Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 22 total)
  • Author

Gnjida
    Participant

Kolika je normalna temperatura matične ploče??? Meni pokazuje pod AA 60 C ,a procesor oko 45 C. Brijem da je ovo za matičnu ipak malo previše?? Naime…..svakih par dana mi se smrzne slika i PC mi se restarta. Sve to mene i nebi previše jebalo da mi nije već vrisnula grafulja! !opr019g7 Dali zbog toga uopće može vrisnuti grafička ili je ipak možda bila tvornička greška? Imam Coolermasterovo aluminijsko kučište koje ima 2 ventilatora,jedan naprijed koji upuhuje i jedan iza koji izbacuje zrak.

Da probam za početak maknuti bočnu stranicu i da onda pratim temperaturu?? Matična je MB Asus P5W DH DELUXE/WiFi, Intel 975X, možda je ona u kurcu…i kak se to manifestira? Pomagajte!!!!!

B051LjKo
    Participant

Muahahahhahahah, kako li je lijepo smijati se tuđoj nesreći…. 😉 grafulja od pet i po’ kila kuna, s kantom od 15…. pa se pregrijava i krepa….. Živio Intel, pa ga ti hvali i dalje….

PS. Da, 60 je previše za chipset, ‘ladi to kako znaš i umiješ…. 8800 GTX je pećnica i tu nemreš tu učiniti previše, downclockaj je za početak, možda pomogne…

Gnjida
    Participant

Muahahahhahahah, kako li je lijepo smijati se tuđoj nesreći…. 😉 grafulja od pet i po’ kila kuna, s kantom od 15…. pa se pregrijava i krepa….. Živio Intel, pa ga ti hvali i dalje….

PS. Da, 60 je previše za chipset, ‘ladi to kako znaš i umiješ…. 8800 GTX je pećnica i tu nemreš tu učiniti previše, downclockaj je za početak, možda pomogne…

Pa procesor se jedini i ne pregrijava,što je najžalosnije. A za grafičku su mi u Msanu rekli da je tvornička greška. Grafulja čak i ako se pregrije,kaj se nebi trebala sama restartati??Al puno ljudi mi je već do sada reklo da imam najvjerojatnije problema sa hlađenjem. Bosiljko…..pljugaj! 😀

H.T.Get
    Participant

to je previse za chipset. Posto imas ventilator koji upuhuje i jedan koji ispuhuje, ne preporucam skidati stranicu kucista jer ta dva ventilatora gube smisao.

http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_kategorija=05090915&id_artikl=050.909.099

Ovaj hladnjak mozes okretati, tj postaviti ga tako da vent prednji ventilator puse preko njega i smanjit ces temp. za 10C sigurno.

crono
    Participant

Brzo kopaj po arhivi novog lista, ima jedan clanak poznatog strucnjaka o hladjenju kompjutora

Munja
    Participant

Ima tu pitanja: koje kuciste, koji ventovi, koji cooler na procu, koje napajanje…

Najbolje bi bilo, Gnjida, da nam objavis i slikice te tvoje unutrasnjosti i svakako pukni temperature grafe u ajdlu i loudu, evo moja GTS-ica u idleu do 61 a u igrama do 70 ali samo kada su ukljuceni ventovi (12 cm prednji i zadnji)

Nije svejedno kako su postavljeni ventovi na kucistu i kakav je cooler na procu.

Npr. ja imam 3 HDD-a koji se jebeno griju ali ispred njih je postavljen 12 cm intake vent koji puse preko njih, bitno je i to sto doticni vent nije pozicioniran na dnu kucista (kao kod vecine) vec je nekih 15 cm prema gore, a zadnji je postavljen nesto nize nego je to kod drugih kucista. Cooler na procu je vazan jer ako je vent na njemu pozicioniran da ispuhuje prema ploci normalno da ce tamo biti vise toplog zraka + to sto ce se zrak dodatno vrtloziti. Na procu imam Zalmana 9500 koji puse zrak na otprilike 1/3 povrsine zadnjeg venta, tako da su mi svi ventovi u jednoj struji: in-out.

B051LjKo
    Participant

to je previse za chipset. Posto imas ventilator koji upuhuje i jedan koji ispuhuje, ne preporucam skidati stranicu kucista jer ta dva ventilatora gube smisao.

http://www.links.hr/index.php?option=artikl&id_kategorija=05090915&id_artikl=050.909.099

Ovaj hladnjak mozes okretati, tj postaviti ga tako da vent prednji ventilator puse preko njega i smanjit ces temp. za 10C sigurno.

Čuj, zvuči logično to što kažeš ali iz mog iskustva, koliko god ti ventova imao, koliko god kućište bilo uredno, apsolutno uvijek niže temperature ispadnu sa skinutom stranicom…. Dva venta i dalje stvaraju strujanje zraka (pogotovo izlazni kojjemu se i tako svejedno koji zrak iscuclava van) a uklanjanje stranice povećava dotok hladnoga zraka nutra…

BTW. Spomenuti vent za čipset je odličan, međutim gnjidina asusica već ima heatpipe i pretpostavljam da mu novi kuler nije nužan, vjerujem da će slične rezultate dobiti boljim hlađenjem postojećih rebara na kraju heatpipea…

H.T.Get
    Participant

onda vent koji ce puhati po po rebrima heatpiepea, jebiga, pitanje je koliko je to kvalitetno napravljeno…bez obzira sto ploca kosta pun kujac i osamsto..

Uvjeren sam da heatpipe van, stavi bolji hladnjak na chipset i smanjit ce temp. Na one_n00bovoj DFI nekoj ultra, temperatura bila u idleu 60C na chipsetu s originalnim hladnjakom i ventom. Maknuo sam to i stavio ovaj kuler Ima jedan 12 vent na ulazu u kuciste koji puse preko 2 harda i preko tog hladnjaka. Kuciste zatvoreno. Temp pala na nekih 40C u idleu, ne ide preko 55 u loadu. Jebiga…

Moram se pohvaliti da na svojoj ploci ja nemam tih problema :smt051

ULI chipset, na njemu neki jeftinjola plavi zalman bez ikakvih ventilatora, otvoreno “kuciste”. Klokan komp, u idlu 28C, load ne ide preko 40C, cak i kad centralno grije ko sumanuto i u sobi je pun kurac 🙂

BaXuZ
    Participant

moja DFI infinity sa malim aktivnim ventom i čim startaš komp već je na 60, valjda se ni ne hladi. Ali nikakvih problema zasad. To što se tebi gasi komp gnjida, ja bi reko da je do grafike. Ono što je iljko rekao, downclock.

Gnjida
    Participant

Dakle ovako……kad sam došel doma ,odmah sam upalio komp i pokrenuo “PC probe” programčić pomoću kojeg se može pratit temp,štimat voltaž,brzine ventilatora i slične pizdarije. Dakle,prvo što sam naprevio,pokušao am ustanoviti dali se temp. smanjuje sa skinutom bočnom stranicom……i nevjerojatno….temp. je odma skočila za 3-4 stupnjeva C !hang ….tje. komp se bolje hladi kada je kučište zatvoreno! Izgleda da ulazni i izlazni ventilator rade svoje 😉

Zatim sam se malo zajebaval sa “PC probeom” i skužio da mi je brzina ventilatora procesora i matične(piše-Chasis,ak je to od matične) po defaultu na optimum. Postoji još silence mod i perfomance mod. Ja sam to puknuo na “Perfomance”mod. Ventilator je počel brže vrtiti i temp je odma pala za 5C i na matičnoj i na procu.

Tako da mi je sada pod AA procesor na oko 45C,a matična na 43-45C.

Kada zgasim AA….tj kada je sistem idle…proc padane na 35-38C…ali matična ostaje po meni opet dosta visoko 43-45C. Kak se vama to čini???

Moram napomenuti da mi je trenutno u kanti zamjenska grafulja 7600…..a u petek,tj sutra idem staviti novu 8800GTX. Hoće li mi to dodatno povećati temp ili nebi trebalo biti problema?

BaXuZ
    Participant

ajd ti instaliraj everest pa ćemo znat puno više. Chasis je kućište, tebe interesira chipset temp.

B051LjKo
    Participant

Viš viš, iznenađujući rezuljtati…. Poslušaj ZuXaBića i vidi što ti everest kaže….

BTW. 8800 je puno više grije od 7600GT grafulje…. Nego iskreno… sada kad već nju imaš, daj nam izvješće kako se stroj ponaša sa 6 puta slabijom grafuljom…. Nekako mi se čini da će ti fpsovi opet biti uglavnom zalijepljeni na na 60, probaj border pa reci (naravno, normaliziraj AA i AF postavke)

Gnjida
    Participant

Viš viš, iznenađujući rezuljtati…. Poslušaj ZuXaBića i vidi što ti everest kaže….

BTW. 8800 je puno više grije od 7600GT grafulje…. Nego iskreno… sada kad već nju imaš, daj nam izvješće kako se stroj ponaša sa 6 puta slabijom grafuljom…. Nekako mi se čini da će ti fpsovi opet biti uglavnom zalijepljeni na na 60, probaj border pa reci (naravno, normaliziraj AA i AF postavke)

Ja sa 7600 pristojno igram AA jer izgleda da E6600 ipak uspijeva odguliti veći dio posla i sve to klapa tak-tak. Ali sa 8800GTX-icom je to stvarno nešto sasvim drukčije. Ta jebena kartica je stvarno zastrašujuća!

Recimo…FPSi na Dusku u niti jednom trenutku ne padaju ispod 70-75.Ali nije samo to bitno…nego je najbitnije da da sam antialiaising stavio na 16X i antistropic filtering na 16X!!!! Dok je na 7600 na 2X i ipak fpsi padaju na 30-35.

Benchmark 06,koji se dobije u originalnom pakovanju sa 8800GTX,pokazuje mi rezultat bez ikakvog klokanja od 10260 bodova,dok sa 7600GT samo 2260 !opr019fz

Nikad nisam volio N-vidiju,uvijek sam bio pobornik ATIa….ali ovo kaj su napravili u NVIDI-ji je fakat brutalno. Kartica je zlo i naopako!

Možda je jedino šteta u svoj toj priči što je posjedujem upravo ja….polupismeni tikvan koji zna samo upaliti pc i pucati :smt040 …..

Dakky
    Participant

ne znam meni na 7600gs radi armija u 1680×1050 na medium detaljima u 60 fps konstantno (vsync upaljen)

B051LjKo
    Participant

Ni ja ne kužim kako gnjidi sa 6600 C”D-om, 2 gige rama i 7600 GT karticom padaju fpsovi na 30…. Moj komp je duplo slabiji pa jedina mapa kamo fpsovi uopće dotaknu 30 i kusur (iako vrlo rijetko i 80% vremena su iznad 45, da ne kažem 60) Steamroller… Na ogromnoj većini drugih mapa sa 1280×1024 sve na super high 2xAA 4xAF su fpsi zalijepljeni na 60….

EDIT:

Konfu više manje svi znalu A64@2,4GHz (duplo slabiji od gnjidinog), Giga rama (duplo manje) i 6800 vulgaris (14 puta slabija grafička)

Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 22 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.