Daklem, iako sam se oglusio na brojna upozorenja Windoza, na nekakva rusenja i smrzavanja, na ‘Disk DR0 has a bad block’ u Event vieweru, desilo se ono sto se i moralo desiti – disk je vrisnuo (Seagate ST3500320AS, onaj iz one problematicne serije, medjutim flashan novijim firmwareom). Jos radi, ali SMART kaze preko 2000 bad blockova, spasio sam podatke kroz livecd, na svu srecu sve bitno je citavo (nije nista bilo od zivota bitno, zato to nije napravljeno ranije).
E sad, imam jos jedan potpuno isti disk kojemu SMART kaze da isto ima bad blockove (ali puno puno manje, cca 40), pa je pitanje prvo – da li ocekivati i njegovu smrt u kratkom roku?
Drugo pitanje je – posto je vrisnuo sistemski disk, da li se sada isplati uzeti SSD za novi sistemski disk, ili se ipak drzati nekog Black WD-a. Seagate mi se malo zgadio nakon ovog, pa bi ga rado izbjegao.
Problem je sto je ploca relativno stara – EP45-DS3L od Gigabytea, i ima samo SATA2 kontroler. Ako uzmem neki brzi SSD, koliko ubrzanje uopce mogu ocekivati, s obzirom na maksimalnu propusnost SATA2 porta…
Ako je odgovor DA, preporucite neki SSD dostupan u Linksu sutra u Rijeci, jer me ovaj livecd Ubuntu ubija 🙂
edit> da sam sebe ispravim, ne kaze SMART 2000 blokova, nego program za dijagnostiku. Smart kaze samo Failing, Ubuntu kaze Disk failure immitient, a Reallocated sector count u SMART-u je pao ispod tresholda, od popodne do sad se jos smanjio (14 je sad, a treshold je 36)
edit2> za sad mi je favorit OCZ Vertex 4 128GB http://www.links.hr/artikl-051.400.171
iako pise 200 write speed, to se rjesava novijim firmwareom koji podize brzinu na preko 450, naravno, na sata3 portu. Navedeni ima neki proprietary kontroler umjesto standardnog Sandforce 2 za kojeg kazu da ima velikih problema kod dugotrajnog rada