Nisam baš vičan taktiziranju u WOTu, jer smatram da ima puno ljudi u klanu kojima to zasada ide odlično, a i nekako nisam za to bio previše zainteresiran. No, kako smo danas svi davali neke prijedloge i ja sam malo razmišljao, pogledao neke SSove sa partija od jačih i uigranijih klanova, poslušao ideju Uljanova sa rushom kroz sredinu, pa mi je pala napamet jedna pomalo suicide, odnosno “tko pukovnik, tko pokojnik” taktika.
Dakle, taktika je praktički sve ili ništa, jer se rusha sa ciljem da se na iznenađenje pregazi protivnika. Nekakve glavne odlike taktike bi trebale biti da se protivnika istovremenim probojem svih teškaša po sredini i 3 light tenka kroz grad iznenadi i razdvoji.
Dakle, postava bi se sastojala od 4 teškaša (bilo koja kombinacija T32ovki, IS3oki i jedan T29/IS), te 3 lighta (T-50-2 puta dva i T1).
U isto vrijeme (tu posebno trebaju paziti brzanci T50-2) teškaši napadaju kroz sredinu, dok 3 lighta trče na cap.
Pošto najčešće protivnik svoje snage rasporedi na barem dvije točke na mapi, nadam se da ova 4 naša teškaša ne bi u prvom udaru (znači prvih desetak sekundi “napada”) naletili na više od 3 protivnička topa koji bi po njima lupali. Dakle, ti teškaši rješavaju što riješiti mogu taktičkim manevrima na sredini/oko sredine i po mogućnosti napreduju dalje, te ovisno o situaciji flenkaju protivnike u grad i sl. U isto vrijeme dolaze na scenu light tenkovi koji bi trebali što prije dovući se do baze, početi capati te primorati dio protivničkih snaga na povlačenje, što opet otvara dodatni prostor našim teškašima da se lakše probiju/pobiju protivničke teškaše.
Da rezimiram, poanta je da kako god protivnik bio postavljen, ovim potezom lightova ih primoramo da se razdvoje, jer moguća 3 tenka u capu relativno brzo nakon početka partije jednostavno ih moraju natjerati da se vraćaju u bazu (nisam siguran bi li oni sa svim svojim tenkovima stigli prije iscapati bazu prije nas, ukoliko bi probali onu taktiku Uljanova rusha po vodi). I tu jednostavno moraju slati nazad barem jedan, ako ne i dva teškaša što otvara prostor našim teškašima.
Kao što sam već na početku rekao, najveći bi bio problem ako su njihovi teškaši grupirani, i to na poziciji gdje brzo mogu naše teškaše neutralizirati (dakle brdo ili grad, ili sa više strana a da mogu djelovati po našim tenkovima). Također, problem bi bio ako imaju TDa/hevija koji čeka na spawnu jer automatski taj tenk radi probleme našim lightovima, i također može lupati po našima na sredini. Isto tako, ako protivnik ima arty u setupu, bilo bi vruće našim teškim tenkovima na sredini.
Znam da taktika vjerovatno nije nešto i ima masu rupa (pretpostavljam da protivnik vidi ovakav naš setup da bi se postavio defanzivnije), ali pošto smo i sami shvatili da nam taj Mines šteka, mislim da je svaki prijedlog dobrodošao.