probao pri put kad mi iz 10 pokusaja ne upali

‘!comp’

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.