Podijeliti cu post u duzu i kracu verziju. Reply na ovo je kraca verzija.
U duzoj verziji ni ne znam sta sam napisao tako da najbolje odmah odite na kracu.
Naslov:
Muke oko Dual Boot-a Linux vs. Windows
Nakon sto sam pobrisao jednu particiju koja je od installa windowsa bila totalno beskorisna, jer je imala 3.5GB, a ni ne znam vise zasto sam ju napravio, instalirao sam na nepopunjeni prostor jednu Slackware distribuciju (Linux).
Nisam dirao ostale dvije particije, C na kojoj su bili Windowsi od 10 GB i E na kojoj su bili filmovi, mp3ce itd.
Instalacija Slax-a je prvo sjebala particijske tabele, no nije to tako strano naprema onome sto se sad desava. No idemo redom.
Konfiguracija LILO-a pod linuxom da ponudi WinXP i Slax prilikom bootanja. Kada se pokrene WinXP, javlja gresku “missing or corrupted hal.dll”… raspitao se, rekose ljudi da je problem u boot.ini koja se zna koruptat kod instalacije linuxa. OK.
Bootam u Recovery konzolu i vidim cuda. Windowsi dosli na D:, E: postala C:. Super rekoh. Nista, boot u Partition magic.
Iz nekog meni totalno nepoznatog razloga, Active particija je bila treca odnosno ta di su podaci a ne Windowsi. Druga particija na kojoj su Windowsi, ne samo da nije aktivna, vec je i Logical a ne Primary?!
No dobro, PM je to sredio sve, postavljena je aktivna i primarna particija na kojoj su Windowsi. U medjuvremenu je lilo podesen da ponudi izbor izmedju WinXP i Slackwarea.
Ide restart, nudi mi se WinXP, i SLAX. Izaberem WinXP, opet neka greska.
Opet u Recovery konzolu sa CD_a od windowsa, pokrenimo bootcfg /rebuild. Nadje mi Windowse na skrivenoj particiji koja sluzi za reinstall windowsa otkad sam kupio laptop. I naravno, nakon restarta opet ista stvar. Opet neke greske.
I tako ja vec lud, ostajem bez opcija, idem probat cackat rucno po boot.ini fajlu.
Ali, recovery konzola nema “edit” naredbu (iz starog DOS-a), a iz Linuxa nije preporucljivo cackati po NTFS particijama zbog mogucnosti korupcije datoteka,..
No, nemam vise opcija i idem srediti boot.ini iz Linuxa.
Nastavak u replyu, odnosno kraca verzija bez cijelog uvoda….